Amboni
Ortodoksi.netista
Amboni (kreikaksi: Αμβων / suomeksi: askel, ylösmeno, venäjäksi: амвон / ambon) sijaitsi alkuaan kirkossa keskempänä kuin nykyään, siis kuitenkin kirkon etuosassa. Nykyisin amboniksi nimitetään puoliympyrän tai nelikulmion muotoista koroketta (yleensä yksi tai kaksi askelmaa) heti ikonostaasin ja kuninkaan ovien edessä.
Alkuaan amboni rakennettiin puusta ja se oli eräänlainen puhujakoroke, jolloin se oli nykyistä ambonia suurempi ja erottui selvästi kirkossa. Piispa Arsenin ’Ortodoksinen sanasto’ –kirjan mukaan ambonista on käytetty myös nimityksiä: βήμα / vima / suomeksi: askel, koroke, puhujan paikkatai πύργος / pirgos / suomeksi: torni tai lectorium / luentokoroke ja pulpitum / lava. Se on joissain tapauksissa siis muistuttanut meille tuttua luterilaista saarnatuolia.
Amboniin on johtanut joko kahdelta suunnalta tai vain yhdeltä suunnalta askelmat. Kirkossa ambonia käytettiin evankeliumin lukemispaikkana ja myös opetuspuheen pitopaikkana.
Nykyisin Kreikasta joistain kirkoista ja myös Konstantinopolin ekumeenisen patriarkaatin pääkirkosta löytyy luterilaista saarnastuolia muistuttava yhdellä portaikolla (useampia askelmia) varustettu amboni, josta evankeliumi luetaan.
Suomessa nimitys amboni on vakiintunut tarkoittamaan edellä mainittua kuninkaan ovien edessä olevaa solean leveämpää osaa, josta myös luetaan evankeliumi ja opetuspuhe.