Toiminnot

Suuri lauantai

Ortodoksi.netista

Versio hetkellä 31. tammikuuta 2009 kello 08.22 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: ''Suureksi viikoksi'' nimitetään ortodoksisessa kirkossa pääsiäistä edeltävän ''Suuren paaston'' ja...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Suureksi viikoksi nimitetään ortodoksisessa kirkossa pääsiäistä edeltävän Suuren paaston ja sitä seuraavan Kristuksen ylösnousemuksen juhlan väliin jäävää viikkoa. Siitä käytetään myös nimitystä Suuri ja Pyhä Viikko. Luterilaisessa maailmassa viikolle on annettu nimet: hiljainen viikko ja piinaviikko.

Suurella viikolla on omat teemansa eri päiville.

Kristuksen hautaaminen, Romania (kuva © Pyykkönen)
  • Suurena lauantaina muistellaan Kristuksen kuolemaa ja tuonelassa käyntiä, millä teollaan hän johdatti aikaisemmin kuolleet takaisin elämään. Suurena lauantaina toimitettavassa liturgiassa saamme kokea ensimmäiset viestit tulevasta. Palveluksen aikana kirkon tekstiilit ja papiston vaatetus vaihtuvat tummista valkeiksi. Kuolema on voitettu, pian on ilon aika. Suuren lauantain palvelukset päättyvät ennen puoltayötä toimitettavaan puoliyöpalvelukseen. Palvelus päättyy vähän ennen puoltayötä ja kohta uskovaisten odotus täyttyy. Alttarista alkaa kuulua papiston laulu: "Sinun ylösnousemistasi Kristus Vapahtaja, enkelit veisuin ylistävät taivaissa, tee meidätkin maan päällä otolliseksi, Sinua puhtain sydämin ylistämään." Valo tuodaan alttarista ja kaikki tuohukset ja valot sytytetään.

Katso tarkemmin artikkelista -> Suuri viikko.

Kirjallisuutta

  • Munkki Serafim: Tie ylösnousemukseen - Suuren paaston ja pääsiäisen sanoma, Kirjapaja, 2006