Toiminnot

Ero sivun ”Filokalia” versioiden välillä

Ortodoksi.netista

Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 18: Rivi 18:


Filokaliassa painotetaan ihmisen sisäisen kilvoituksen ja hiljentymisen merkitystä jokaisen ihmisen omassa uskonnollisessa elämässä.
Filokaliassa painotetaan ihmisen sisäisen kilvoituksen ja hiljentymisen merkitystä jokaisen ihmisen omassa uskonnollisessa elämässä.

== Filokalian sisällöstä ==

Kaksi [[munkki]]a on määritellyt Filokalian seuraavasti:

'''[[Athos|Athoksen]] munkki, isä Theoklitos Dionysiolainen'''

:: ''”Filokalia on tiivistelmä [[Pyhät|pyhien isien]] hengellisestä kokemuksesta ja sisältää mielen ja sydämen liikkeiden kaikki ulottuvuudet. --- Se edustaa pyhien isien monimuotoista hengellistä, [[Asketismi|askeettista]] ja [[Hesykasmi|hesykastista]] kokemusta koko täyteydellään. Filokalia ohjaa katumukseen, synnyttää nöyryyttä, kasvattaa rakkautta Jumalaan ja lähimmäisiin, puhdistaa sielun, valaisee sydämen, [[Jumalallistuminen|jumalallistaa]] mielen ja yhdistää ihmisen Jumalaan.”''

'''Filokalian painokuntoon toimittanut pyhä [[Nikodemos Athoslainen]]'''

:: ''Filokalia on''
::: * ''henkisen raittiuden aarreaitta,''
::: * ''mielen varjelija,''
::: * ''lakkaamattoman sisäisen rukouksen salainen koulu,''
::: * ''eksytyksestä vapaa mietiskelevän elämäntavan opas,''
::: * ''isien opetuksen ihana puutarha,''
::: * ''hyveiden kultaketju,''
::: * ''jatkuvaa askartelua Jeesuksen kanssa (viittaus [[Jeesuksen rukous|Jeesuksen rukoukseen]])''
::: * ''armonpalautuspasuuna,''
::: * ''jumalallistumiseen johdattaja.''

== Filokalian taustasta ==

Filokalia syntyi vuonna 1782 ja sen taustalla on Athoksen luostareissa syntynyt hengellinen liike. Tämän liikkeen kannattajia kutsuttiin ''kollybadeiksi'' ja he halusivat puhdistaa [[traditio]]n vuosisatojen aikana kehittyneistä vääristymistä sekä korostuksista, jotka olivat ristiriidassa kirkon alkuperäisen käytännön ja hengen kanssa.

Liike jatkaa elämäänsä nykyajassakin, nyt sellaiseksi voidaan nimittää myös teologista tutkimusta tai kirkollista elämää, jossa puhutaan [[Ortodoksinen kirkko|ortodoksisuuden]] vapauttamisesta länsimaisen teologian kahleista.

Johtavia kollybadeja olivat Filokalian kokoajat pyhät ''[[Makarios Korinttolainen]]'' ja ''[[Nikodemos Athoslainen]]'' sekä kolmantena oppinut munkki ''Athanasios Paroslainen''.

Filokalia saatiin käännettyä vanhasta kreikasta nykykreikaksi vasta 1900-luvun lopulla, kun maallikkojuristi ''Antonios Galitis'' aloitti käännöstyön, jonka hänen poikansa teologian professori ''Georgios Galitis'' saattoi sitten loppuun niin, että nykykreikankielinen Filokalia ilmestyi vuosina 1984 – 1988. Monista syistä johtuen – muun muassa siksi, että Kreikassa ilmestyy todella runsaasti teologista kirjallisuutta – Filokalia ei ole kovin tunnettu Kreikassa, vaikkakin siihen liittyvät [[hesykasmi]] ja lakkaamaton [[Jeesuksen rukous]] tunnetaan myös siellä hyvin.

[[Kirkkoslaavi]]ksi Filokalia ilmestyi vuonna 1793 eli 11 vuotta vanhan kreikankielisen alkuteoksen ilmestymisen jälkeen. Slaavinkielisen Filokalian – ''Dobrotoljubijen'' – ilmestymisen taustalla vaikutti maineikas igumeni [[Paisi Velitškovski]], vuonna 1722 Pultavassa Ukrainassa syntynyt [[Pappi|papin]] poika ja Kiovassa opiskellut todellinen kilvoittelijamunkki. Paisi vaikutti voimakkaasti myöhemmin myös ensin Athoksella sekä sitten Moldovassa, nykyisen Romanian alueella [[Dragomirnan luostari]]ssa.

Nykyvenäjäksi Filokalia (''Dobrotoljubije'') saatiin maineikkaan erakkopiispan pyhän [[Feofan Erakko|Feofan Erakon]] toimesta vuonna 1877.

Muilla kielillä Filokaliaa löytyy suppeampana tai täydellisenä laitoksina ainakin romaniaksi (''kääntäjän pappi Dimitri Staniloae''), saksaksi, ranskaksi ja englanniksi, jonka kääntämistyössä oli mukana myös Suomessa hyvin tunnettu Diokleian [[piispa]] [[Kallistos Ware|Kallistos (''Ware'')]].







Versio 15. huhtikuuta 2009 kello 16.14

Filokalia: Kokoelma pyhien kilvoittelijaisien kirjoituksia
Raitishenkisten pyhien rakkaus kauneuteen: kokoelma pyhien ja jumalankantajaisien kirjoituksia, joiden käytännöllisen ja kontemplatiivisen eettisen filosofian kautta mieli puhdistuu, kirkastuu ja täydellistyy.
(Φιλοκαλία των ιερών νηπτικών)
(Filokalia tōn ierōn nēptikōn: syneranistheisa para tōn agiōn kai theoforōn pa terōn en ēdia tēs kata tēn praxin kai theōrian ēthikēs filosofias o nous kathairetai, fōtizetai kai teleioutai.)
Julkaisija / kustantaja: Valamon ystävät ry.
Aluperäiset tekstit koonneet: pyhät Makarios Korinttolainen (Makarios Notaras) ja Nikodeemos Athosvuorelainen (Nikolaos Kallivroutzis)
Suomeksi toimittanut: Irinja Nikkanen.
Vanhasta kreikasta suomentanut: äiti Kristoduli.
osa 1: ISBN 951-99931-7-7 (sid.) / ISBN 951-99931-6-9 (nid.), 1981, 371 sivua
osa 2: ISBN 951-96833-2-1 (sid.) / ISBN 951-96833-1-3 (nid.), 1986, 306 sivua
osa 3: ISBN 951-95799-8-2 (sid.) / ISBN 951-95799-7-4 (nid.), 1991, 365 sivua
osa 4: ISBN 951-95799-9-0 (sid.) / ISBN 951-95799-0-5 (nid.), 1993, 366 sivua
osa 5: ISBN 951-96833-5-6 (sid.) / ISBN 951-96833-6-4 (nid.), 2003 (toinen korjattu ja täydennetty painos), 301 sivua

Filokalia on ortodoksisen hartauskirjallisuuden "helmi", viisiosainen kirjakokoelma ortodoksisten kilvoittelijaisien kirjoituksia noin 300-luvulta aina 1400-luvulle saakka.

Kirjasarjan nimi tulee kreikankielen sanoista φιλíα / filia ja καλóς / kalos, joiden merkitys suomeksi on: rakastaa ja kauneus, hyvyys eli nimi Filokalia voitaisiin suomentaa esimerkiksi kauneuden rakastamiseksi.

Filokaliassa painotetaan ihmisen sisäisen kilvoituksen ja hiljentymisen merkitystä jokaisen ihmisen omassa uskonnollisessa elämässä.

Filokalian sisällöstä

Kaksi munkkia on määritellyt Filokalian seuraavasti:

Athoksen munkki, isä Theoklitos Dionysiolainen

”Filokalia on tiivistelmä pyhien isien hengellisestä kokemuksesta ja sisältää mielen ja sydämen liikkeiden kaikki ulottuvuudet. --- Se edustaa pyhien isien monimuotoista hengellistä, askeettista ja hesykastista kokemusta koko täyteydellään. Filokalia ohjaa katumukseen, synnyttää nöyryyttä, kasvattaa rakkautta Jumalaan ja lähimmäisiin, puhdistaa sielun, valaisee sydämen, jumalallistaa mielen ja yhdistää ihmisen Jumalaan.”

Filokalian painokuntoon toimittanut pyhä Nikodemos Athoslainen

Filokalia on
* henkisen raittiuden aarreaitta,
* mielen varjelija,
* lakkaamattoman sisäisen rukouksen salainen koulu,
* eksytyksestä vapaa mietiskelevän elämäntavan opas,
* isien opetuksen ihana puutarha,
* hyveiden kultaketju,
* jatkuvaa askartelua Jeesuksen kanssa (viittaus Jeesuksen rukoukseen)
* armonpalautuspasuuna,
* jumalallistumiseen johdattaja.

Filokalian taustasta

Filokalia syntyi vuonna 1782 ja sen taustalla on Athoksen luostareissa syntynyt hengellinen liike. Tämän liikkeen kannattajia kutsuttiin kollybadeiksi ja he halusivat puhdistaa tradition vuosisatojen aikana kehittyneistä vääristymistä sekä korostuksista, jotka olivat ristiriidassa kirkon alkuperäisen käytännön ja hengen kanssa.

Liike jatkaa elämäänsä nykyajassakin, nyt sellaiseksi voidaan nimittää myös teologista tutkimusta tai kirkollista elämää, jossa puhutaan ortodoksisuuden vapauttamisesta länsimaisen teologian kahleista.

Johtavia kollybadeja olivat Filokalian kokoajat pyhät Makarios Korinttolainen ja Nikodemos Athoslainen sekä kolmantena oppinut munkki Athanasios Paroslainen.

Filokalia saatiin käännettyä vanhasta kreikasta nykykreikaksi vasta 1900-luvun lopulla, kun maallikkojuristi Antonios Galitis aloitti käännöstyön, jonka hänen poikansa teologian professori Georgios Galitis saattoi sitten loppuun niin, että nykykreikankielinen Filokalia ilmestyi vuosina 1984 – 1988. Monista syistä johtuen – muun muassa siksi, että Kreikassa ilmestyy todella runsaasti teologista kirjallisuutta – Filokalia ei ole kovin tunnettu Kreikassa, vaikkakin siihen liittyvät hesykasmi ja lakkaamaton Jeesuksen rukous tunnetaan myös siellä hyvin.

Kirkkoslaaviksi Filokalia ilmestyi vuonna 1793 eli 11 vuotta vanhan kreikankielisen alkuteoksen ilmestymisen jälkeen. Slaavinkielisen Filokalian – Dobrotoljubijen – ilmestymisen taustalla vaikutti maineikas igumeni Paisi Velitškovski, vuonna 1722 Pultavassa Ukrainassa syntynyt papin poika ja Kiovassa opiskellut todellinen kilvoittelijamunkki. Paisi vaikutti voimakkaasti myöhemmin myös ensin Athoksella sekä sitten Moldovassa, nykyisen Romanian alueella Dragomirnan luostarissa.

Nykyvenäjäksi Filokalia (Dobrotoljubije) saatiin maineikkaan erakkopiispan pyhän Feofan Erakon toimesta vuonna 1877.

Muilla kielillä Filokaliaa löytyy suppeampana tai täydellisenä laitoksina ainakin romaniaksi (kääntäjän pappi Dimitri Staniloae), saksaksi, ranskaksi ja englanniksi, jonka kääntämistyössä oli mukana myös Suomessa hyvin tunnettu Diokleian piispa Kallistos (Ware).