Jaakob Sebedeuksen poika
Ortodoksi.netista
(Ohjattu sivulta Jaakob Suuri)
Pyhästä apostoli Jaakobista on myös käytetty nimitystä Jaakob Vanhempi tai roomalaiskatolisen kirkon piirissä myös pyhä Jaakob Suuri. Nimeä Jaakob Sebedeuksen poika on käytetty erotuksena nuoremmasta Jaakobista, Alfeuksen pojasta.
Elämänvaiheita
Pyhä Jaakob oli mirhankantaja Salomen ja kalastaja Sebedeuksen lapsi. Hänen veljensä oli myös yksi apostoleista, pyhä apostoli Johannes Teologi. Usein heistä käytetään myös nimitystä Sebedeuksen pojat. Heistäkin - kuten apostoliveljeksistä Pietarista ja Andreaksesta - on sanottu, että he olivat ennen Jeesuksen opetuslapseksi ryhtymistään Johannes Edelläkävijän (Johannes Kastajan) opetuslapsia.
Apostoli Jaakobin muistopäivää vietetään kirkossamme huhtikuun 30. päivä. Pyhä Jaakob on Espanjan suojeluspyhä.
Jeesuksen kutsuessa Jaakobin opetuslapsekseen, sanottiin, että hän jätti verkkonsa ja seurasi Jeesusta. Opetuslasten Jeesukselle läheisimpään ryhmään kuuluvana apostoli Jaakob oli läsnä mm. Taborin vuorella Kristuksen kirkastumisessa. Hän oli myös mukana Kristuksen kärsimysten edellä Getsemanen puutarhassa.
Kristus nimitti Sebedeuksen poikia, apostoleja Johannesta ja Jaakobia ’ukkosenjylinän pojiksi’ (arameaksi: Boanerges), taivaallisen tulen puhdistavan voiman sanansaattajiksi. (Mark. 3:17) "Jaakob Sebedeuksen poika ja tämän veli Johannes, joille hän antoi nimen Boanerges -- se merkitsee: ukkosenjylinän pojat."
Jeesuksen taivaaseenastumisen jälkeen apostoli Jaakob meni perimätiedon mukaan Espanjaan, jossa hänen merkityksensä tänäkin päivänä on todella suuri. Hänen palattuaan takaisin Jerusalemiin juutalaiset väittelivät kiihkeästi hänen kanssaan pyhistä kirjoituksista. Sanottiin, että kukaan ei siitä huolimatta pystynyt ylittämään häntä viisaudessa.
Tämän havaittuaan juutalaiset parjasivat apostolia Herodekselle (Herodes Agrippa I). Jaakobia vastaan todistaneiden joukossa oli myös muuan Joosea, joka kuultuaan myöhemmin apostolin todistuksen uskoi Jaakobia ja tuli tuomituksi kuolemaan hänen kanssaan. Ennen kuin miekka putosi, pyhä Jaakob syleili ja suuteli tätä katuvaista väärin todistajaa ja sanoi: "Rauha ja anteeksianto sinulle!"
Pyhä Jaakob kuoli marttyyrikuoleman vuoden 44 tienoilla. Hänen ruumiinsa vietiin Espanjaan, missä reliikkien äärellä tapahtuu ihmeitä tänäkin päivänä.
Raamatussa Uudessa Testamentissa oleva Jaakobin kirje ei todennäköisesti ole apostoli Jaakobin kirjoittama, vaan jonkun muun samannimisen tai peräti jonkun muun (erinimisen) kirjoittama. Samoin ortodoksisessa kirkossa käytössä oleva Jaakobin liturgia ei liity nyt puheena olevaan apostoli Jaakobiin vaan toiseen apostoli Jaakobiin, Herran veljeen.
Pyhän apostoli Jaakobin symboli ikonografiassa ja kirkkotaiteessa on simpukankuori.
Raamatussa olevia mainintoja apostoli Jaakobista
- (Matt.4:21-22) Sieltä jonkin matkaa kuljettuaan Jeesus näki toiset kaksi veljestä, Jaakobin ja hänen veljensä Johanneksen, Sebedeuksen pojat. He olivat veneessä isänsä Sebedeuksen kanssa verkkojaan selvittelemässä. Jeesus kutsui heidätkin. He jättivät heti veneen ja isänsä ja lähtivät seuraamaan Jeesusta.
- (Apt.12:1-2) Noihin aikoihin kuningas Herodes ryhtyi väkivaltaisiin toimiin muutamia seurakunnan jäseniä vastaan. Hän mestautti Jaakobin, Johanneksen veljen.
Tropari ja kontakki
Tropari, 8. säv.
- Herran opetuslapsena ja sotilaana | sinut on korotettu apostolien kuoroon veljesi kanssa, oi Jaakob, | ja sinä olit koko sydämestäsi uskollinen Vapahtajalle. | Aseistettuna Hengen voimalla sinä saarnasit Hänestä kaikkialla, || ja tulit miekalla tapetuksi. Siksi me kunnioitamme sinua.
Kontakki, 2. säv.
- Kun sinä kuulit jumalallisen äänen kutsuvan sinua, oi Jaakob, | sinä olit välittämättä isän rakkaudesta ja juoksit Kristuksen luokse veljesi kanssa. | Hänen kanssaan sinun suotiin nähdä || Kristuksen jumalallinen kirkastuminen.