UO-kysymykset syksy 2011
Ortodoksi.netista
(Ohjattu sivulta Uskonnon yo-kysymykset (syksy 2011))
ORTODOKSISEN USKONNON KOE
30.9.2011
Enintään 6 tehtävään saa vastata. Tehtävät arvostellaan pistein 0–6, paitsi muita vaativammat, +:lla merkityt jokeritehtävät, jotka arvostellaan pistein 0–9. Moniosaisissa, esimerkiksi a-, b- ja c-kohdan sisältävissä tehtävissä voidaan erikseen ilmoittaa eri alakohtien enimmäispistemäärät.
1. Miten Suomen ortodoksisen kirkon kehitykseen ovat vaikuttaneet
a) arkkipiispa Serafim (Lukjanov)
b) rovasti Sergei Solntsev
c) professori Eemil Nestor Setälä?
2. Vuonna 451 kokoontuneen Khalkedonin yleisen kirkolliskokouksen päätösten vaikutus idän kirkon opin ja kirkkojärjestyksen kannalta
3. Uuden testamentin kirjakokoelman synty ja eri osat
4. Pohdi ortodoksisen uskon ja elämännäkemyksen suhdetta luonnonsuojeluun. Käytä pohdintasi lähtökohtana alla olevaa lainausta ekumeenisen patriarkka Bartolomeoksen ortodoksisilla kirkkopäivillä Joensuussa 12.6.2010 pitämästä esitelmästä Kirkko – maailman toivo.
- ”Ortodoksinen kristinusko ymmärtää koko luomakunnan – sekä ihmisen että luonnonympäristön – sisäisen luonteen sen eheyden mukaan, joka siinä alun perin on ja jota se mahdollisuutena aina kantaa. Luomakunnan sisäinen luonne heijastaa sen kokonaista, yhdistynyttä eheyttä, jota langenneen ihmiskunnan hajottava toiminta on horjuttanut. Siksi kaiken luodun pelastus voi tulla vain sen oman luontaisen sopusoinnun palauttamisesta, jota Jumalan valtakunta nimenomaan ilmaisee. Mutta tätä käsitettä haluaisimme laajentaa suhteessa luomakunnan eheyteen.”
5. Avioliiton mysteerio ortodoksisessa etiikassa
6. Mitä ortodoksinen kirkko uskoo ja opettaa Jumalansynnyttäjän asemasta hänen kuolemansa jälkeen? Käytä tarkastelusi lähtökohtana oheista ikonia ja alla olevan tropariveisun sisältöä.
- ”Oi Jumalansynnyttäjä, sinä synnyttäessäsi säilytit neitsyyden, etkä kuolonuneen nukkuessasi maailmaa hyljännyt. Sinä elämän äitinä menit elämän tykö ja rukouksillasi päästät kuolemasta meidän sielumme.” Rukouskirja Orologion (2000)
7. Pohdi henkilökohtaisen rukouselämän merkitystä ortodoksisen kristityn elämässä.
- ”Joka kerta kun tulemme lähelle Jumalaa, kohtaamme joko elämän tai kuoleman. Jos tulemme hänen luokseen oikeassa hengessä ja uudistumme hänen kauttaan, kohtaamme elämän. Jos tulemme ilman palvonnan henkeä ja katuvaista sydäntä, kohtaamme kuoleman.” Metropoliitta Anthony, Elävä rukous (1979)
8. Selitä, minkä uskontokunnan esineitä tai rakennuksia alla olevat kuvat esittävät. Kuvaa lyhyesti myös niiden merkitys kyseisessä uskonnossa.
+ 9. Suomen Ortodoksisten Opettajain Liitto (SOOL) r.y. perustettiin Suomen ortodoksisen kirkollishallituksen ja Ortodoksisten Nuorten Liiton koolle kutsuman ortodoksisten opettajien kokouksen yhteydessä Keiteleen Hiekassa, Konevitsan luostarissa 4.8.1951.
SOOL:n tavoitteiksi määriteltiin:
1. toimia yhdyssiteenä ortodoksista uskontoa tunnustavien eri aineiden opettajien kesken
2. pyrkiä toiminnallaan tehostamaan ortodoksista uskonnonopetusta kouluissa
3. toimia suomalaiskansallisessa hengessä poliittisten ryhmitysten ulkopuolella ja
4. valvoa opettajien taloudellisia ja aatteellisia etuja.
Tavoitteittensa toteuttamiseksi liiton tehtävänä on järjestää kokouksia, juhlia ja kursseja sekä julkaista ja levittää kirjallisuutta. (Suomen Ortodoksisten Opettajain Liitto r.y., säännöt 23.9.1951)
Pohdi, millaiseen yhteiskunnalliseen tilanteeseen ja Suomen ortodoksisen kirkon kehitysvaiheeseen liiton perustaminen ja mainitut tavoitteet liittyvät.
+ 10. ”Kesken toukokuun 1999 Kosovon rauhanprosessin kiireiden tapasin sveitsiläisen teologin, professori Hans Küngin Mäntyniemessä. Puhuimme hänen kanssaan siitä, miten uskonnot voisivat toimia konfliktien rauhanomaisten ratkaisujen edistäjinä. Totesimme asiaan liittyvän ongelmallisuuden, mutta myös sen ratkaisun mahdollisuuden. Uskonnot muodostavat sosiologisesti tarkastellen valtajärjestelmiä. Uskonnot voivat vahvistaa ja luoda valtapiirejä, joiden luonnetta emme pysty ennakoimaan. Ne voivat kärjistää ja kasvattaa konflikteja tai sitten ne voivat lientää niitä ja auttaa sovinnon tekoa. Totesimme siinä hetkessä ennen kaikkea, että on tärkeä nähdä uskontojen erilaiset mahdollisuudet ehkäistä sotien syntymistä ja purkaa jo alkanutta väkivallan käyttöä.” Presidentti Martti Ahtisaari Helsingin yliopistossa 18.2.2010
Pohdi presidentti Ahtisaaren esityksen pohjalta uskontojen mahdollisuuksia edistää rauhaa.
Printattava tiedosto -> -> UO-kysymykset (syksy 2011) (PDF-tiedosto, suuri tiedosto)
Katso myös
- UO-kysmykset yo-kirjoituksissa viime vuosilta