Toiminnot

Kyyhkynen

Ortodoksi.netista

Versio hetkellä 28. maaliskuuta 2010 kello 13.06 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: '''Kyyhkynen''' (kreikaksi ''peristera'' ja latinaksi ''columba'') on kristillisessä symboliikassa Pyhän Hengen symboli. Kyyhkynen kuvataan silloin ...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Kyyhkynen (kreikaksi peristera ja latinaksi columba) on kristillisessä symboliikassa Pyhän Hengen symboli. Kyyhkynen kuvataan silloin yleensä valkoisena ja sen lento suunta on ylhäältä alaspäin.

Kyyhkynen Raamatussa

Symboliikka perustuu Raamatun kertomukseen teofaniasta, Kristuksen kasteesta (Matt.3:16):

Kun Jeesus oli kastettu, hän nousi heti vedestä. Samassa taivaat aukenivat, ja Jeesus näki Jumalan Hengen laskeutuvan kyyhkysen tavoin ja asettuvan hänen päälleen.

Vanhassa testamentissa kyyhkynen on surun symboli. Esimerkiksi profeetta Jesaja sanoo (Jes.38:14):

Minun ääneni vinkuu kuin tervapääskyn ääni, kyyhkysen tavoin minä valitan ja vaikerran. Minun silmäni väsyivät tähytessään korkeuteen. Herra, minä olen ahdingossa, auta minut siitä.

Kyyhkynen symbolisoi Laulujen laulussa viattomuutta ja puhtautta (Lau.1:15):

Mies: Miten kaunis oletkaan, kalleimpani! Miten kaunis on katseesi, kyyhkysilmä!

Nooan arkissa kyyhkynen toi viestin Jumalan vihan lauhtumisesta ja maan löytymisestä (1.Moos.8:8-14)

Kyyhkynen oli myös Vanhan testamentin kirjoituksissa ainut temmelisäännöissä mainittu kelvollinen uhrilintu (muita eläimiä toki oli muitakin)(3.Moos.14:29-31).

Kyyhkynen ikoneissa

Kun Pyhää Henkeä kuvataan jollakin tavoin, se tehdään usein esimerkiksi ikoneissa juuri kyyhkysen muodossa. Samoin kyyhkynen kuvaa Pyhää Henkeä ikoneissa, jotka kuvaavat Pyhää Kolminaisuutta.

Muita merkityksiä

Kyyhkynen kuvaa nykyään myös rauhaa eli se on rauhan ja vapauden symboli.

HAP