Caramida
Ortodoksi.netista
Caramida-ikonin, joka tunnetaan myös nimillä Keramion, Keramidi, historia ja vaiheet liittyvät suurelta osaltaan Käsittätehdyn Kristuksen ikonin vaiheisiin. Siksi lue myös Ortodoksi.netin artikkeli: Käsittätehty Kristuksen ikoni.
Kun kuningas Abgar sai Herralta Pyhän Käsittätehdyn (Mandilionin, liinan), hän laittoi sen helmillä koristeltuihin raameihin ja asetti sen ikonina kaupungin portin päällä olevaan syvennykseen. Porttiin ikonin yläpuolelle oli kaiverrettu sanat:
- "Oi Kristus Jumala, älä anna kenenkään, joka toivoo, joutua häpeään."
Usean vuoden ajan Edessan asukkaat pysähtyivät kumartamaan tätä Kristuksen käsittätehtyä ikonia (kreikaksi: ἀχειροποίητα), kun he kulkivat portista. Mutta yksi Abgarin jälkeläisistä, joka myöhemmin hallitsi Edessaa, sortui epäjumalanpalvelemiseen. Hän päätti ottaa ikonin pois portin päältä. Unessa Herra määräsi Edessan piispan kätkemään ikonin. Piispa yöllä papiston kanssa paikalle öljylamppujen kanssa ja kätki ikonin muuriin peittäen sen keraamisella laatalla, toisella tiilillä ja samalla jättäen sinne myös öljylampun palamaan ikonin eteen.
Kului monta vuotta ja ihmiset unohtivat ikonin. Mutta vuonna 545, kun Persian keisari Khosrau I piiritti Edessaa ja kaupungin tilanne tuntui toivottomalta, Kaikkeinpyhin Jumalansynnyttäjä ilmestyi piispa Evlaviokselle ja käski häntä ottamaan ikonin sinetöidystä kolostaan ja se tulisi säästämään kaupungin vihollisen tuholta. Piispa totesi, että ikonin vieressä paloi yhä öljylamppu ja ikonin kuva oli kopioitunut suojana olevaan keraamiseen tiileen.
Ikonista on olemassa myös muita kopioita ja muita hurskaita kertomuksia mm. jonun tällaisen sijoittuessa Georgiaan. Joidenkin kertomusten mukaan kopioitumisia on tapahtunut useammin ja eri puolilla kristillistä maailmaa.
Muistopäivä
Tätä keraamista laattaa, tiili-ikonia, joka tunnetaan eri nimillä kuten Pyhä Keramion, Keramidi ja Caramida, muistellaan aina vuosittain heinäkuun 16. päivänä yhdessä Kristuksen käsittätehdyn ikonin kanssa.