Toiminnot

Ero sivun ”Anastasios Siinailainen” versioiden välillä

Ortodoksi.netista

Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 32: Rivi 32:
[[Luokka:Egyptiläiset pyhät]]
[[Luokka:Egyptiläiset pyhät]]
[[Luokka:Pyhät]]
[[Luokka:Pyhät]]
[[Luokka:600-luvun pyhät]]
[[Luokka:Pyhittäjät]]
[[Luokka:Huhtikuu]]

Versio 17. kesäkuuta 2011 kello 19.06

Pyhittäjä Anastasios Rembrandtin maalauksessa vuodelta 1631.
Kuva: Wikipedia

Pyhittäjä Anastasios Siinailainen (tunnetaan myös nimillä Anastasios Sinaita (tai Sinaitis) / Αναστάσιος Β΄ Σιναΐτης sekä Anastasios Tunnustaja) syntyi Aleksandriassa 600-luvulla ja oli tuottelias ja merkittävä kreikkalainen ortodoksisen kirkon kirjailija, pappi ja munkki sekä myöhemmin myös Siinailla sijaitsevan pyhän Katariinan luostarin johtaja, igumeni.

Tuottelias kirjailija

Anastasios Siinailaisesta ei tiedetä kovinkaan paljoa ja lähes kaikki, mitä tiedetään, on kerätty hänen itsensä kirjoittamista kirjoista. Hänet sekoitetaan usein toiseen samannimiseen pappiin ja kirjailijaan, Anastasios Antiokialaiseen (558-598). Anastasios Siinailaisen kirjoitukset osoittavat kirjoittajan hallinneen erilaisia tyylejä, jotka noihin aikoihin olivat Bysantissa tunnettuja ja käytettyjä. Samoin hän näyttää osanneen antaa hyvin vastauksia tuon ajan kristillistä oppia, tapoja ja elämäntapaa koskeviin kysymyksiin. Häneltä tunnetaan myös saarnoja ja eksegeesejä, Raamatun selityksiä.

Kristologian pohtija

Hän oli mieltynyt jäljittämään kristillisten termien etymologista taustaa. Hän tunsi hyvin Raamatun ja tuon ajan isien kirjoitukset. Samoin hän oli kiinnostunut laajasti monista kristologisista asioista. Tällainen oli muun muassa Jumalan ja ihmisen luonto ja erityisesti Kristuksen persoona. Silti hän ei halunnut kehitellä omia teorioitaan keskeisistä kirkollisista kysymyksistä tai usein edes ilmaista niitä, mikä johti myöhempiin kommentaareihin, tekstin kriittisiin korjauksiin tai jopa osittain sensuuriin joissakin hänen teksteissään.

Julkaisuja

Hänen pääteoksiaan ovat:

  • Viae Dux / kreikaksi: Ὁδηγός / Odegos / Opastaja, opas oikealla tiellä – puolustaa Khalkedonin uskontunnustusta, opastaen oikeaan uskoon ja torjuen harhaoppeja, erityisesti monofysiittejä.
  • Qaestiones et Responsiones / Ἐρωτήσεις καὶ ἀποκρίσεις περὶ διαφόρων κεφαλαίων καὶ διαφόρων προσώπων / Kysymyksiä ja vastauksia – on pastoraalista teologiaa, neuvoja maallikoille hengellisistä asioista ja sakramenteista sekä lahjoituksista hyväntekeväisyyteen ja muista aiheista.
  • Hexaemeron / Θεωρίαι ἀναγωγικαὶ εἰς τὴν ἑξαήμερον / Kuusi päivää, Raamatun luomiskertomus – tässä kirjoittaja muun muassa varoittaa käsittelemästä Raamattua kirjaimellisesti ja kehottaa ihmistä olemaan avoin Hengen vaikutukselle sanojen takana ja näin saamaan selville täydellisen merkityksen ja tarkoituksen. Kirjan vuoksi Anastasiosta on kutsuttu myös ”uudeksi Moosekseksi”.
  • Homilia I, II, III de creatione hominis – opetuspuheita ja opetuksia

Muistopäivä

Eräiden lähteiden mukaan pyhittäjä Anastasios kuoli vuonna 685. Ortodoksisessa kirkossa pyhittäjä Anastasiosta muistellaan huhtikuun 20. päivänä sekä joissain paikalliskirkoissa myös kirkkaana keskiviikkona pääsiäisaikaan, Siinain pyhien isien synaksiksena.

HAP

Katso myös