Toiminnot

Pidä joulu jouluna (opetuspuhe)

Ortodoksi.netista

Versio hetkellä 6. joulukuuta 2014 kello 13.18 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: '''Pidä joulu Kristuksen syntymäjuhlana ... poista lahjat?''' [[Kuva:Nikolaos ihmeidentekija06.jpg|thumb|<center>''Pyhä Nikolaos Ihmeidentekijä,<br> Myran piispa''<br> <small>''Ku...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Pidä joulu Kristuksen syntymäjuhlana ... poista lahjat?

Pyhä Nikolaos Ihmeidentekijä,
Myran piispa

Kuva: Pyykkönen

Ensinnäkin: älä hermostu! Tämä artikkeli ei ole yritys siihen, että lapsesi pitäisi kohdata joulu ilman lahjoja tai lahjan antamista. Päinvastoin. Lahjojen antaminen on vuosisatoja kuulunut joulun perinteisiin, jossain itämaan tietäjin muistona, joita ortodoksisessa kirkossa muistellaan myös jouluaikaan, joulupäivänä, mutta yleensä Kristuksen syntymän ja Hänen pelastuksensa lahjan muistona.

Silti ortodoksinen perinne lahjan antamisesta juontaa juurensa pyhään Nikolaokseen, Myran piispaan ja ihmeidentekijään, joka muistetaan myös köyhien ja orpojen auttajana. Hänet tunnetaan sitä perinteisestä hahmosta, joka monessa maassa hiipii savupiippua pitkin sisälle ja jakaa lahjoja kenkiin ja sukkiin ja joka myös muisti myötäjäisillään niitä nuoria naisia, jotka muussa tapauksessa olisivat joutuneet kadulle myymään itseään.

Pyhän Nikolaoksen juhlaa vietetään joulukuun kuudentena päivänä, samana päivänä juhlistaan Suomen itsenäisyyspäivää, yhdeksäntoista päivää ennen joulua. Tuosta päivästä on tullut monessa perinteisessä ortodoksisessa maassa päivä, jolloin vaihdetaan lahjoja ja näin jätetään joulu, Kristuksen syntymäjuhla, vapaaksi kaikesta kaupallisuudesta ja rihkamasta. Havaintojen mukaan yleensä ihmiset eivät ole pahastuneet saadessaan lahjoja yhdeksäntoista päivää ennen joulua tämän pyhän ihmisen muistopäivänä, joka muuten sattuu samalla myös olemaan suuri ortodoksisuuden ja sen opin ja erityisesti Kristuksen jumaluuden puolustaja.

Aikana, jolloin moni aivan oikeutetusti kantaa huolta Kristuksen pysymisestä joulussa, meillä ortodokseilla olisi ja on siihen oivallinen perinne, jonka avulla voimme tehdä juuri niin: pitää lapset (ja aikuiset) tyytyväisinä, kun saavat lahjoja aikaisemmin ja säilyttää ei-kaupallinen Kristuksen syntymäjuhla siihen aikaan, kun sen pitääkin olla: jouluna.

Suomalaisessa ortodoksisessa perinteessä tällainen tapa on tuntematon, mutta olisikohan pian aika, jolloin mekin voisimme vaikka ajatella tämän vanhan perinteen esille ja käyttöön ottamista laajemminkin Suomessakin. Tämä ortodoksinen tapa tuo apua joulun ahdistukseen ja antaa meille oikeaan aikaan juhlan, joka on koko joulun ydin: Kristuksen syntyminen.

(perustuu isä Geoffrey Korzin artikkeliin: "Keep Christ in Christmas ... by removing gifts?")