Toiminnot

Miksi uskomme epäonnistuu? (opetuspuhe)

Ortodoksi.netista

Versio hetkellä 28. tammikuuta 2015 kello 13.39 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: '''Miksi uskomme epäonnistuu? - Vastaus voi löytyä avioliitosta, liike-elämästä''' Eräässä joitakin aikoja sitten julkaistussa ''Business Insider''in artikkelissa esitetä...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Miksi uskomme epäonnistuu? - Vastaus voi löytyä avioliitosta, liike-elämästä

Eräässä joitakin aikoja sitten julkaistussa Business Insiderin artikkelissa esitetään mielenkiintoinen vertailu niistä syistä, miksi liiketoimet ja avioliitot epäonnistuvat.

Lukemalla artikkelin ("Marriages and Businesses Fail For The Same 3 Reasons, Says A Silicon Valley Couples Therapist" / Avioliitot ja liiketoimet epäonnistuvat samasta 3 syystä, sanoon pari Piilaakson terapistia) voi heti havaita, että samaa oivallusta voidaan soveltaa myös meidän epäonnistumiseemme henkilökohtaisessa uskossamme.

Siispä mitä tuossa artikkelissa kerrotaan meille ortodokseille, mitä käytännön neuvoja voimme sen perustella tehdä. Asiaa pohtii oheisessa artikkelissaan isä Geoffrey Korz.

Emmekö opi kokemuksista

Aivan kuten avioliitossa ja yrityksissä virheitä tehdään aina uudestaan ja uudestaan, niin myös me voimme tehdä yksilöinä, kun yritämme laittaa uskoamme käytäntöön. Ei ole sattumaa, että ortodoksinen kirkko antaa meille Pyhän Tradition aarrearkun - pyhien ihmisten koottuja kokemuksia viimeisten kahdenkymmenen vuosisadan ajalta. Itse saattaisimme helposti tulkita Raamattua oman mielemme mukaisesti tai keksiä asioille "kristillisiä" perusteita sen mukaan, mikä näyttää "kivalta" nykypäivänä. Kun luemme tai kuulemme pyhien elämästä ja kirkkoisien opetuksesta, hyödymme heidän omakohtaisista kokemuksiaan, joilla voimme rakentaa vankan perustan omaan arkeemme. Tämä on kaukainen hätähuuto tiivistää kristillisestä elämää omana aikanamme, jossa näemme paljon ilman kiintopisteitä eläviä - lähinnä protestantteja, "itsenäisiä" kristittyjä, jotka vetoavat "Minuun ja Raamattuun" - tai oikeastaan vain minuun.

Kokemuksesta oppiminen tarkoittaa pyhien ja kirkkoisien sekä hengellisesti suuntautuneiden pappien ja munkkien kollektiivisen viisauden kuuntelemista.

Sopeudummeko "häiriöihin"

Voimme etsiä Jumalan tahtoa, mutta kun jotain odottamatonta tapahtuu, oletamme, että Jumala on jotenkin lomalla, eikä käytä todellista voimaansa meidän pelastuksemme puolesta. Moderni sekulaarinen, maallistunut, elämä on enemmänkin keskittynyt välttämään erilaisia häiriöitä, jotka haittaavat iloamme ja tyytyväisyyttämme. Todellisessa kristityssä elämässä hyväksytään, että Kristuksen risti on työkalu, jota Jumala käyttää saadakseen aikaan pelastuksemme ja tuo sama pätee myös arjessa. Voimme olla varmoja, että olemme saavuttaneet kristillisen ajattelutavan, kun katsomme kärsimyksiä, sairauksia ja henkilökohtaisia haasteita ristinä langelleelle maailmalle, ja Jumala käyttää näitä auttaakseen meitä voittamaan intohimomme ja saavuttamaan pyhyyden elämäämme ja luonteeseemme.

Onko meillä ennusteita tulevista ongelmista

On hyödyllistä noudattaa päivittäistä rukoussääntöä, joka hengellisesti vakauttaa meitä ja valmistelee meitä vaikeina aikoina elämän muutoksiin. Siksi jokainen voi juurtua syvälle kristilliseen elämään silloin, kun asiat ovat hyvin ja tilanne vakaa. Valmistautuminen tuleviin vaikeisiin aikoihin tapahtuu luomalla rutiineja ennen niitä. Media saattaa kertoa meille, ettei ole huolta huomisesta, eikä murehtia tulevaisuutta tai sitten aivan päinvastoin: että meidän tulee keskittää kaikki ponnistelumme valmistautumiseen ja materiaaliseen varustautumiseen sivilisaatiomme tulevan romahtamisen vuoksi. Mutta kumpikaan lähestymistapa ei todellakaan ole kristillinen: koska tiedämme, tulevaisuudessa ongelmia vääjäämättömästi tulee ja viisas kristitty investoi, sijoittaa, toimiaan lähinnä hengellisten juurien kehittämiseen, selviytyäkseen hengelliseen kukoistukseen ja pelastuakseen.

Ja kaikki tämä vie aikaa ja vaivaa sekä vaatii sitoutumista.


(artikkeli on vapaa käännös aiheeseen liittyvästi isä Geoffrey Korzin artikkelista, käännös: Ortodoksi.net)