Eusignios Antiokialainen
Ortodoksi.netista
Pyhä marttyyri Eusignios (Evsignios, Eusignos, Evsignos, kreikaksi: Ευσιγνίου ) syntyi Antiokiassa 200-luvulla. Hän palveli kuusikymmentä vuotta Rooman armeijassa useita keisareita: Diocletianosta, Maximianusta, Constantinos I Chlorusta, Konstantinos Suurta ja hänen poikiaan.
Pyhän Basiliskon kumppani
Pyhä Eusignios oli pyhän Basiliskoksen (muistopv. 3.3. ja 22.5.) kumppani ja hän välitti selostuksen hänen marttyyrikuolemastaan. Pyhän Konstantinos Suuren hallituskauden alussa pyhä Eusignios oli todistamassa ristin ilmestymistä taivaalle voiton ennusmerkkinä.
Ilmianto, syytös ja marttyyrikuolema
Pyhä Eusignos jäi eläkkeelle vanhoilla päivillään asepalveluksesta ja palasi kotimaahansa. Siellä hän vietti aikaansa rukouksessa, paastossa ja ottaen osaa Jumalan seurakunnan toimintaan. Niinpä hän asui siellä takaisin pakanuuteen kaipaavan keisari Julian (Apostaten) Luopion (361-363) valtakaudella. Erään Antiokian kansalaisen ilmiannon vuoksi pyhä Eusignios seisoi kohta kristittynä Julianin oikeuden edessä vuonna 362. Hän syytti pelottomasti keisaria Kristuksesat luopumisesta ja moitti häntä sukulaisensa Konsatantinos Suuren esimerkin kautta, kun hän kuvaili yksityiskohtaisesti tapahtuman, missä hän oli ollut silminnäkijänä ja nähnyt ristinmerkin taivaalla. Keisari Julian ei säälinyt iäkästä pyhää Eusigniosta ja 110-vuotiaana keisari määräsi hänet mestattavaksi.
Muistopäivä
Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää marttyyri Eusigniosta aina vuosittain hänen omana muistopäivänään elokuun 5. päivänä.
Tropari ja kontakki
Tropari, 4.sävelmä
- Marttyyrisi Evsignios, oi Herra, |on kärsimyksissään saanut Sinulta, meidän Jumalaltamme, kuihtumattoman voittoseppeleen, | sillä omistaen Sinun antamasi voiman |hän voitti julmat vaivaajat ja kukisti pahojen henkien voimattoman röyhkeyden. || Hänen rukouksiensa tähden pelasta meidän sielumme.
Kontakki, 8.sävelmä
- Tänään Kirkko kunnioittaa hurskauden ja kutsumuksen marttyyri; vilpitöntä ja jumalallista Evsignios Viisasta. Kunnioittakaamme hänen hengellistä taisteluaan ja huutakaamme lakkaamatta. Kaikkein armollisin, pelasta palvelijasi pyhäsi rukouksien tähden.