Toiminnot

Helena Konstantinopolilainen

Ortodoksi.netista

Versio hetkellä 13. tammikuuta 2010 kello 15.32 – tehnyt Mikko (keskustelu | muokkaukset)
Pyhä Helena
(Kuva © Pyykkönen)
Keisari Konstantinos Suuri ja hänen äitinsä Helena
(Kuva © Pyykkönen)
Keisari Konstantinos Suuri ja hänen äitinsä Helena
(Kuva © Pyykkönen)

Pyhä Helena eli Flavia Iulia Helena Augusta oli Rooman keisari Constantinos I Chloruksen (n. 250 – 306) ensimmäinen vaimo ja Konstantinos Suuren (n. 272 – 337) äiti. Hän eli noin vuosina 248 - 329. Hänet tunnetaan myös nimellä pyhä Helena Konstantinopolilainen. Hänen syntymäpaikkaansa ei tiedetä varmuudella, mutta jotkut tutkijat arvelevat sen olleen Derpanumissa, Bithyniassa Vähässä-Aasiassa, jossa hän kasvoi ja varttui aikuiseksi. Hänen poikansa nimitti synnyinkaupungin myöhemmin äitinsä mukaan Helenopolikseksi.

Merkittävä nainen hovissa

Keisari erosi Helenasta noin vuoden 290 tienoilla ja hän meni toisen kerran naimisiin, nyt keisari Maximianoksen tytärpuolen, Theodoran, kanssa. Helena ei avioitunut uudelleen, vaan asui lähellä poikaansa. Kun Helenan pojasta Konstantinoksesta tuli keisari, hänen äitinsä asema kasvoi todella suureksi keisarin hovissa.

Pyhiinvaelluksia ja reliikkejä sekä kirkkoja

Pyhä Helena teki paljon pyhiinvaellusmatkoja ja toi näiltä matkoiltaan Konstantinopoliin paljon reliikkejä, pyhäinjäännöksiä. Hänen on sanottu löytäneen Jerusalemiin tehdyllä pyhiinvaellusmatkallaan myös Jeesuksen ristiinnaulitsemisristin, jonka osia hän toi mukanaan kuten myös osia Jeesuksen tunikasta, pitkästä paidan tyylisestä vaatekappaleesta.

Matkoillaan hän myös rakennutti kirkkoja pyhille paikoille muun muassa palavan pensaan paikalle Egyptiin ja kappelin pyhän Katariinan luostariin Siinaille.

Kanonisaatio

Ortodoksien lisäksi pyhä Helena on kanonisoitu myös roomalaiskatolisessa kirkossa

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää Helenaa yhtä aikaa hänen poikansa pyhän keisari Konstantinos Suuren kanssa heidän yhteisenä muistopäivänään toukokuun 21. päivänä.

HAP