Toiminnot

Ero sivun ”Homoousios” versioiden välillä

Ortodoksi.netista

(Ak: Uusi sivu: Nikeassa v. 325 kirkolliskokouksen päätöksessä, joka on tekstiltään lähes identtinen ns. Nikean-Konstantinopolin uskontunnustuksen Isää ja Poikaa käsittelevän alkuosan kans...)
 
Ei muokkausyhteenvetoa
 
Rivi 1: Rivi 1:
Nikeassa v. 325 kirkolliskokouksen päätöksessä, joka on tekstiltään lähes identtinen ns. Nikean-Konstantinopolin uskontunnustuksen Isää ja Poikaa käsittelevän alkuosan kanssa, todettiin Pojan olevan '''samaa olemusta (kr. homoousios)''' kuin Isä, tosi Jumala tosi Jumalasta, syntynyt, ei luotu. Kilpailevana terminä kokouksessa oli ''homoiousios'', joka tarkoittaa samankaltaista olemusta. Tätä kannattivat [[areiolaisuus|areiolaiset]]. Kokouksen päätöksen loppuosassa tuomittiin ne, jotka sanoivat, että poika on eri olemusta tai eri hypostaasia kuin isä.
Nikeassa v. 325 kirkolliskokouksen päätöksessä, joka on tekstiltään lähes identtinen ns. Nikean-Konstantinopolin uskontunnustuksen Isää ja Poikaa käsittelevän alkuosan kanssa, todettiin Pojan olevan '''samaa olemusta''' (kreikaksi: ''ὁμοούσιος / homoousios'') kuin Isä, tosi Jumala tosi Jumalasta, syntynyt, ei luotu. Kilpailevana terminä kokouksessa oli ''homoiousios'' (kreikaksi: ''ὁμοιούσιος''), joka tarkoittaa ''samankaltaista olemusta''. Tätä kannattivat [[areiolaisuus|areiolaiset]]. Kokouksen päätöksen loppuosassa tuomittiin ne, jotka sanoivat, että poika on eri olemusta tai eri hypostaasia kuin isä.


[[Luokka:Uskonoppi]]
[[Luokka:Uskonoppi]]

Nykyinen versio 7. helmikuuta 2010 kello 07.44

Nikeassa v. 325 kirkolliskokouksen päätöksessä, joka on tekstiltään lähes identtinen ns. Nikean-Konstantinopolin uskontunnustuksen Isää ja Poikaa käsittelevän alkuosan kanssa, todettiin Pojan olevan samaa olemusta (kreikaksi: ὁμοούσιος / homoousios) kuin Isä, tosi Jumala tosi Jumalasta, syntynyt, ei luotu. Kilpailevana terminä kokouksessa oli homoiousios (kreikaksi: ὁμοιούσιος), joka tarkoittaa samankaltaista olemusta. Tätä kannattivat areiolaiset. Kokouksen päätöksen loppuosassa tuomittiin ne, jotka sanoivat, että poika on eri olemusta tai eri hypostaasia kuin isä.