Toiminnot

Pyhä Henki vaikuttaa arkipäivän elämässä (opetuspuhe)

Ortodoksi.netista

Versio hetkellä 10. huhtikuuta 2018 kello 14.53 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: Helluntaina, viidentenäkymmenentenä päivänä pääsiäisestä, muistellaan Pyhän Hengen vuodatusta opetuslasten päälle tulisten kielten muodossa. Tämä tapahtui Siinain lii...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Helluntaina, viidentenäkymmenentenä päivänä pääsiäisestä, muistellaan Pyhän Hengen vuodatusta opetuslasten päälle tulisten kielten muodossa. Tämä tapahtui Siinain liiton juhlana, juutalaisten helluntaina. Pyhä Henki oli uuden liiton lahja apostoleille ja heidän ystävilleen näkyvällä ja kuuluvalla tavalla.

Helluntain ikoni

Helluntai on myös kirkon syntymäpäivä. Kaikki, mitä oli aikaisemmin tapahtunut – Jumalan Pojan syntyminen ihmiseksi, opetuslasten valinta, Jeesuksen opetus, ristinkärsimykset ja ylösnousemus – nämä valmistivat olosuhteita sille, mitä helluntaina tapahtui. Pyhän Hengen armovaikutuksesta kaikki helluntaita edeltäneet pelastushistorialliset tapahtumat tulivat eläväksi ja vaikuttavaksi todellisuudeksi jälkimaailmalle.

Jeesus oli antanut opetuslapsilleen suuren tehtävän, jonka mukaan kaikki kansat tuli tehdä Hänen opetuslapsikseen. Tämä oli vaativa velvoite heikoille ihmisille, koulunkäymättömille kalastajille, pelokkaille miehille, jotka olivat jättäneet Mestarinsa, kun tämä otettiin kiinni Getsemanessa, jotka pysyttelivät lukittujen ovien takana juutalaisten pelosta. Kuinka oli mahdollista, että tämä joukko olisi voinut viedä evankeliumia koko maailmaan ja tehdä kaikki kansat Jeesuksen opetuslapsiksi? Jotain täytyi tapahtua, mikä muutti, voimisti ja rohkaisi nämä miehet.

Jotain tapahtuikin. Muutoksen sai aikaan Jumalan Henki. Sama Henki ohjaa kirkkoa tänäkin päivänä. Se on elävä Henki, totuuden Henki, joka paikassa oleva ja kaikki täyttävä, hyvyyden lähde ja elämän antaja. Kun tämä Henki vaikuttaa apostoleissa, panee se samalla alulle muutoksen koko maailmassa.

Kun on puhe siitä, että Pyhä Henki vaikuttaa kirkossa ja ohjaa sitä totuuteen, on vaara ajatella kirkkoa eräänlaisena laitoksena. Kuvittelemme, että Pyhä Henki on yksin sidoksissa kirkkorakennukseen, kättenpäällepanemisiin ja kaikkeen sellaiseen, mistä me uskonopissa läksyinä olemme lukeneet. On vaara, että teemme Pyhästä Hengestä teoreettisen kysymyksen. Kirkkokuntia erottava suurin riitakin syntyi muinoin Pyhää Henkeä koskevista opinkappaleista.

Kun profeetta Jooel ennusti Pyhän Hengen vuodattamisesta, hän puhui pojista ja tyttäristä, vanhuksista ja nuorukaisista, joiden elämään Pyhä Henki vaikuttaa. Nämä uneksivat unia ja näkevät näkyjä. Heidät valtaa siis pyhä innostus. Myös Jeesus lupasi, että Hänen tykönsä tulevien sisimmässä on virtaava elävän veden virtoja.

Alkukirkon piirissä ilmenivät Pyhän Hengen armolahjat kielillä puhumisena, sairaiden parantamisina, profetoimisina jne. Saatamme kysyä: "Missä nyt ilmenevät Pyhän Hengen armolahjat?" Onko puhe niistä muodostunut teoreettiseksi asiaksi?

Ja kuitenkin Pyhä Henki vaikuttaa aivan arkipäivän elämässä. Sen vaikutus on totista todellisuutta. Apostoli Paavali pitää Hengen vaikutuksen tuloksina, ”Hengen hedelminä, rakkautta, iloa, rauhaa, pitkämielisyyttä, ystävällisyyttä, hyvyyttä, uskollisuutta, sävyisyyttä, itsensä hillitsemistä" (Gal. 5: 22-23).

Tämän Paavalin toteamuksen mukaan me näemme elämässä uhrautuvaa toimintaa, hiljaista velvollisuuksien täyttämistä, kiusausten voittamista, anteeksiantamista vihamiehille, sisäistä voimaa vastoinkäymisissä, vilpitöntä rakkautta Jumalaan, rukouselämän vaalimista, omantunnon rauhaa ja sisäistä Iloa. Näitä Hengen lahjoja me tarvitsemme päivittäin ja toivomme niitä itsellemme ja lähimmäisillemme, kaikille kirkon jäsenille. Siksi rukoilemme, että Pyhä Henki tulisi ja asuisi meissä ja puhdistaisi meidät kaikesta synnin pahuudesta sekä pelastaisi meidän sielumme. Amen.

Viktor Railas

(Artikkeli on julkaistu Ortodoksi.netin sivuilla PSHV:n komitean kirjallisella luvalla. Artikkeli on alkuaan julkaistu Aamun Koitossa nr. 12/1982, joka ilmestyi toukokuun 29. päivänä 1982, sivulla 226 [s.2])