Toiminnot

Kirkon logo

Ortodoksi.netista

Versio hetkellä 23. marraskuuta 2017 kello 17.48 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: thumb|250 px|<center>Suomen ortodoksisen kirkon logo värillisenä (kirkon nettisivuilta)</center>Kuva:Kirkon_logo_ak.jpg|thumb|250 px|left|<center>S...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Suomen ortodoksisen kirkon logo värillisenä (kirkon nettisivuilta)
Suomen ortodoksisen kirkon logo piirroksena (Aamun Koitto 25-26/1978)

Suomen ortodoksisen kirkon logo löytyy mm. kirkon nettisivuilta, virallisista asiakirjoista ja viiristä.


Logon selitys löytyy mm. Aamun Koitosta nr. 25-26/1978, jossa siitä in sanottu seuraavasti:

Kirkkokunnan juhlaviirin selitys

Kirkkokunnan juhlaviirin kuva-aihe on nimeltään "Etimasia tou thronou" eli Valtaistuimen valmistus. Kristillisessä kuvataiteessa tämä aihe on esiintynyt 500-luvulta lähtien, mutta aihe jumalallisen hallitsijan läsnäolon merkkinä on vielä vanhempi. Esimerkiksi vanhan liiton ilmestysmajassa oli arkin päällä armoistuin (2.Moos.40:20) Herran ilmestymistä varten.

0 Kuvassa keskellä on joko yksinkertainen tai majesteettinen jalokivin koristettu tuoli ja sen päällä kaksi tyynyä ja Kristuksen päällysviitta. Näiden päällä on seitsemällä sinetillä suljettu kirjan muotoinen evankeliumi. Perusteemaan kuuluu lisäksi Herran risti sekä tuolin yläpuolelle Pyhää Henkeä symbolisoiva kyyhkynen. Myöhemmin sommitelmaan lisättiin Kristuksen piinavälineet: ruoko ja keihäs.

Varhaiskristillisellä ajalla aiheen kehittymiseen vaikutti Johanneksen ilmestyskirjan teksti (luvut 4 ja 5), jossa kuvataan evankelista Johanneksen ilmestyskirjassa näkemää Jumalan valtaistuinta taivaassa. Kristukselle veisataan uutta virttä:

"Sinä olet arvollinen ottamaan kirjan ja avaamaan sen sinetit, sillä sinä olet tullut teurastetuksi ja olet verelläsi ostanut Jumalalle ihmiset kaikista sukukunnista ja kielistä ja kansoista ja kansanheimoista. Hänelle, joka valtaistuimella istuu, ja Karitsalle, ylistys ja kunnia ja kirkkaus ja valta aina ja iankaikkisesti."

Pohjakuvio on nelikulmainen koverosivuinen tähti. Nelikulmiomuoto on näkyvän, aineellisen maailman symboli, mutta kun tähden sivut ovat kaarevat, niin se on ymmärrettävä taivaan suuntaan avautuvana ja säteilevänä. Tähti on väriltään kirkkaan punainen, mikä on pyhyyden vertauskuva ja sen sisällä oleva kuva on rajattu kullankeltaisella, mikä väri puolestaan on aineettomuuden symboli

Etimasia-kuva esittää konkreettisesti Pyhän Kolminaisuuden läsnäolon tässä ja nyt. Se viittaa Kristuksen kärsimyksiin meidän pelastuksemme tähden ja hänen jättämäänsä evankeliumiin meille ohjeeksi ja neuvonantajaksi sekä Pyhän Hengen tehtävään tässä ajassa kirkon totuuteen ohjaajana.

Viirin on suunnitellut ja kuvan selityksen laatinut Petros Sasaki.

(Aamun Koitto nr. 25-26/1978, s. 489 [s- 28])