Toiminnot

Kaikkinäkevä silmä

Ortodoksi.netista

Versio hetkellä 6. kesäkuuta 2012 kello 20.32 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: '''Kaitselmuksen silmä''' tai '''Jumalan kaikkinäkevä silmä''' on symboli, jossa silmä on ympäröity valonsäteillä tai sädekehällä ja yleensä se on sijoitettu kolmion sis...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Kaitselmuksen silmä tai Jumalan kaikkinäkevä silmä on symboli, jossa silmä on ympäröity valonsäteillä tai sädekehällä ja yleensä se on sijoitettu kolmion sisään. Usein se tulkitaan edustavan Jumalan valvovaa silmää, joka vartioi ihmiskuntaa tai joka edustaa jumalallista kaitselmusta.

Symbolia käytetään kristinuskossa, mutta myös muissa uskonnoissa sekä monissa maallisissakin tarkoituksissa. Se on kuvattuna mm. Yhdysvaltojen dollarin setelin suuressa sinetissä.

Historiaa

Kaikennäkevän silmän historiaa voidaan jäljittää myös Egyptin mytologiaan ja siellä etenkin ns. Horuksen silmään. Kuten mainittu silmä esiintyy myös muissa uskonnoissa kuten esimerkiksi buddhalaisuudessa (Buddhaa nimitetään "maailman silmäksi") ja caodaismissa eli vietnamilaisessa Cao Dain uskonnollisessa liikkeessä, jossa se on jumalan kuva. Hindulaisuudessa silmä liittyy Shivaan, joka on hindujen jumaluus ja yksi suurista voimista. Hänellä kaikkinäkevä silmä on kolmantena silmänä otsassa.

Erilaisia käyttötapoja

Kristinuskossa silmä on suljettu kolmion sisään ja tällä korostetaan Jumalan Pyhää Kolminaisuutta. Symbolia käytetään niin ikoneissa kuin myös erillisenä symbolina mm. kirkkojen koristelussa.

Myös jonkin verran salaperäisessä Vapaamuurarien järjestössä kaikkinäkevä silmä on otettu mukaan järjestön symboliikkaan, tosin usein hieman eri muotoisena kuin kristinuskossa. Vapaamuurareilla silmää ympäröi pilvet ja puoliympyrän muotoiset säteet silmän alapuolella. Symboli on otettu järjestön käyttöön kristinuskosta ja se edustaa sielläkin Jumalan kaikkinäkevää silmää

Näiden lisäksi kaikkinäkevää silmää käytetään useissa vaakunoissa ja sineteissä, mm. Valko-Venäjän Braslaun vaakunassa ja useiden yliopistojen sineteissä (Missisippi, Chile) sekä joidenkin maiden rahoissa (USA, Viro, Ukraina).

HAP