Ei valta eikä ikä ”tee” arkkipiispaa
Ortodoksi.netista
Kyproksen uuden arkkipiispan valintaan on liittynyt monenlaisia taustakuvioita kulisseissa. OrthodoxTimes kirjoittaa joulukuun lopulla 2022 vaalien kulissien takaisista operaatioista.
OT kirjoittaa, etteivät vaikutusvalta ja raha tuo onnea. Ne eivät edes ”tee” arkkipiispaakaan, minkä Kyproksen vaali varsin hyvin osoitti tausta kähminnöistä huolimatta.
OT:n mukaan kulisseissa vaikutti mm. maineikas ja vaikutusvaltainen Vatopedin luostari, jonka kerrottiin järjestelleen taustalla asioita niin, että Limassolin metropoliitta Athanasios olisi tullut valituksi tämän viidennen autokefalisen kirkon päämieheksi. Mutta, mutta … Rahalla tai vallalla ei ollutkaan merkitystä.
Kansa valitsi Limassolin Athanasioksen suosituimmaksi, mutta Kyproksen kirkon Pyhä synodi valitsi selväpäisesti Triprosopon (kolmen eniten ääniä saaneiden listan) kautta Pafoksen Georgioksen.
Synodi päätti valita toisella logiikalla. Hänet, joka jatkaisi edeltäjänsä, Kyproksen arkkipiispa Chrysostomoksen perintöä ja työtä. Hänet, joka tunnistaa reitin, mutta myös menneisyydessä kärsityt vaikeudet.
Kyproksen pyhä synodi valitsi puolueettomuuden tien. Ei länsimaalaisten, eikä venäläisten kanssa. Tasaiset etäisyydet. Ekumeeninen patriarkaatti lienee iloinen saadessaan Pafoksen metropoliitta Georgioksen keskustelukumppanikseen suuren kirkon arkkipiispana ortodoksisessa ekosysteemissä.
Vatopedin luostarissa sitä vastoin ei olla siitä kovin iloisia. Athanasioksen valitseminen Limassolista oli lähes itsetarkoitus. Suurin osa kyproslaisista, igumeneista ja munkeista, jotka säätelevät tämän luostarin asioita, halusivat "avoimen ovet" Kyprokselle.
OT muistuttaa tekstissään, että edesmennyt Kyproksen arkkipiispa Chrysostomos ei puhunut mitekään imartelevasti Vatopedistä, jonka hän oli tuntenut 80-luvulta lähtien. Jopa jo ajalta ennen kuin Vatopedin luostari jälleen "herätettiin" henkiin ja siitä tehtiin sellainen kuin se on tänään.
Moraalinen opetus
OT korostaa tekstissään kahta asiaa näissä vaaleissa. Ensinnäkin, valta ja vaikutusvalta eivät "tee" arkkipiispaa. Luostarien, olivatpa ne kuinka voimakkaita tahansa, tulisi rajoittaa tehtäväänsä oleelliseen:
Käsitellä enemmän hengellistä ja vähemmän kirkollista ja yhteiskunnallista vaikuttamista ja väliintuloa erilaisissa kysymyksissä. Joka tapauksessa, koska Jumala päättää elämästämme ja tulevaisuudestamme, jättäkööt luostarit jotain Hänen käsiinsä älköönkä ne yrittäkö "hoitaa" kaikkea.
Toinen tärkeä päätelmä Kyproksen uuden arkkipiispan Georgioksen valinnassa on biologinen ikä. Uusi arkkipiispa täyttää 74 vuotta.
Vallan – kirkollisenkin - perimysasioissa kirkko ei tuijota tasapainoa tai ikää. Ei isoja asioita, eikä pieniä. Kirkko katsoo, kuka on oikea valinta oikealla aikavälille. Kenestä on eniten hyötyä ja kenestä ei.
Näin siksi, koska kirkko ja maailma tarvitsevat arkkipiispoja, joilla on substanssia, ei "vanhuksia". Hengellisyyttäkin voi toki olla, mutta myös johtamistaitoja.
(lähde: https://orthodoxtimes.com/neither-power-nor-age-makes-an-archbishop/)