Toiminnot

Iisalmen Pyhän Eliaan kirkko vihittiin (AK 1957)

Ortodoksi.netista

Versio hetkellä 9. joulukuuta 2024 kello 15.27 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: == Iisalmen Pyhän Eliaan kirkko vihittiin ja avattiin seurakuntalaisten rukouspaikaksi == KESKEN<br> ''Aamun Koitto numero 18, 5.7.1957 sivut 208 – 209.''<br> <br> Perinteellisten pyhien tapojen mukaan ja arvokkain juhlamenoin vihittiin pyhään tarkoitukseensa Iisalmen profeetta Eliaan kirkko kesäkuun 16. pnä (1957). Vihkimisen toimitti piispa '''Paavali''' kuuden papin ja ylidiakonin kanssa. Kirkkokuoroa johti diakoni '''Mikael Rajamo'''. Jumalanpalvelukseen, joka kest...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Iisalmen Pyhän Eliaan kirkko vihittiin ja avattiin seurakuntalaisten rukouspaikaksi

KESKEN
Aamun Koitto numero 18, 5.7.1957 sivut 208 – 209.

Perinteellisten pyhien tapojen mukaan ja arvokkain juhlamenoin vihittiin pyhään tarkoitukseensa Iisalmen profeetta Eliaan kirkko kesäkuun 16. pnä (1957). Vihkimisen toimitti piispa Paavali kuuden papin ja ylidiakonin kanssa. Kirkkokuoroa johti diakoni Mikael Rajamo. Jumalanpalvelukseen, joka kesti vähän yli neljä tuntia, oli kokoontunut kirkkokansaa enemmän kuin avaraan kirkkoon mahtui. Juhlasaarnassaan esipaimen sanoi mm.:

"Yhtä minä rukoilen Herralta. Sitä minä pyydän, että saisin asua Herran temppelissä. - Iisalmen ortodoksit, teidänkin harras rukouksenne on kuultu ja tänään toiveenne toteutui. Täällä temppelin kauneudessa saatte tutkistella Herran rakkauden ja tiedon syvyyttä."

Liturgian jälkeen oli kutsuvieraille kahvitilaisuus pappilassa ja seurakuntaväelle kirkon alla olevassa seurakuntasalissa. Klo 15 alkoi juhlatilaisuus Kirkossa, joka jälleen täyttyi kirkkokansasta. Kun oli laulettu rukous Pyhälle Hengelle, piti tervehdyspuheen maanviljelijä Johannes Koivunen. Hän selosti kirkon merkitystä ortodoksiselle väestölle. Kirkkokuoro lauloi diakoni Rajamon johdolla neljä kirkkolaulua. Seurakunnan ja kirkon historiikin esitti kirkonisäntä P. Jokio. Tämä tullaan julkaisemaan lehdessämme. Nuorten kuoro esitti Kirkkoherra Olavi Petsalon johdolla psalmin 100 vanhaan kirkolliseen tyyliin esilaulajan kanssa.

Tämän jälkeen alkoi tervehdysten sarja. Piispa Paavali esitti arkkipiispan ja kirkollishallituksen sekä oman tervehdyksensä. Valtiovallan ja Rakennushallituksen tervehdyksen esitti pääjohtaja Jussi Lappi-Seppälä. Ortodoksisen kirkon jälleenrakennustoimikunnan tervehdyksen esitti yliarkkitehti Selim Savonius, Iisalmen kaupungin tervehdyksen esitti valtuuston puheenjohtaja, eläinlääkäri E. Harjanne, luterilaisen maaseurakunnan rovasti E. Niininen, luterilaisen kaupunkiseurakunnan kirkkoherra M. Ervola, Iisalmen maalaiskunnan valtuuston puheenjohtaja V. Rytkönen, Oulun ortodoksisen seurakunnan rovasti P. Rajamo, Kuopion ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Vilho Hokkinen, Kajaanin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Elias Huurinainen, Taipaleen ortodoksisen seurakunnan, Aamun Koiton ja ONL:n, kirkkoherra Erkki Piiroinen, Pielaveden ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra V. Ihatsu ja Kiuruveden ortodoksisen seurakunnan P. Kairikko. Uskonnonopettaja Harmainen tervehti seurakuntaa vaikuttavin sanoin kehottaen vaalimaan ortodoksista uskoa. Lisäksi oli juhlaan tullut joukko kirje- ja sähketervehdyksiä mm. opetusministeriltä ja maaherralta.

Päättäjäissanoissaan kirkkoherra Petsalo kiitti kaikkia niitä, jotka ovat tehneet työtä nyt vihityn kirkon aikaansaamiseksi. Samalla hän esitti seurakunnan suunnitelman, jonka mukaan kirkon ovet tullaan jättämään auki seurakuntaväen hartaudenharjoitusta varten.

Juhlatilaisuus päättyi yhteisesti laulettuun ehtooveisuun. Tämän jälkeen oli vielä yhteinen päivällinen ja klo 19 akatistospalvelus kirkossa.

Iisalmen kirkko on rakennettu tiilestä ja on se suurin jälleenrakennuslain mukaan rakennetuista pyhäköistä. Kirkon ikonostaasissa ovat Suistamon kirkon ikonit ja seinillä neljä Korpiselän kirkon ikonia. Alttaritaulun on maalannut taiteilija Martha Neiglick-Platonov.