Toiminnot

Lohdutuksen Jumalanäiti

Ortodoksi.netista

Versio hetkellä 21. syyskuuta 2019 kello 09.22 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: '''Panagia Paramythia''', ''Vatopedin lohdutuksen Jumalanäiti'' on 700-luvulta peräisin oleva ihmeitätekevä Neitsyt Mariaa kuvaava ikoni Kreikan Athoksella sijaitsevassa Vatope...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Panagia Paramythia, Vatopedin lohdutuksen Jumalanäiti on 700-luvulta peräisin oleva ihmeitätekevä Neitsyt Mariaa kuvaava ikoni Kreikan Athoksella sijaitsevassa Vatopedin luostarissa. Ikonin muistopäivä on ortodoksisessa kirkossa tammikuun 21. päivänä (muistopäivää ei kuitenkaan ole merkitty suomalaiseen ortodoksiseen kalentetriin).

Panagia Paramytjia-ikoni
(Kuva Orthodoxwiki)

Vatopedin luostarin nimi liittyy oleellisesti Jumalanäidin ikoniin. Hurskaan kertomuksen mukaan keisari Theodosios Suuren poika putosi laivasta mereen ja Jumalanäidin esirukouksien avulla lapsi selvisi turvallisesti rannalle vahingoittumattomana ja hänet löydettiin nukkumasta rannalla olevan pensaan läheisyydestä ja luostari on saanut tästä tapahtumasta nimensä: Vatopedi = vato + paidi, eli johdettu noista sanoista ”lapsi - pensas”).

Tradition mukaan tämän Jumalanäidin ikonin alkuperäisessä asettelelussa tapahtui ihmeellinen muutos, kun tapahtui seuraava outo ihme tammikuun 21. päivä vuonna 807:

Merirosvot olivat salaa rantautuneet luostarin rannalle ja odottivat piilossa porttien avautumista aloittaakkseen hyökkäyksen luostariin. Luostarin johtaja, igumeni, kuuli aamupalveluksen jälkeen ikonin sanovan hänelle: ”Älä avaa luostarin portteja tänään, vaan nouse valleille ja aja merirosvot pois.”
Kun hän kääntyi katsomaan, hän näki Jumalanäidin kääntyneen katsomaan oikean olkapään suuntaan ja katsellen häntä samalla, kun Pyhä Lapsi ojensi kätensä peittääkseen äitinsä suun sanoen: ”Ei, äiti, katso tätä syntistä laumaa, anna heidän jäädä merirosvojen hyökkäyksen kohteeksi ja tulla ansaittuina rangaistuiksi.”

Tämä asettelu on jäänyt ikoniin pysyvästi ja antanut ikonille harvinaisen ikonografisen nimen ”achaeropito”. Ihmeellisesti merirosvojen käsistä pelastuneet munkit nimittivät kuitenkin ikonia nimellä ”Paramythia”, mikä tarkoittaa rauhoittumista, hillitsemistä, sitä, mikä välittää ihmeen sisällön.

Ikoni on alkuaan seinämaalaus ja se sijaitsee kappelin oikean puoleisen kuoronpaikan kohdalla. Tämän ihmeellisen tapahtuman johdosta sen edessä palaa ikuinen tuli lampukassa muistona tapahtumasta. Päivittäin ikonin kunniaksi lauletaan anomuskanonissa ja perjantaisin myös jumalallisessa liturgiassa.

Paramythian ikonille pyhitettyjä kirkkoja on ortodoksisessa maailmassa ainakin ollut Konstantinopolissa ekumeenisessa patriarkaatissa vuosina 1587-1597 Valakialaisten palatsissa, Vlach Sarayssa ja yhä on kappeli ainakin Yhdysvalloissa Ohiossa Pyhän Theodore Studiten veljeskunnan luostarissa Galionissa.

Paramythialle omistettuja luostareita on ainakin Athoksen Vatopedin lisäksi Kreikassa Paramythian kaupungissa (Παραμυθιά ) 1400-luvulla rakennettu Panagia Paramythian luostari.

Katso ikonikuvia netsitä