Toiminnot

Pietari ja Febronia Muromilaiset

Ortodoksi.netista

Versio hetkellä 25. kesäkuuta 2012 kello 13.19 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset)

Pyhä ruhtinas Pietari, munkkinimeltään David, ja pyhä ruhtinatar Febronia, munkkinimeltään Evfrosynia, tunnetaan myös Muromin ihmeidentekijöinä.

Muromin ruhtinas

Pietari oli Muromin ruhtinas Jurij Vladimirovitšin toinen poika. Hän astui Muromin valtaistuimelle vuonna 1203. Useita vuosia ennen tätä Pietari oli sairastunut lepraan, josta kukaan ei voinut parantaa häntä. Unessa ruhtinaalle paljastui, että mehiläisten hoitajan tytär voisi parantaa hänet - hurskas Febronia-neito Laskovan maalaiskylästä Rjazanin alueelta. Niinpä Pietari lähetti lähettiläitä kylään.

Hurskas Febronia

Kun ruhtinas näki pyhän Febronian, niin hän rakastui hänen hurskauteensa, viisauteensa ja hyveellisyyteensä, että Pietari lupasi mennä hänen kanssaan naimisiin parantumisensa jälkeen. Pyhä Febronia paransi ruhtinaan ja hänestä tuli Pietarin vaimo. Pyhä pariskunta rakastivat toisiaan läpi kaikkien koettelemusten. Muutamat kopeat pajarit, jotka eivät halunneet alempiarvoista ruhtinatarta, kehottivat ruhtinasta jättämään hänet. Mutta pyhä Pietari kieltäytyi, ja siksi ruhtinaspariskunta karkotettiin. He purjehtivat veneellä pois kotikaupungistaan Oka-jokea pitkin. Pyhä Febronia jatkoi pyhän Pietarin lohduttamista. Pian Jumalan viha valtasi Muromin kaupungin ja ihmiset pyysivät ruhtinasta palaamaan yhdessä pyhän Febronian kanssa.

Rakastava pariskunta

Pyhä pari oli kuuluisa hurskaudestaan ja rakkaudestaan. He kuolivat samana päivänä ja samalla tunnilla 25. päivä kesäkuuta 1228 vihkiydyttyään ensin munkiksi ja nunnaksi ja saatuaan uudet nimet David ja Evfrosynia. Pyhät Pietari ja Febronia haudattiin samaan hautaan.

Kristillisen avioliiton malli

Pyhät Pietari ja Febronia näyttivät itse omalla esimerkillään mallia kristilliselle avioliitolle. Heidän rukouksensa suovat taivaallisen siunauksen tulevillekin avioliitoille.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhiä Pietari ja Febronia Muromilaisia aina vuosittain heidän yhteisenä muistopäivänään 26. päivä kesäkuuta.

HAP