Toiminnot

Ekumeeninen patriarkka: Jumalansynnyttäjällä on keskeinen asema ortodoksisessa hengellisyydessä

Ortodoksi.netista

Versio hetkellä 26. maaliskuuta 2025 kello 19.42 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)


(Kuuntele artikkeli tästä linkistä luettuna äänitiedostona, avaa äänitiedosto uuteen välilehteen)

Jumalansynnyttäjän Neitseen Marian ilmestyksen eli Ilosanoman juhlan jumalanpalveluksen jälkeisissä puheissaan Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka Bartholomeos pohti kreikkalaisortodoksien syvää kunnioitusta Jumalansynnyttäjää (Jumalanäitiä) kohtaan. Hän korosti, että tämä kunnioitus ulottuu kirkkojen ulkopuolelle ja on syvälle juurtunut uskovien hengelliseen elämään ja perinteeseen.

Patriarkka lainasi edesmennyttä isä Dositheos Kanellosta tämän teoksesta "Konstantinopolilaisen hurskauden antologia":
"Ei pidä ajatella, että Jumalansynnyttäjälle osoitettu kunnia Konstantinopolissa rajoittuisi vain olemassa oleviin kirkkoihin. Kaikissa kirkoissa on hänen pyhiä ikoneitaan, joita uskovat erityisesti kunnioittavat tullessaan niiden eteen rukoilemaan ja anomaan."

Patriarkka korosti edelleen, että Neitsyt Marialla on keskeinen asema ortodoksisessa hengellisyydessä, ja häntä kunnioitetaan "kaiken jumalallistumisen syynä" ja "sillana, joka johtaa maan päällä olevat taivaaseen", kuten Akatistos-hymnissä ilmaistaan. Hän huomautti, että Marian ilmestys merkitsee hetkeä, jolloin "aikakausilta salattu salaisuus" – pelastuksemme alku – paljastettiin.

Pyhän Johannes Damaskolaisen teologiaan tukeutuen patriarkka Bartholomeos korosti, että nimitys "Jumalansynnyttäjä" (Theotokos), joka vahvistettiin Efesoksen kolmannessa ekumeenisessa kirkolliskokouksessa, tiivistää koko jumalallisen taloudenpidon salaisuuden. Mariaa kutsuttiin Jumalansynnyttäjäksi ei vain siksi, että hän ihmeenomaisesti siitti ja synnytti Kristuksen, vaan koska hänen kauttaan paratiisin portit avattiin ihmiskunnalle.

"Jumalansynnyttäjän ikoni, jossa hän pitää Kristusta sylissään, on ortodoksisen identiteettimme elävä keskus – kirkon kristologian sydän", patriarkka sanoi.

Hän viittasi myös Marian ilmestyksen ja Kristuksen syntymän väliseen yhteyteen ja huomautti, että 25. maaliskuuta vietettävä juhla perustettiin samanaikaisesti 25. joulukuuta vietettävän juhlan kanssa, korostaen, että molemmat tapahtumat julistavat ihmiskunnan vapautumista.

Hän lainasi edesmennyttä Khalkedonin metropoliitta Melitonia ja lisäsi: "Marian ilmestys on ihmisen vapauden syntymäpäivä. Se julistaa iloisimman uutisen, mitä maan päällä on koskaan kuultu: ihmiskunnan uudestisyntymisen."


(Lähde: Orthodox Times)