Toiminnot

Ero sivun ”Tuomas Apostoli” versioiden välillä

Ortodoksi.netista

Ei muokkausyhteenvetoa
p (siirsi sivun ”Tuomas (apostoli)” uudelle nimelle ”Tuomas Apostoli”)
 
(6 välissä olevaa versiota toisen käyttäjän tekemänä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
[[Kuva:Tuomas_apostoli02.jpg|200px|thumb|<center>''Pyhä apostoli Tuomas''<br>Kižin luostarin ikonostaasissa<br>n. 1500-luvun puoliväli<br><small>''Kuva Wikipedia''</small></center>]]
[[Kuva:Tuomas_apostoli02.jpg|200px|thumb|<center>''Pyhä apostoli Tuomas''<br>Kižin saaren kirkko<br>n. 1500-luvun puoliväli<br><small>''Kuva Wikipedia''</small></center>]]
Pyhä '''apostoli Tuomas''' on hieman mystiseksi ja salaperäiseksi jäänyt [[apostoli]] ja yksi [[Jeesus|Jeesuksen]] kahdestatoista opetuslapsesta.
Pyhä '''apostoli Tuomas''' on hieman mystiseksi ja salaperäiseksi jäänyt [[apostoli]] ja yksi [[Jeesus|Jeesuksen]] kahdestatoista opetuslapsesta.


Hänet tunnemme parhaiten ''”epäilevänä Tuomaana”'', joka ei uskonut Jeesuksen ylösnousemukseen, ennen kuin oli koskettanut hänen haavojaan. Hänestä löytyy mainintoja myös nimillä '''Judas Tuomas'' (''syyrialainen traditio'') ja '''Judas Didymos Tuomas'''. Nimi Tuomas (''arameaksi Tau’ma'') merkitsee ''kaksosta'', joka on kreikaksi ''Didymos''. Tuon sanan merkityksestä kiistellään kovasti tutkijoiden keskuudessa.
Hänet tunnemme parhaiten ''”epäilevänä Tuomaana”'', joka ei uskonut Jeesuksen ylösnousemukseen, ennen kuin oli koskettanut hänen haavojaan. Hänestä löytyy mainintoja myös nimillä '''Judas Tuomas''' (''syyrialainen traditio'') ja '''Judas Didymos Tuomas'''. Nimi Tuomas (''arameaksi Tau’ma'') merkitsee ''kaksosta'', joka on kreikaksi ''Didymos''. Tuon sanan merkityksestä kiistellään kovasti tutkijoiden keskuudessa.




Rivi 21: Rivi 21:
* (''Joh:21:2'') ''Siellä olivat yhdessä Simon Pietari, Tuomas eli Didymos, Natanael Galilean Kaanasta, Sebedeuksen pojat ja kaksi muuta Jeesuksen opetuslasta.''
* (''Joh:21:2'') ''Siellä olivat yhdessä Simon Pietari, Tuomas eli Didymos, Natanael Galilean Kaanasta, Sebedeuksen pojat ja kaksi muuta Jeesuksen opetuslasta.''


== Apostoli Tuomas Didymos, 6.10. ==
== Tropari ja kontakki ==


=== Tropari, 3. säv. ===
=== Tropari, 3. säv. ===


Oi pyhä apostoli Tuomas, rukoile armollista Jumalaa, että Hän antaisi synninpäästön meidän sielluillemme.
:: ''Oi pyhä apostoli Tuomas, rukoile armollista Jumalaa, että Hän antaisi synninpäästön meidän sieluillemme.''


=== Kontakki, 4. säv. ===
=== Kontakki, 4. säv. ===


Täynnä Jumalan armon viisautta Sinä, Kristuksen apostoli ja todellinen palvelija Tuomas, katuen huusit: Sinä olet minun Jumalani ja Herrani.
:: ''Täynnä Jumalan armon viisautta Sinä, Kristuksen apostoli ja todellinen palvelija Tuomas, katuen huusit: Sinä olet minun Jumalani ja Herrani.''

== Minea ==

* [http://www.ortodoksi.net/images/8/85/Minea_06-10.pdf Minea 6.10.]


[[Käyttäjä:Hannu|HAP]]
[[Käyttäjä:Hannu|HAP]]

== Katso myös ==

* [[Tuomaan teot (kirja)]]


[[Luokka:Apostolit]]
[[Luokka:Apostolit]]

Nykyinen versio 22. syyskuuta 2013 kello 16.42

Pyhä apostoli Tuomas
Kižin saaren kirkko
n. 1500-luvun puoliväli
Kuva Wikipedia

Pyhä apostoli Tuomas on hieman mystiseksi ja salaperäiseksi jäänyt apostoli ja yksi Jeesuksen kahdestatoista opetuslapsesta.

Hänet tunnemme parhaiten ”epäilevänä Tuomaana”, joka ei uskonut Jeesuksen ylösnousemukseen, ennen kuin oli koskettanut hänen haavojaan. Hänestä löytyy mainintoja myös nimillä Judas Tuomas (syyrialainen traditio) ja Judas Didymos Tuomas. Nimi Tuomas (arameaksi Tau’ma) merkitsee kaksosta, joka on kreikaksi Didymos. Tuon sanan merkityksestä kiistellään kovasti tutkijoiden keskuudessa.


Idän apostoli

Kun apostolien Pietarin ja Paavalin sanotaan vieneen kristinuskon länteen, Kreikkaan ja Roomaan, apostoli Tuomaan sanotaan vieneen sen itään, Syyriaan ja Intiaan. Tuomaalla on oma osuutensa Edessan kuningas Abgarin (Agbar V vv. 13-50) legendassa lähettäessään Thaddeuksen saarnaamaan Edessaan Kristuksen taivaaseenastumisen jälkeen. Apostoli Tuomaasta käytetään usein myös nimitystä Intian apostoli. Intiassa, keskellä maailman vahvinta, monimiljoonaista hindulaisuuden tyyssijaa, elää yhä todella suuri joukko kristittyjä. Heitä kutsutaan Tuomas-kristityiksi.

Apostoli Tuomaasta ja eritoten hänen suhteestaan Syyriaan ja Intiaan kerrotaan useissa deuterokanonisissa (eli apokryfisissä) kirjoituksissa, mm. Tuomaan evankeliumissa, Tuomaan lapsuusevankeliumissa ja Tuomaan teoissa sekä eräissä muissa kirjoituksissa, joita ei siis ole hyväksytty Raamattuun. Koptilainen Tuomaan evankeliumi (ISBN 951-837-017-6) on suomennettu Johannes Seppälän toimesta ja sen on julkaissut ortodoksisen pappisseminaarin oppilasyhdistys.

Intialaisen perimätiedon mukaan pyhä apostoli Tuomas kuoli vuonna 78 lähellä Madrasia (nykynimeltään Chennai) Bengalin lahdella Intiassa. Häntä kidututti ja hänet mestautti apostolin käännytystyöstä sydämistynyt kuningas, jonka pojan ja vaimon sekä tämän sisaren Tuomas oli saanut kääntymään kristinuskoon. Myöhemmin kuningas itsekin tuli kristityksi. Perimätiedon mukaan apostolin maalliset jäännökset siirrettiin myöhemmin Mesopotamiaan, nykyiseen Irakiin.

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää apostoli Tuomasta lokakuun 6. päivä ja toisen kerran kahdentoista apostolin juhlassa kesäkuun 30. päivä. Pääsiäisen jälkeinen sunnuntai on kirkossamme nimetty Tuomaan sunnuntaiksi.

Raamatussa olevia mainintoja apostoli Tuomaksesta

Apostoli Tuomas
© Pyykkönen
  • (Joh. 11:16) Silloin Tuomas, josta käytettiin myös nimeä Didymos, sanoi toisille opetuslapsille: "Mennään vain, kuollaan kaikki yhdessä."
  • (Joh. 14:5) Tuomas sanoi hänelle: "Herra, emme me tiedä, minne sinä menet. Kuinka voisimme tuntea tien?"
  • (Joh. 20:24-29) Yksi kahdestatoista opetuslapsesta, Tuomas, josta käytettiin myös nimeä Didymos, ei ollut muiden joukossa, kun Jeesus tuli. Toiset opetuslapset kertoivat hänelle: "Me näimme Herran." Mutta Tuomas sanoi: "En usko. Jos en itse näe naulanjälkiä hänen käsissään ja pistä sormeani niihin ja jos en pistä kättäni hänen kylkeensä, minä en usko." Viikon kuluttua Jeesuksen opetuslapset olivat taas koolla, ja Tuomas oli toisten joukossa. Ovet olivat lukossa, mutta yhtäkkiä Jeesus seisoi heidän keskellään ja sanoi: "Rauha teille!" Sitten hän sanoi Tuomaalle: "Ojenna sormesi: tässä ovat käteni. Ojenna kätesi ja pistä se kylkeeni. Älä ole epäuskoinen, vaan usko!" Silloin Tuomas sanoi: "Minun Herrani ja Jumalani!" Jeesus sanoi hänelle: "Sinä uskot, koska sait nähdä minut. Autuaita ne, jotka uskovat, vaikka eivät näe."
  • (Joh:21:2) Siellä olivat yhdessä Simon Pietari, Tuomas eli Didymos, Natanael Galilean Kaanasta, Sebedeuksen pojat ja kaksi muuta Jeesuksen opetuslasta.

Tropari ja kontakki

Tropari, 3. säv.

Oi pyhä apostoli Tuomas, rukoile armollista Jumalaa, että Hän antaisi synninpäästön meidän sieluillemme.

Kontakki, 4. säv.

Täynnä Jumalan armon viisautta Sinä, Kristuksen apostoli ja todellinen palvelija Tuomas, katuen huusit: Sinä olet minun Jumalani ja Herrani.

Minea

HAP

Katso myös