Toiminnot

Timotheos Efesoksen piispa

Ortodoksi.netista

(Ohjattu sivulta Timotheos, Efesoksen piispa)
Pyhä apostoli Timotheos.
(Kuva: Wikipedia)

Pyhä apostoli Timotheos (kreikaksi: Τιμόθεος / Timótheos, suomessa käytetään myös muotoa: Timoteus) oli kotoisin Vähän-Aasian Lykaoniasta, Lystran kaupungista. Timotheoksesta tuli Kristuksen seuraaja apostoli Paavalin (muistopv. 29.6.) toimesta vuonna 52, kun Paavali ja Barnabas olivat vierailulla Lykanoian alueen kaupungeissa.

Timotheos kastetaan

Näillä matkallaan apostoli Paavali paransi syntymästään asti ramman ja monet Lystran asukkaista tämän nähtyään alkoivat uskoa Kristukseen. Heidän joukossaan oli myös tuleva pyhä, Timotheos, hänen äitinsä Eunike ja isoäiti Loida (Loois).

Raamatun kertomaa

Raamatussa näistä kerrotaan Apostolien teoissa (Apt.14:8-12):

Paavali ja Barnabas Lystrassa
Lystrassa oli mies, joka syntymästään saakka oli ollut rampa, jaloistaan voimaton, eikä ollut koskaan kyennyt kävelemään. Mies istui kuuntelemassa Paavalin puhetta, kun Paavalin katse pysähtyi häneen. Paavali huomasi, että mies uskoi voivansa parantua. Hän sanoi kovalla äänellä: "Nouse seisomaan! Oikaise jalkasi." Mies hypähti pystyyn ja käveli. Kun ihmiset näkivät, mitä Paavali oli tehnyt, he huusivat lykaonian kielellä: "Jumalat ovat ihmishahmossa tulleet alas meidän luoksemme!" He kutsuivat Barnabasta Zeukseksi, Paavalia taas Hermekseksi, koska hän oli heistä kahdesta se, joka puhui.

ja Paavalin toisessa kirjeessä Timoteukselle (2.Tim.1:5):

Kiitän Jumalaa, kun muistan sen vilpittömän uskon, joka sinulla on ja joka oli jo isoäidilläsi Looiksella ja äidilläsi Eunikella; myös sinulla se on, siitä olen varma.

Paavalin läheisin oppilas

Apostoli Paavali istutti pyhään Timotheokseen uskon siemenen ja se tuotti runsaasti hedelmiä. Hänestä tuli Paavalin läheisin oppilas ja myöhemmin hänen työkaverinsa ja kumppaninsa evankeliumin saarnaamisessa. Paavali rakasti Timotheosta ja kirjeessään hän kutsuu tätä rakkaaksi pojakseen muistaen hänen omistautumistaan ja uskollisuuttaan kiitollisuudella.

(2.Tim.1:1-2)

Paavali, Kristuksen Jeesuksen apostoli Jumalan tahdosta, sen lupauksen mukaisesti, jonka olemme saaneet elämästä Kristuksen Jeesuksen yhteydessä, tervehtii rakasta poikaansa Timoteusta. Isän Jumalan ja Herramme Kristuksen Jeesuksen armo, laupeus ja rauha sinulle!

(Fil.2:19-22)

Timoteus ja Epafroditos
Herraan Jeesukseen luottaen toivon voivani pian lähettää Timoteuksen luoksenne. Saanhan sitten itsekin rohkeutta, kun kuulen miten asiat siellä ovat. Minulla ei ole ketään hänen vertaistaan, joka yhtä vilpittömästi huolehtisi teidän parhaastanne, sillä kaikki ovat kiinnostuneita vain omasta edustaan eivätkä Jeesuksen Kristuksen asiasta. Mutta Timoteuksen luotettavuuden te tunnette: yhdessä minun kanssani hän on uurastanut evankeliumin hyväksi kuin poika isänsä rinnalla.

Hän kirjoitti Timotheokselle (2.Tim.3:10):

Sinä olet uskollisesti seurannut minun opetustani, elämäntapaani, pyrkimystäni, uskoani, kärsivällisyyttäni, rakkauttani ja kestävyyttäni.

Piispaksi Efesokseen

Apostoli Paavali nimitti Timotheoksen Efesoksen piispaksi ja pyhä jäikin sinne viideksitoista vuodeksi. Lopulta, kun Paavali oli toista kertaa vankilassa ja odotti marttyyrikuolemaa, hän kutsui uskollisen ystävänsä pyhän Timotheoksen luokseen viimeiseen hyvästijättöön. Paavali sanoi Timotheokselle (2.Tim.4:9):

Koeta päästä pian luokseni.

Paavalin voimalla ja Johanneksen rakkaudella

Efesoksessa pyhä Timotheos tapasi myös toisen merkittävän apostolin, Johannes Teologin. Kun Johannes oli karkotettuna Patmokselle, Timotheos johti kirkkoa Paavalin voimalla ja Johanneksen rakkaudella.

Pyhän Timotheoksenkin elämä päättyi marttyyrikuolemaan. Efeson pakanoiden viettäessä juhlaa epäjumaliensa kunniaksi ja kulkiessa kaupungin läpi kantaen jumaliaan jumalattomassa seremoniassa näille lauluja laulaen, pyhä Timotheos kiivastui ja yritti pysäyttää kulkueen. Hän ylisti todellista Jumalaa ja julisti joukolle todellista uskoa Kristukseen.

Marttyyrikuolema

Pakanat vihastuivat pyhään apostoliin ja iskivät hänet maahan, hakkasivat häntä ja raahasivat maata pitkin lopulta kivittäen hänet kuoliaaksi. Tämä pyhän apostoli Timotheoksen marttyyrikuolema tapahtui vuonna 93.

Reliikit viedään Konstantinopoliin ja ne ryöstetään

Vuonna 356 pyhän Timotheoksen reliikit siirrettiin Konstantinopoliin ja ne sijoitettiin Pyhien apostolien kirkkoon lähelle pyhän apostoli Andreas Ensiksikutsutun (muistopv. 30.11.) ja apostoli ja evankelista Luukaan (muistopv. 18.10.) hautoja. Roomalaiskatoliset ristiretkeläiset ryöstivät reliikit vuonna 1204.

Timotheoksen muisto

Ortodoksinen kirkko kunnioittaa apostoli Timotheosta yhtenä seitsemästäkymmenestä apostolista.

Slaavilaisessa perinteessä papin kantaman kaularistin taakse on kaiverrettu pyhän apostoli Paavalin sanat pyhälle Timotheokselle (1.Tim.4:12):

Näytä sinä uskoville hyvää esimerkkiä puheissasi ja elämäntavoissasi, rakkaudessa, uskossa ja puhtaudessa.

(vanhempi käännös):

Ole sinä uskovaisten esikuva puheessa, vaelluksessa, rakkaudessa, uskossa, puhtaudessa.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää apostoli Timotheosta, Efesoksen piispaa kahtena päivänä vuodessa. Yhdessä muiden 70 apostolin kanssa heidän yhteisenä muistopäivänään tammikuun 4. päivänä ja apostoli Timotheoksen omana muistopäivänä tammikuun 22. päivänä.

HAP

Tropari ja kontakki

Tropari, 4.sävelmä

Oppien hyvyyttä | ja pitäen yllä pidättyväisyyttä kaikessa | sinä jumalallisesti järjestit hyvän omantunnon. | Ollen sopiva papiksi, | sinä kuvasit sanomattoman totuuden valittua astiaa. | Sinä säilytit uskon täydentäen sen Hänessä, | oi apostoli ja marttyyri Timotheos, | rukoile Kristus Jumalaa, || että sielumme pelastuisivat.

Kontakki, 1.sävelmä

Ylistäkäämme uskovaiset pyhää apostoli Timotheosta, | Paavalin matkatoveria, | sekä kunnioittakaamme hänen kanssaan Anastasiosta, | joka tähtenä tuli Persiasta | parantamaan sielumme kärsimyksistä || ja ruumiittemme vaivat.

Minea