Toiminnot

Ero sivun ”Elias Ardunis” versioiden välillä

Ortodoksi.netista

(Ak: Uusi sivu: Pyhä uusmarttyyri '''Elias Ardunis''' eli Kreikassa 1600-luvulla. Hän työskenteli turkkilaisvallan aikoihin parturina Kalamatan kaupungissa, joka sijaitsee Peloponnesoksen eteläis...)
 
Ei muokkausyhteenvetoa
 
(4 välissä olevaa versiota samalta käyttäjältä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
Pyhä uusmarttyyri '''Elias Ardunis''' eli Kreikassa 1600-luvulla. Hän työskenteli turkkilaisvallan aikoihin parturina Kalamatan kaupungissa, joka sijaitsee Peloponnesoksen eteläisessä kärjessä. Elias pärjäsi jokseenkin hyvin turkkilaisten kanssa, jotka käyttivät myös hänen palveluksiaan.
Pyhä uusmarttyyri '''Elias Ardunis''' (''Kalamatalainen'' / ''Ηλίας Αρδούνης'' / ''Ilias Ardounis'') eli Kreikassa 1600-luvulla. Hän työskenteli turkkilaisvallan aikoihin parturina Kalamatan kaupungissa, joka sijaitsee Peloponnesoksen eteläisessä kärjessä. Elias pärjäsi jokseenkin hyvin turkkilaisten kanssa, jotka käyttivät myös hänen palveluksiaan.


== Eliaksesta tulee islamilainen ==
== Eliaksesta tulee islamilainen ==
Rivi 20: Rivi 20:


[[:Käyttäjä:Hannu|HAP]]
[[:Käyttäjä:Hannu|HAP]]

== Katso ikonikuva internetistä ==

* [http://www.naosanalipseos-kal.gr/Kyria/TopikoAgiologio/AgHliasArdoynis.jpg Ilias Ardounis]
* [http://www.elliniki-gnomi.eu/wp-content/uploads/2011/02/Parianou-Ag.-Ilias.jpg Ilias Ardounis]


[[Luokka:Pyhät]]
[[Luokka:Pyhät]]

Nykyinen versio 30. tammikuuta 2013 kello 14.35

Pyhä uusmarttyyri Elias Ardunis (Kalamatalainen / Ηλίας Αρδούνης / Ilias Ardounis) eli Kreikassa 1600-luvulla. Hän työskenteli turkkilaisvallan aikoihin parturina Kalamatan kaupungissa, joka sijaitsee Peloponnesoksen eteläisessä kärjessä. Elias pärjäsi jokseenkin hyvin turkkilaisten kanssa, jotka käyttivät myös hänen palveluksiaan.

Eliaksesta tulee islamilainen

Kerran keskustelu parturissa kiihtyi ja Elias tuli sanoneeksi kiihdyksissään, että hänestäkin tulee islamilainen, kun hän laittaa päähänsä fetsin. Eräs turkkilainen kävikin sitten ostamassa hänelle leikillään fetsin ja Elias käveli tuomarin luo ja vaihtoi uskontonsa. Muut kristityt pahoittivat mielensä tästä teosta.

Munkiksi Athokselle

Pian Eliaskin alkoi katua tekoaan ja hän lähti silloin Athokselle, missä hän rippi-isän määräämieb katumusharjoitusten jälkeen voideltiin jälleen mirhalla ja hän palasi kristityksi ja vihkiytyi munkiksi. Tämän jälkeen Elias kilvoitteli Athoksella munkkina kahdeksan vuotta saavuttamatta kuitenkaan mielenrauhaa aiemmasta teostaan. Siksi hän pyysi rippi-isältään luvan mennä takaisin asuinpaikkakunnalleen ja tarvittaessa vaikka uhrata henkensä kristinuskon puolesta.

Marttyyrikuolema Kalamatassa

Näin kävikin. Hän palasi luvan saatuaan takaisin Kalamataan, meni siellä heti tuomarin luo ja tunnusti uskonsa Kristukseen. Parin kuulustelun jälkeen hänet märättiin poltettavaksi hiljaisella tulella kuoliaaksi. Kun hänet laitettiin märistä puista tehdyn nuotion päällee, puista syntynyt sankka savu tukehdutti hänet varsin pian. Itse ruumis ja hänen vaatteensa säilyivät tulessa melkein palamattomina. Tämä tapahtui vuonna 1686.

Kristityt ostivat Eliaan ruumiin turkkilaisilta ja hautasivat hänet. Hautapaikalle rakennettiin hänelle omistettu kirkko, jota alkuun kutsuttiin nimellä Pyhien neljänkymmenenmarttyyrin kirkkko, koska ei uskallettu nimetä sitä pyhän Eliaan mukaan. Pyhän Elias Arduniksen reliikkejä on mm. Vurkanoksen luostarissa.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää pyhittäjämarttyyria ja uusmarttyyria Elias Ardunista aina vuosittain hänen omana muistopäivänään tammikuun viimeisenä eli 31. päivänä.

HAP

Katso ikonikuva internetistä