Ero sivun ”Arsenie Boca” versioiden välillä
Ortodoksi.netista
Ei muokkausyhteenvetoa |
|||
Rivi 2: | Rivi 2: | ||
Isä '''Arsenie Boca''' (alkuperäiseltä nimeltään ''Zian Boca'', s. 29.9.1910 Valta de Sus, Hunedoara; k. 29.11.1989 Sinaian luostari) oli romanialainen pappismunkki, teologi ja taiteilija. Hänet on nimetty yhdeksi sadasta suurimmista ja merkittävimmistä romanialaisista. |
Isä '''Arsenie Boca''' (alkuperäiseltä nimeltään ''Zian Boca'', s. 29.9.1910 Valta de Sus, Hunedoara; k. 29.11.1989 Sinaian luostari) oli romanialainen pappismunkki, teologi ja taiteilija. Hänet on nimetty yhdeksi sadasta suurimmista ja merkittävimmistä romanialaisista. |
||
[[Kuva:Arsenie_boca_wik.jpg|thumb|300 px|<center>Isä Arsenie Boca<br><small>(''Kuva: Wikipedia'')</small></center>]] |
[[Kuva:Arsenie_boca_wik.jpg|thumb|300 px|<center>Isä Arsenie Boca<br><small>(''Kuva: Wikipedia'')</small></center>]] |
||
Isä Arseni, syntyi |
Isä Arseni, syntyi Vața de Sus'ssa, Huenodorassa, joka tuolloin, 1910, sijaitsi Itävalta-Unkarissa ja hän sai syntyessään etunimekseen Zian. |
||
== Koulutus == |
== Koulutus == |
Versio 26. helmikuuta 2015 kello 20.04
Isä Arsenie Boca (alkuperäiseltä nimeltään Zian Boca, s. 29.9.1910 Valta de Sus, Hunedoara; k. 29.11.1989 Sinaian luostari) oli romanialainen pappismunkki, teologi ja taiteilija. Hänet on nimetty yhdeksi sadasta suurimmista ja merkittävimmistä romanialaisista.
Isä Arseni, syntyi Vața de Sus'ssa, Huenodorassa, joka tuolloin, 1910, sijaitsi Itävalta-Unkarissa ja hän sai syntyessään etunimekseen Zian.
Koulutus
Koulua hän kävi kansallisessa ortodoksisessa lyseossa nimeltään Liceul național ortodox „Avram Iancu” ja valmistui sieltä priimuksena 1929. Samana vuonna hän aloitti opiskelunsa Sibiun teologisessa akatemiassa (Academia Teologică din Sibiu), josta valmistui 1933. Hän sai stipendin professori Nicolae Popovocin suosituksesta voidakseen opiskella seuraavaksi kuvataidetta Institutului de Arte Frumoasessa Bukaresissa. Samalla hän kuitenkin opiskeli lääketiedettä professori Francisc Rainerin johdolla lääketieteellisessä tiedekunnassa ja kristillistä mystiikkaa professori Nichifor Crainicin johdolla teologisessa tiedekunnassa Bukarestin yliopistossa.
Yliopistossa
Kun professori Costin Petrescu havaitsi hänen suuren lahjakkuutensa, hän sai maalata kohtauksen 1500-1600-lukujen taitteessa eläneen Valakian, Transsilvanian ja myöhemmin myös Moldavian prinssin Mikael Rohkean eli romaniaksi Mihai Viteazun osmanneja vastaan käydyn taistelun maalaukseen Romanian ateneumissa.
Kirkollinen ura
1930-luvun lopulla hänen piispansa Nicolae Bălan lähetti isä Arsenien Athokselle hankkimaan hengellistä kokemusta, mutta myös samalla mahdollisuuksiensa mukaan tuomaan mukanaan Filokalian käsikirjoituksen. 30-luvun puolessa välissä alkoi hänen kirkollinen "uransa": hänet vihittiin ensin alidiakoniksi 1935, diakoniksi 1936 ja papiksi hänet vihki Transsilvanian metropoliitta Nicolae Bălan vuonna 1940, samana vuonna, jolloin hänet oli myös vihitty munkkeuteen Brâncoveanun luostarissa Sâmbăta de Sus'ssa, Brasovin maakunnassa.
Isä Arseniesta tuli luostarin johtaja, igumeni, 1942 ja tässä tehtävässään hän suuresti edesauttoi luostarinsa rakentamista niin ulkoisilta rakenteiltaan kuin hengellisessä sekä kultturillisessa mielessä.
Athoksella vietetyn kolme kuukauden tulksena isä Arsenie aloitti yhdessä entisen Sibiussa olleen opettajansa, Dumitru Stăniloaen, kanssa Filokalian kääntämisen romaniaksi. Filokalia on yksi ortodoksisen maailman kirjallisista helmistä, kokoelma varhaisten kirkkoisien ja luostarien asukkaiden hesykastiseen perinteeseen pohjautuvia kirjoituksia. Filokalia on käännetty myös suomeksi. (kts. Filokalia)
Kommunistien vainot
Kommunistisen hallinnon tultua Romaniaan, isä Arsenieta alettiin vainota viranomaisten ja erityisesti salaisen poliisin, Securitaten, toimesta. Hänet pidätettiin useita ketoja kommunismin vastaisesta toiminnasta ja viimein syrjäytettiin luostarin johdosta ja siirrettiin ensin Prislopin luostariin ja sitten Sinaian luostariin. Häneltä kiellettiin kaikki kirkollinen toiminta munkkina ja kirkon piirissä ja hän joutui jatkuvan valvonnan ja häirinnän alaiseksi.
Hänet suljettiin useita kertoja eri työleireille Brasoviin, Jilavaan, Bukarestiin, Timisoaraan ja Oradeaan. Hänet tuomittiin tuohon aikaan pahimmaksi rangaistukseksi koettuun pakkotyöhön kanavatyömaalle, jossa kuolemat ja sairastumiset olivat jokapäiväisiä tapahtumia.
Syyt pidätyksiin ja kidutuksiin olivat tuohon aikaan poliittisia ja uskonnollisia. Häntä syytettiin mm. kommunisteja vastustavien ihmisten ja ryhmien auttamisesta ja ruokkimisesta Făgăraş-vuorilla sekä erilaisista taloudellisista, keksityistä väärinkäytöksistä.
Maalaukset
Myöhemmin hän sai toimia vain tavallisena työmiehenä, josta saatu taloudellinen turva ja mm. eläke oli olematonta. Vuoden 1945 jälkeen hän istui useita kertoja vankilassa ja oli pakkotyössä työleireillä, mutta vapautui aikanaan ja pääsi elämään "eläkkeellä" kidutuksista ja kaikesta tapahtuneista vammautuneena.
Turvatakseen niukkaa elantoaan, hän teki mm. maalauksia ja hänen ihmeellisen kauniita ja jopa profeetallisia töitänsä on nähtävissä laajasti mm. melko lähellä Bukarestia (n. 20 km päässä) sijaitsevassa Drăgănescun kirkossa, jossa hän maalasi kirkon lähes kaikki ikonit ja freskot vuosina 1968-1984. Näissä ikoneissa on paljon isä Arsenieen myöhemmin liitettyä ennaltanäkemisen lahjan käyttämistä. Hän on maalannut ikoneihin ja seinämaalauksiin asioita, joista ei niitä maalatessa, 1960-1980-luvuilla ollut vielä tietoa (mm. avaruussukkula [maalasi jo 1968, toteutui 1988], kännykkä ja eräiden pyhien kanonisoiminen - heille on maalattu valmiiksi sädekehät jo kauan ennen heidän kanonisaatiota). Muutonkin ikonien ihmeellinen, salaperäinen kauneus - utuiset, pastellimaiset sävyt, pysäyttävät niitä katselevat ja niiden edessä rukoilevat ihmiset. Myös ikonien aiheet koskettavat syvästi. Monia ajatuksia myös nykypäivästä ja sen menosta tulee mieleen, kun katsoo mm. hänen maalaamiansa ikoneja maailmanlopusta ja apokalypsista.
Hänellä oli pieni maalauspaikka Sinaian luostarissa, jossa hän sitten maalasikin aina vuoteen 1984 saakka, jolloin hän jäi kokonaan eläkkeelle. Muutama vuosi tuon jälkeen hän vuonna 1989 kuoli samaisessa Sinaian luostarissa 79-vuotiaana.
Kuolema
Hänet haudattiin omasta pyynnöstään Prilopin luostarin hautausmaalle ja hänen haudastaan on vuosien saatossa muodostunut erittäin suosittu pyhiinvaelluskohde. Vuosittain siellä vierailee 30-40 000 ihmistä. Siksi onkin oletettavaa, että Romanian kirkko mahdollisesti tulee aikanaan kanonisoimaan eli lukemaan isä Arsenien pyhien joukkoon kuuluvaksi.
Kirjalliset työt
Isä Arsenin kirjallisista töistä voi mainita Filokalian käännöstyöhän osallistumisen lisäksi sen, että hän teki käännöksen romaniaksi myös pt. Johannes Siinailaisen Portaista, mutta sitä ei ole jostain syystä kuitenkaan julkaistu. Lisäksi hän käänsi lukuisia pt. Markus Askeetin tekstejä romaniaksi.
Julkisuudessa on puhuttu mahdollisesta välien huononemisesta professori Dumitru Stăniloaen kanssa, koska isä Arsenien nimeä ei ole mainittu Filokalian käännöksien yhteydessä. Asiasta ei kuitenkaan ole olemassa varmaa tietoa.
Isä Arsenielta on julkaistu romaniaksi seuraavat teokset:
- Cărarea împărăției, ed.îngr. de Zamfira Constantinescu, Editura Episcopiei Ortodoxe Române a Aradului, 1995 (Polku Jumalan valtakuntaan)
- Lupta duhovnicească, ed.îngr. de Ion Cismileanu, Editura Agaton, Făgăraș, 2009 (Hengellinen taistelu)
- Trepte spre viețuirea în monahism, Editura Teognost, Cluj-Napoca, 2003 - ISBN 973-85376-6-5 (Askelmat munkkeudessa elämiseen)
- Cuvinte vii, Deva, 2006 (Elämän sanoja)
Videoita
Internetistä löytyy lukuisia videoita ja muuta materiaalia isä Arseniesta. Tässä kaksi romaniankielstä YouTube-videota: