Toiminnot

Ero sivun ”Nina Georgialainen” versioiden välillä

Ortodoksi.netista

Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 5: Rivi 5:
Legendan mukaan [[Jumalansynnyttäjä|Jumalanäidin]] itsensä oli ollut määrä lähteä Georgiaan kertomaan kristinuskosta. Muiden kiireidensä vuoksi hän ei kuitenkaan ehtinyt, joten hän uskoi tehtävän nuorelle Ninalle Kappadokiassa. Nina leikkasi kaksi suortuvaa hiuksistaan, solmi ne ristin ympärille ja lähti matkaan.
Legendan mukaan [[Jumalansynnyttäjä|Jumalanäidin]] itsensä oli ollut määrä lähteä Georgiaan kertomaan kristinuskosta. Muiden kiireidensä vuoksi hän ei kuitenkaan ehtinyt, joten hän uskoi tehtävän nuorelle Ninalle Kappadokiassa. Nina leikkasi kaksi suortuvaa hiuksistaan, solmi ne ristin ympärille ja lähti matkaan.


Ninan saapuessa Georgiaan siellä oli jo kristittyjä, sillä apostoli [[Andreas (apostoli)|Andreas]] oli tuonut kristinuskon maahan jo aiemmin. Ninan vaikutuksesta kuningatar Nanan ja tämän puoliso, kuningas Mirian III myös kääntyivät, ja maa otti kristiuskon viralliseksi valtionuskonnoksi toisena valtiona maailmassa 320-luvulla. Vain Armeniassa kristinusko on vanhempaa perua.
Ninan saapuessa Georgiaan siellä oli jo kristittyjä, sillä apostoli [[Andreas (apostoli)|Andreas]] oli tuonut kristinuskon maahan jo aiemmin. Ninan vaikutuksesta kuningatar Nanan ja tämän puoliso, kuningas Mirian III myös kääntyivät, ja maa otti kristinuskon viralliseksi valtionuskonnoksi toisena valtiona maailmassa 320-luvulla. Vain Armeniassa kristinusko on vanhempaa perua.


Pyhä Nina on saanut arvonimen Georgian valistaja ja [[apostolien vertainen]]. Viiniköynnösristi eli Pyhän Ninan risti on edelleen keskeinen Georgian ortodoksikirkon symboli.
Pyhä Nina on saanut arvonimen Georgian [[valistaja]] ja [[apostolien vertainen]]. Viiniköynnösristi eli Pyhän Ninan risti on edelleen keskeinen Georgian ortodoksikirkon symboli.
== Muistopäivä ==
== Muistopäivä ==
Apostolinvertainen Nina Georgialainen on haudattu [[Bodben luostari|Bodben]] Pyhän Georgioksen luostarin hautausmaalle. [[Ortodoksinen kirkko]] muistelee pyhää apostolienvertaista Nina Georgialaista aina vuosittain 14. päivänä tammikuuta.
Apostolinvertainen Nina Georgialainen on haudattu [[Bodben luostari|Bodben luostarin]] siellä aiemmin sijainneen Bodben Pyhän Georgioksen luostarin hautausmaalle. Hauta on nykyisen Bodben Pyhän Ninan luostarin sisällä. [[Ortodoksinen kirkko]] muistelee pyhää apostolienvertaista Nina Georgialaista aina vuosittain 14. päivänä tammikuuta.


[[Käyttäjä:Petja|Petja Pyykkönen]] ja [[Käyttäjä:Soili|Soili Mustapää]]
[[Käyttäjä:Petja|Petja Pyykkönen]] ja [[Käyttäjä:Soili|Soili Mustapää]]

Versio 8. tammikuuta 2013 kello 14.40

Pyhä apostolienvertainen
Nina Georgialainen
muistopäivä 14.1.
georgialainen ikoni
Bodben luostari
Kuva © Soili Mustapää.
Pyhä apostolienvertainen
Nina Georgialainen
suomalainen ikoni
(©) Petja Pyykkönen

Pyhä apostolienvertainen Nina (Nino) Georgialainen eli Niina (Nina) Kappadokialainen eli Niina (Nina) Gruusialainen (Georgiaksi: წმინდა ნინო (ts'minda nino), armeniaksi: Սուրբ Նունե, kreikaksi: Αγία Νίνω). Hän syntyi noin vuonna 296 ja kuoli joko 338 tai 340 tai 355.

Jumalanäidin uskottu, apostolienvertainen Nina

Legendan mukaan Jumalanäidin itsensä oli ollut määrä lähteä Georgiaan kertomaan kristinuskosta. Muiden kiireidensä vuoksi hän ei kuitenkaan ehtinyt, joten hän uskoi tehtävän nuorelle Ninalle Kappadokiassa. Nina leikkasi kaksi suortuvaa hiuksistaan, solmi ne ristin ympärille ja lähti matkaan.

Ninan saapuessa Georgiaan siellä oli jo kristittyjä, sillä apostoli Andreas oli tuonut kristinuskon maahan jo aiemmin. Ninan vaikutuksesta kuningatar Nanan ja tämän puoliso, kuningas Mirian III myös kääntyivät, ja maa otti kristinuskon viralliseksi valtionuskonnoksi toisena valtiona maailmassa 320-luvulla. Vain Armeniassa kristinusko on vanhempaa perua.

Pyhä Nina on saanut arvonimen Georgian valistaja ja apostolien vertainen. Viiniköynnösristi eli Pyhän Ninan risti on edelleen keskeinen Georgian ortodoksikirkon symboli.

Muistopäivä

Apostolinvertainen Nina Georgialainen on haudattu Bodben luostarin siellä aiemmin sijainneen Bodben Pyhän Georgioksen luostarin hautausmaalle. Hauta on nykyisen Bodben Pyhän Ninan luostarin sisällä. Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää apostolienvertaista Nina Georgialaista aina vuosittain 14. päivänä tammikuuta.

Petja Pyykkönen ja Soili Mustapää

Tropari ja kontakki

Tropari, 4.säv.

Jumalan sanan kuulija, ensinkutsutun Andreaksen ja muiden apostolien saarnan kasvattama, Iverian valistaja ja Pyhän Hengen soitin, pyhä apostoleinvertainen Nina, rukoile Kristusta Jumalaa pelastamaan meidän sielumme.

Kontakki, 2.säv.

Tulkaa tänään kaikki, laulakaamme Kristuksen valitulle, apostoleinvertaiselle Jumalan sanan saarnaajalle, viisaalle hyvän sanoman tuojalle, joka Kartalinin kansan johti elämän ja totuuden tielle, Jumalanäidin oppilaalle, sydämelliselle puolustajalle ja väsymättömälle suojelijallemme suuresti ylistettävälle Ninalle.

Katso myös

Linkit