Toiminnot

Viitta

Ortodoksi.netista

Versio hetkellä 26. marraskuuta 2008 kello 21.16 – tehnyt Petja (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: '''Viitta''' on papistoon tai alipapistoon sekä luostarien veljestöön tai sisaristoon kuuluvien henkilöiden perusvaate ja heidät tapaakin usein viittaan pukeutuneen...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Viitta on papistoon tai alipapistoon sekä luostarien veljestöön tai sisaristoon kuuluvien henkilöiden perusvaate ja heidät tapaakin usein viittaan pukeutuneena. Viitta on yleensä musta, mutta voi olla muunkin värinen, esimerkiksi harmaita ja tumman sinisiä viittoja käytetään myös. Viitta solmitaan kiinni vyöllä. Jumalanpalveluksissa viitta ei juuri näy, sillä se jää jumalanpalveluspukujen alle tai sen tilalle puetaan alusstikari.

Alusviitta eli podrasniekka

Alusviitta voi olla väriltään musta (tavallisin väri), harmaa, ruskea, vihreä, sininen tai valkoinen. Sitä sekä päällysviittaa pidetään myös päällä kun papisto liikkuu julkisilla paikoilla. Yleisin alusviittamalli avautuu edestä ja napitetaan kylkinapeilla tai nauhoilla.

Alusviitta on yleisin papiston päällä nähtävä asu ja joissakin maissa papiston ja luostarien asukkaiden on aina liikkuessaan julkisuudessa pidettävä yllään ainakin alusviittaa, tilanteesta riippuen joskus myös päällysviittaa.

Päällysviitta eli riäsä

Päällysviittaa pidetään alusviitan päällä ja se erottuu siitä hihojen leveyden perusteella. Päällysviitassa on siis leveät hihat. Suomessa on käytössä sekä ns. kreikkalainen että venäläinen malli. Kreikkalainen on hiholtaan tasaleveä, venäläisessä hihat kapenevat kainaloon. Päällysviitasta on olemassa myös ns. talvimalli, joka on lämpimämpi ja siinä saattaa jopa olla samettinen tai turkiskaulus.

Papiston tulee pitää päällysviittaa aina palveluksissa, joissa he eivät ole pukeutuneet täyteen jumalanpalveluspukuun sekä kaikissa julkisissa tilaisuuksissa.

Petja ja Hannu Pyykkönen