Toiminnot

Joosef Uusi Partoslainen

Ortodoksi.netista

Versio hetkellä 7. heinäkuuta 2009 kello 12.49 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset)
Pyhä Joosef Uusi Partoslainen kuvattuna romanialaisen luostarin seinämaalauksessa.
(Kuva © Jopi Harri)

Pyhä Joosef Uusi Partoslainen – Banatin hengellinen suojelija

Pyhä Joosef Uusi Partoslainen syntyi Raguzan (nykyisin Dubrovnik) satamakaupungissa Adrianmeren itärannikolla Dalmatiassa vuonna 1568. Hänen vanhempansa Ioan ja Ecaterina olivat makedonialaista syntyperää. Sisäistä hengellistä kutsumustaan seuraten nuori Jacob vastaanotti luostarivihkimyksen nimellä Joosef. Hän kilvoitteli useissa Athos-vuoren luostariyhteisöissä kuten hänen veljensä Kristuksessa. Hän eli täydessä itsekieltäymyksessä viettäen päivät ja yöt rukouksessa ja ankarassa paastossa.

Vuonna 1650 Serbian ja Pecin patriarkka vihki 82-vuotiaan igumeni Joosefin Timişoaran metropoliitaksi. Hänen tiedettiin omaavan profetoinnin ja ihmeidentekemisen lahjan.

Pyhä Joosef ohjasi Banatin uskovaisten hengellistä elämää kolmen vuoden ajan. Hän oli tosi apostoli. Uskovaiset todistivat hänen aikaansaamiaan hämmästyttäviä ihmeitä monissa yhteyksissä. Esimerkiksi kun Timişoaran kaupungissa syttyi suuri tulipalo, joka raivosi usean päivän ajan, pyhä Joosef käveli ulos kirkosta jumalanpalveluspukuun pukeutuneena, polvistui tulen eteen ja ryhtyi rukoilemaan. Hänen rukoillessaan alkoi sataa, ja tulipalo sammui välittömästi. Kun hän nousi pystyyn, kaikki näkivät, että hänen pukunsa ja se paikka, johon hän oli ollut polvistuneena, olivat täysin kuivat.

Tämän jälkeen pyhä Joosef palasi keljaansa, jossa hän vietti kolme päivää ja kolme yötä rukouksessa osoittaen kiitosta Kaikkivaltiaalle. Kun hän tuli ulos, kaikki saattoivat nähdä pyhän ristin merkin loistavan kirkkaana hänen vasemman kätensä selässä.

Toinen ihme tapahtui 8. päivänä marraskuuta pyhän Joosefin mentyä Partoşin luostariin viettämään luostarin temppelijuhlaa – arkkienkelien Mikaelin ja Gabrielin muistopäivää. Silloin yksitoista raajarikkoa miestä tuli hänen luokseen pyytämään, että hän parantaisi heidät. Pyhä Joosef sanoi heille:

”Älkää minua pyytäkö teitä parantamaan, vaan Herraamme Jeesusta Kristusta, joka on kaikkien ihmisten parantaja. Rukoilkaa Häntä, niin Hän parantaa teidät.”

Tätä puhuessaan hän pani kätensä heidän päidensä päälle, ja he parantuivat saman tien.

Kolmen vuoden piispallisen palveluksen jälkeen, korkean ikänsä vuoksi, pyhä Joosef vetäytyi vuonna 1653 Partoşin luostariin. Siitä pitäen tämä luostari on toiminut useiden Banatin piispojen jumalanpalvelus- ja lepopaikkana.

Vuonna 1656 Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen juhlan aattona Partoşin luostarin kirkonkellot alkoivat soida itsestään. Ne soivat kokonaisen tunnin. Oli koittanut aika pyhän Joosefin erkaantua tästä elämästä.

Pyhä Joosef haudattiin Partoşin luostarin kirkkoon, minkä jälkeen hänen haudallaan tapahtui lukuisia ihmeitä. Näiden ihmeiden vuoksi esipaimen Joosef todettiin pyhäksi. Hänen muistoaan vietetään vuosittain syyskuun 15. päivänä.

Pyhän Joosef Uusi Partoslaisen reliikit.
(Kuva © Jopi Harri)

Vuonna 1956 pyhän Joosefin reliikit tuotiin Timişoaran kaupunkiin ja asetettiin ortodoksiseen katedraaliin. Siitä pitäen ne ovat olleet korvaamaton aarre niille, jotka saapuvat uskolla ja hurskaudella kirkkoon rukoilemaan apua ja ohjausta, sekä ehtymätön hengellisten lahjojen lähde kaikille uskovaisille.

Timişoaran ortodoksisessa katedraalissa pyhän Joosefin pyhäinjäännösarkun vieressä olevasta englanninkielisestä hagiografiasta suomentanut

Jopi Harri