Toiminnot

Nunna Johanna

Ortodoksi.netista

Versio hetkellä 14. lokakuuta 2021 kello 07.16 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset)
Lintulan sisaria 1960-luvulta: vasemmalta tuntematon, igumenia Arsenia, nunna Johanna, nunna Apollinaria, takana vasemmalla tuntematon, nunna Mikaela(?), nunna Sinklikitia, tuntemanon, nunna Eugenia, noviisi Sylvi ja tuntematon.
Kuva © RIISA Suomen ortodoksinen kirkkomuseo

Lintulan luostarin nunna Johanna (Vera Agafonova), s.27.8.1877 Viipurissa, k. 24.9.1953 Luntulan luostarissa Heinäveden Palokissa.

KESKEN

(Aamun Koitto nr. 23/1953)

Ole iäti muistettu nunna Johanna

24.9.1953 kuoli Palokissa Lintulan luostarin kanslianhoitaja, nunna Johanna muutaman päivän sairauden jälkeen. Nunna Johanna, siviilinimeltään Vera Agafonova, oli syntynyt Viipurissa porvarillisessa perheessä 27.8.1877, ollen siis kuollessaan yli 76-vuotias. Suoritettuaan Viipurin venäläisen tyttölukion oppimäärän hän siirtyi opettaja-alalle, toimien aluksi Annanitehtaalla ja myöhemmin Sortavalassa. Lintulan luostariin hän saapui 11.1.1921 kanslianhoitajaksi ja vihittiin nunnaksi 31.11.1931. Nunna Johannan toiminta Lintulan verrattain nuoressa naisluostarissa oli ainutlaatuinen. Sivistyksensä sekä monipuolisen asiantuntemuksensa vuoksi hän joutui, muodollisesti varsin vaatimattomasta asemastaan huolimatta, käytännöllisesti niin taloudellisissa kuin hallinnollisissa asioissa johtavaan asemaan, saavuttaen sisariston täydellisen luottamuksen. Hänen ansiotaan myös on, että Lintulan luostari on tähän saakka pysynyt Suomen kreikkalaiskatolisen kirkkokunnan päämiehen kanonisen johdon alaisena, vaikka miesluostarit aikoinaan siirtyivätkin Moskovan patriarkaatin kanoniseen yhteyteen.