Suojelusenkeli
Ortodoksi.netista
Suojelusenkeli on Jumalan enkeli, joka uskomme mukaan suojaa ja ohjaa ihmistä.
Vanha testamentti
Vanhassa testamentissa suojelusenkelistä on vain vähän viitteitä. Danielin kirjassa Asariaan rukouksessa (jonka tosin monet kirkot jättävät pois Raamatustaan) sanotaan:
- Mutta Herran enkeli laskeutui samalla kuin Asarias ja hänen toverinsa alas pätsiin, ja hän hajotti tulen liekin pätsistä ja teki, että pätsin sisus oli, niinkuin kostea tuuli olisi puhaltanut. Ja tuli ei heihin ensinkään koskenut, ei vaivannut eikä rasittanut.
Deuterokanonisessa Eenokin (Henokin) kirjassa sanotaan:
- Hän osoittaa vartijat pyhien enkelten keskuudesta vartioimaan heitä kuin silmäterää, kunnes Hän tekee lopun kaikesta pahuudesta ja kaikesta synnistä, ja vaikka vanhurskaat nukkuvat pitkää unta, heillä ei ole mitään pelättävää.
Uusi testamentti
Uudessa testameentissa maininta suojelusenkelistä löytyy Matteuksen evankeliumista (Matt.18:10):
- "Katsokaa, ettette halveksi yhtäkään näistä vähäisistä. Sillä minä sanon teille: heidän enkelinsä saavat taivaissa joka hetki katsella minun taivaallisen Isäni kasvoja."
Myös Apostolien teoissa mainitaan suojelusenkeli (Apt.12:15):
- "Oletko järjiltäsi?" sanoivat toiset. Tytön yhä inttäessä he sanoivat: "Se on hänen enkelinsä."
Deuterokanonisessa Tobitin kirjan luvuissa puhutaan myös suojelusenkelistä, joka myös nimetään tekstissä. Hän on Rafael, yksi ylienkeleistä.
Kristinuskossa ei ole varsinaisesti määritelty, onko jokaisella ihmisellä suojelusenkeli vai ei. Pyhät isät puhuvat heistä teksteissään, mutta enemmän asiaa on kehitelty lännessä roomalaiskatolisen kirkon puolella ja se on siis vahvempi niin protestanttisissa kirkoissa kuin roomalaiskatolisessa kirkossakin. Nykyaikaisen roomalaiskatolisen uskon mukaan suojelusenkelit suojelevat ruumista ja esittävät rukoukset Jumalalle. Roomalaiskatolisessa kirkossa vuodesta 1670 vietetty suojelusenkelien muistopäivä oli alun perin ylienkeli Mikaelin päivänä, mutta nykyään se on 2. päivänä lokakuuta.