Toiminnot

Ero sivun ”Nikifor Vasojärveläinen” versioiden välillä

Ortodoksi.netista

Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
[[Pyhittäjä]] '''Nikifor Vasojärveläisestä''' ei ole olemassa kovinkaan paljon varmaa tietoa. Hän syntyi todennäköisesti Syvärijoen tienoilla, mutta tarkkaa syntymävuottakaan ei tiedetä. Se ajoittunee kuitenkin 1400-luvun lopulle.
[[Pyhittäjä]] '''Nikifor Vasojärveläinen''' saapui pyhittäjä [[Aleksanteri Syväriläinen|Aleksanteri Syväriläisen]] (muistopv. 17.4.) luo vuonna 1510 ja sai lämpimän vastaanoton. Vuonna 1518 hän ohjaajansa suostumuksella ja siunauksella vieraili pyhittäjä [[Kiril Uusjärveläinen|Kiril Uusjärveläisen]] (muistopv. 4.2.) luona. Kun Nikifor lähestyi Uusjärveä, hän oli pitkästä matkasta kovin väsynyt ja siksi kävi kesken matkan pimeässä makuulle ja vaipui syvään uneen. Pyhittäjä Kiril kiirehti veneellä soutaen poikki järven ja herätti hänet. Pyhittäjä Nikfor vietti sen jälkeen kahdeksan päivää hengellisissä keskusteluissa pyhittäjä Kirilin kanssa. Sen jälkeen pyhittäjä Nikifor matkusti Kiovaan kunnioittamaan luolaluostarin pyhien [[pyhäinjäännös|reliikkejä]].

== Aleksanteri Syväriläisen oppilas ==

[[Munkki|Munkiksi]] vihitty Nikifor Vasojärveläinen saapui pyhittäjä [[Aleksanteri Syväriläinen|Aleksanteri Syväriläisen]] (muistopv. 17.4.) luo vuonna 1510 ja sai lämpimän vastaanoton. Vuonna 1518 hän ohjaajansa suostumuksella ja siunauksella vieraili pyhittäjä [[Kiril Uusjärveläinen|Kiril Uusjärveläisen]] (muistopv. 4.2.) luona. Kun Nikifor lähestyi Uusjärveä, hän oli pitkästä matkasta kovin väsynyt ja siksi kävi kesken matkan pimeässä makuulle ja vaipui syvään uneen. Pyhittäjä Kiril saapui paikalle veneellä soutaen poikki järven ja herätti väsyneen matkamiehen.

== Kiril Uusjärveläisen luona ja Kiovassa ==

Pyhittäjä Nikfor vietti sen jälkeen kahdeksan päivää hengellisissä keskusteluissa pyhittäjä Kirilin kanssa. Sen jälkeen pyhittäjä Nikifor matkusti oppi-isänsä vastusteluista huoilimatt Kiovaan kunnioittamaan luolaluostarin pyhien [[pyhäinjäännös|reliikkejä]]. Kiovan jälkeen Nikiforissa syttyi suuri halu perustaa luostari pohjoiseen ja hän aloittikin pian paikan etsimisen tälle luostarille.

== Vasojärvi ==
[[Kuva:Vasojarvi_002_HAP.jpg|thumb|300 px|<center>[[Vasojärven luostari|Vasojärven Kristuksen kirkastumisen luostarin]] pääportti.<br><small>(kuva &copy; Hannu Pyykkönen)</small></center>]]
[[Kuva:Vasojarvi_002_HAP.jpg|thumb|300 px|<center>[[Vasojärven luostari|Vasojärven Kristuksen kirkastumisen luostarin]] pääportti.<br><small>(kuva &copy; Hannu Pyykkönen)</small></center>]]
Palatessaan hän pyhittäjä Aleksanteri Syväriläisen siunauksella asettui asumaan Vasojärvelle, missä pyhittäjä [[Gennadi Vasojärveläinen]] oli jo harjoittanut kilvoitteluaan. Siellä pyhittäjä Nikifor rakensi kirkon [[Kristuksen kirkastuminen|Kristuksen kirkastumisen]] muistolle sekä [[Vasojärven luostari]]n, jossa hän sitten eli elämänsä loppuun saakka.
Palatessaan takaisin hän asettui pyhittäjä Aleksanteri Syväriläisen siunauksella asumaan Vasojärvelle, missä pyhittäjä [[Gennadi Vasojärveläinen]] oli jo harjoittanut erakkokilvoitteluaan. Siellä pyhittäjä Nikifor rakensi kirkon [[Kristuksen kirkastuminen|Kristuksen kirkastumisen]] muistolle sekä [[Vasojärven luostari]]n, jonka rakentamisesta muodostui hänen elämäntyönsä ja jossa hän sitten elikin elämänsä loppuun saakka.

== Reliikit ==

Pyhittäjä Nikfor nukkui rauhassa kuolonuneen helmikuun 9. päivänä vuonna 1557 oman veljestönsä saattamana. Paljon myöhemmin, yhdeksännentoista vuosisadan toisella puoliskolla Zadne-Nikiforovin erämaahan rakennettiin kirkko, joka omistettiin pyhille Nikifor ja Gennadi Vasojärveläisille. Pyhien reliikit on sijoitettu salaiseen paikkaan heidän perustamansa luostarin alueelle.


== Muistopäivä ==
Paljon myöhemmin, yhdeksännentoista vuosisadan toisella puoliskolla Zadne-Nikiforovin erämaahan rakennettiin kirkko, joka omistettiin pyhille Nikifor ja Gennadi Vasojärveläisille. Pyhien reliikit on sijoitettu salaiseen paikkaan heidän perustamansa luostarin alueelle.


Pyhittäjä Nikifor Vasojärveläistä muistellaan ortodoksisessa kirkossa aina helmikuun 9. päivänä. Häntä muistellaan myös [[Karjalan valistajat|Karjalan valistajien]] yhteisenä [[muistopäivä]]nä, joka sijoittuu aina vuosittain lokakuun viimeisen päivän ja marraskuun 6. päivän väliseen lauantaihin.
Pyhittäjä Nikifor Vasojärveläistä muistellaan [[Ortodoksinen kirkko|ortodoksisessa kirkossa]] aina hänen kuolinpäivänään helmikuun 9. päivänä. Häntä muistellaan myös [[Karjalan valistajat|Karjalan valistajien]] yhteisenä [[muistopäivä]]nä, joka sijoittuu aina vuosittain lokakuun viimeisen päivän ja marraskuun 6. päivän väliseen lauantaihin.


'''[[Käyttäjä:Hannu|Hannu Pyykkönen]]'''
'''[[Käyttäjä:Hannu|Hannu Pyykkönen]]'''

Versio 2. helmikuuta 2010 kello 18.26

Pyhittäjä Nikifor Vasojärveläisestä ei ole olemassa kovinkaan paljon varmaa tietoa. Hän syntyi todennäköisesti Syvärijoen tienoilla, mutta tarkkaa syntymävuottakaan ei tiedetä. Se ajoittunee kuitenkin 1400-luvun lopulle.

Aleksanteri Syväriläisen oppilas

Munkiksi vihitty Nikifor Vasojärveläinen saapui pyhittäjä Aleksanteri Syväriläisen (muistopv. 17.4.) luo vuonna 1510 ja sai lämpimän vastaanoton. Vuonna 1518 hän ohjaajansa suostumuksella ja siunauksella vieraili pyhittäjä Kiril Uusjärveläisen (muistopv. 4.2.) luona. Kun Nikifor lähestyi Uusjärveä, hän oli pitkästä matkasta kovin väsynyt ja siksi kävi kesken matkan pimeässä makuulle ja vaipui syvään uneen. Pyhittäjä Kiril saapui paikalle veneellä soutaen poikki järven ja herätti väsyneen matkamiehen.

Kiril Uusjärveläisen luona ja Kiovassa

Pyhittäjä Nikfor vietti sen jälkeen kahdeksan päivää hengellisissä keskusteluissa pyhittäjä Kirilin kanssa. Sen jälkeen pyhittäjä Nikifor matkusti oppi-isänsä vastusteluista huoilimatt Kiovaan kunnioittamaan luolaluostarin pyhien reliikkejä. Kiovan jälkeen Nikiforissa syttyi suuri halu perustaa luostari pohjoiseen ja hän aloittikin pian paikan etsimisen tälle luostarille.

Vasojärvi

Vasojärven Kristuksen kirkastumisen luostarin pääportti.
(kuva © Hannu Pyykkönen)

Palatessaan takaisin hän asettui pyhittäjä Aleksanteri Syväriläisen siunauksella asumaan Vasojärvelle, missä pyhittäjä Gennadi Vasojärveläinen oli jo harjoittanut erakkokilvoitteluaan. Siellä pyhittäjä Nikifor rakensi kirkon Kristuksen kirkastumisen muistolle sekä Vasojärven luostarin, jonka rakentamisesta muodostui hänen elämäntyönsä ja jossa hän sitten elikin elämänsä loppuun saakka.

Reliikit

Pyhittäjä Nikfor nukkui rauhassa kuolonuneen helmikuun 9. päivänä vuonna 1557 oman veljestönsä saattamana. Paljon myöhemmin, yhdeksännentoista vuosisadan toisella puoliskolla Zadne-Nikiforovin erämaahan rakennettiin kirkko, joka omistettiin pyhille Nikifor ja Gennadi Vasojärveläisille. Pyhien reliikit on sijoitettu salaiseen paikkaan heidän perustamansa luostarin alueelle.

Muistopäivä

Pyhittäjä Nikifor Vasojärveläistä muistellaan ortodoksisessa kirkossa aina hänen kuolinpäivänään helmikuun 9. päivänä. Häntä muistellaan myös Karjalan valistajien yhteisenä muistopäivänä, joka sijoittuu aina vuosittain lokakuun viimeisen päivän ja marraskuun 6. päivän väliseen lauantaihin.

Hannu Pyykkönen