Toiminnot

Kodratos Apostoli

Ortodoksi.netista

Versio hetkellä 11. syyskuuta 2011 kello 20.21 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: Pyhä apostoli '''Kodratos''' kuului seitsemänkymmenen apostolin joukkoon ja saarnasi Jumalan Sanaa Ateenassa ja Magnesiassa (Thessalian itäisellä...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Pyhä apostoli Kodratos kuului seitsemänkymmenen apostolin joukkoon ja saarnasi Jumalan Sanaa Ateenassa ja Magnesiassa (Thessalian itäisellä niemimaalla) sekä myöhemmin oli piispana Ateenassa. Hänen elämäkertansa kirjoittaja kutsui häntä ”aamutähdeksi” pakanuuden pilvien seassa. Hän käännytti lukuisia pakanoita kristityiksi uskomaan Kristukseen Vapahtajaan ja hänen saarnansa herättivät myös vihastusta pakanoiden keskuudessa. Kerran vihainen väkijoukko kaatoi pyhän maahan kivillä. Jumala pelasti pyhän Kodratoksen ja hän säilyi hengissä, mutta hänet heitettiin vankilaan, missä hän kuoli nälkään. Hänen pyhä ruumiinsa haudattiin Magnesiaan.

Kodratoksen apologia

Vuonna 126 pyhä Kodratos kirjoittu apologian kristinuskon puolustukseksi. Se esiteltiin keisari Hadrianukselle (117-138) ja apologia vaikutti kristittyjen vainoamiseen niin, että keisari antoi määräyksen, ettei ketään tulisi tuomita ilman oikeaa syytä.

Historioitsija Eusebios tunsi tämän apologian jo 300-luvulla. Tällä hetkellä tiedetään vain osia tästä apologiasta Eusebioksen lainaamana: ”Vapahtajamme teot olivat aina todistettuja, koska ne olivat totta. Hänen parantamisensa ja ihmisten kuolleista herättämisensä olivat näkyviä, ei vain parantuneille ja heränneille, vaan myös kaikkialla. Ne olivat olemassa, ei vain Vapahtajan maanpäällä olemisen aikaan vaan ne myös pysyivät tietoisuudessa pitkään hänen lähdettyään pois. Jotkut todellakin ovat säilyneet meidän päiviimme saakka.”

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää apostoli Kodratosta aina vuosittain hänen omana muistopäivänään syyskuun 21. päivänä. Häntä muistellaan myös yhdessä muiden 70 apostolin kanssa tammikuun 4. päivänä.

HAP