Toiminnot

Aleksandrian koptilaisortodoksinen kirkko

Ortodoksi.netista

Versio hetkellä 10. maaliskuuta 2009 kello 16.47 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset) (→‎Koptikirkko nykyään)

Sana koptilainen tulee arabiasta ja kreikasta, joissa se merkitsee egyptiläistä. Egyptin koptilaisen kirkon perustajana koptit pitävät apostoli ja evankelista [Markus (evankelista)|Markusta]], joka perimätiedon mukaan koki marttyyrikuoleman Aleksandriassa vuonna 63. Noihin aikoihin Egyptistä tuli kristitty valtio ja Aleksandriasta merkittävä kristitty keskuspaikka. Myös egyptiläiset erämaamunkit, erämaaisät, antoivat jo tuolloin esikuvan tulevalle munkkeudelle ja luostarilaitokselle.

Arabien invaasion jälkeen vuodesta 641 alkaen vuoteen 850 kristityistä tuli vähitellen vähemmistöryhmä Egyptissä. Nykyisin koptikristityt muodostavat Lähi-Idän suurimman kristityn ryhmän, mutta ovat yhä vähemmistöryhmä Egyptissä.

Koptikirkko nykyään

Noin 9 miljoonaista koptikirkkoa johtaa Aleksandrian paavi, Pyhän Markuksen istuimen patriarkka, Shenouda III, jonka residenssi on Kairossa Egyptissä. Kopteja elää diasporassa myös Euroopassa, Afrikassa, Australiassa ja molemmissa Amerikoissa.

(kts. paavi Shenouda III/Wikipedia) (kts. The Christian Coptic Orthodox Church Of Egypt)

Koptikirkolla on toistakymmentä luostaria, joissa on nykyään noin 600 munkkia ja 300 nunnaa. Suurin luostarikeskittymä on Wadi Natrunissa, noin 100 km luoteeseen Kairosta.

Fundamentaalinen islam on aiheuttanut nykyisin paljon ongelmia koptikirkolle. Mm. presidentti Sadat laittoi 1970-luvulla paavi Shenoudan II:n kotiarestiin erääseen erämaaluostariin islamilaisten fundamentalistien toiminnan johdosta. Hänet vapautettiin sieltä vasta vuonna 1985. Myös vuonna 1997 islamistiset militantit hyökkäsivät voimakkaasti koptilaisten kimppuun aiheuttaen paljon surua ja tuskaa koptien keskuudessa.

Iso-Britanniassa sijaitseva Britannian ortodoksinen kirkko on ollut kanonisesti osa Aleksandrian koptilais-ortodoksista kirkkoa vuodesta 1994 alkaen.

HAP