Toiminnot

Humaus taivaasta (ikoninäyttely)

Ortodoksi.netista

Versio hetkellä 26. toukokuuta 2024 kello 06.49 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset)

Margit Paju: "Humaus Taivaasta"

Kolmas Ortodoksi.netin yhteistyössä tällä kertaa ikonimaalari Margit Pajun kanssa keräämä ja toimittama virtuaalinen ikoninäyttely avataan 27.5.2024 ortodoksisen kirkon Apostolien paaston alkaessa. Näyttely on saanut nimekseen vuoden 1938 Raamatun käännöksen Apostolien teoissa olevan erään kohdan mukaan: "Humaus Taivaasta" (Apt.2:2 [1938]).
Tämän ja aikaisempien virtuaalisten ikoninäyttelyjen vieraskirja / Guestbook: https://ikoninayttely.blogspot.com/

Näyttelyyn tutustuminen onnistuu parhaiten mahdollisimman isolla näytöllä varustetulla tietokoneella, mutta siiihen voi tutustua myös muilla välineillä (tabletilla ja älypuhelimella).

Esillä olevat, Margit Pajun maalaamat ikonit ovat myytävänä. Hinnat ovat neuvoteltavissa. Evankelistat ja juhlaikonit mielellään kokonaisuutena. Osa ikoneista on maalattu noin viisitoista vuotta sitten, suurin osa viimeisten kymmenen vuoden aikana.


12 apostolia kuvaava ikoni on kooltaan 30X40 cm, evankelistat 24X30 cm, juhlaikonit 28X35cm, pyhät ja Jumalanäidin ikonit 16X30-18X35 cm ja 21X25-22X28cm.

Ota yhteyttä s-postilla margit.paju.mp@gmail.com tai puhelimeen kuulovaikeuksien vuoksi VAIN tekstivietillä 040 5303965


Kuuntele esittely luettuna (avaa äänitiedosto uuteen välilehteen) (TAI/OR) Listen to the presentation being read in English (open the audio file in a new tab)
Profeetta Mooses
(Ikoni ja kuva © Margit Paju)

Ikonimaalari kertoo itsestään:

Olen maalannut ikoneita 25 vuotta. Joskus oli käynyt mielessä, osaisinko maalata. Viimeksi olin piirtänyt kouluaikana lyijykynällä muutaman muotokuvan.Sitten osui silmiin ilmoitus viikon pituisesta ikonimaalauskurssista Loimaalla, opettajana Vivi Ruottinen Tampereelta.

Innostuin kovin. Saman kesän aikana muutin Turkuun ja melkein ensimmäinen posti oli Työväenopiston lehtinen, jossa ilmoitus Mari Zabyshnyin aloittamasta ikonimaalauskurssista. Sattumaa ja siunausta. Hyvää opetusta alusta alkaen. Talvet Marin kurssilla ja kesällä Vivin.

Innostus oli toki tietoa ja taitoa isompi. Keräsin ja tutkin kirjoja ja kuvia. Matkat suuntautui paikkoihin, missä on tunnettuja kirkkoja, ikoneita ja freskoja. Useamman maalausvuoden jälkeen rohkaisin itseni Valamoon Alexander Wikströmin kurssille. Hänen kursseilla olen käynyt Valamossa useamman kerran. Jokaiselta opettajalta olen saanut samanlaista ja myös erilaista, arvokasta oppia.

Bysanttilaista ikonimaalausta olen oppinut kurssilla Kreetalla ja muutaman kerran Valamossa. Opettajina Konstantin Ksenopoulos ja Konstantina Stefanaki.

Vuosien aikana olen osallistunut joihinkin yhteisnäyttelyihin. Vuoden 2019 alkupuoliskolla oli näyttelyni Lammin Panagiassa. Pari vuotta sitten oli näyttely, mihin osallistui kuusi Valamon kursseilla ollutta maalaria. Se oli esillä kolmessa kirjastossa Varsinais-Suomen alueella.

Maalaaminen, kärsivällisyys ja erään opettajan ohje - aina pitää yrittää parhaansa ja vaikka ylittää se, ovat ohjanneet maalaamistani. Esittelykuvan Profeetta Mooses -ikoni lienee esimerkki näistä. Maalasin sen yksitoista vuotta sitten Vivin kurssilla. Tunsin onnistuneeni siinä, miten haluan maalata. Vuoden kuivumisen jälkeen olifoin useampaa ikonia ja olifan lähes kuivuttua huomasin, että punainen väri oli levinnyt ja sotkenut koko ikonin. Harmitti kovin ja halusin sen jotenkin yrittää pelastaa. Liotin tärpätillä olifaa pois. Ikoni oli kovin virttynyt, kun osa väristäkin lähti. Vuoden kypsyttelyn jälkeen aloin vahvistamaan värit uudestaan. Lopulta se näytti taas hyvältä. Vahingot eivät ikonille riittäneet. Se kuivui hyllyn päällä, tuuli paiskasi oven ja ikoni kaatui ja putosi. Pieni kolhu tuli ja pieni pala kehyksestä irtosi. Pala liimattiin ja muistojen lisäksi ikonista tekee tärkeän, että koin onnistuneeni maalaamisessa.


Kuvien tekijänoikeudet © ovat ikonimaalarilla (Margit Paju) ja kuvien luvaton kopioiminen ja julkinen käyttö on kielletty. Ortodoksi.netillä on ikonimaalarin antama lupa kuvien julkaisuun.

Käy myös kirjaamassa näyttelyvierailusi vieraskirjaan, joka löytyy osoitteesta:
https://ikoninayttely.blogspot.com/
Vieraskirjaan voit myös kirjoittaa kommentteihin terveisesi, kiitoksesi, kysymyksesi tai jotain muuta mukavaa ikonimaalarille.

Tämän sivun alaosassa olevien näyttelyikonien alla olevaa värillistä tekstiä (linkkiä) hiirellä klikkaamalla oheen tulee selitysteksti ikonin aiheesta. Näyttelysivulla olevaa kuvaa saa vielä suurennettua klikkaamalla sivun alalaidassa olevaa linkkiä: "Katso kuva". Ikonikuvaa voi sen jälkeen käytössä olevan laitteen ominaisuuksien mukaan joko suurentaa (+) tai pienentää (-) kuvaa oman valinnan mukaan ja katsella ikonin yksityiskohtia.