Toiminnot

Faddei Tverin arkkipiispa

Ortodoksi.netista

Faddei Tverin arkkipiispa, muistopäivä 18.12.
Kuva © Pyykkönen

Uusmarttyyri Faddei, Tverin arkkipiispa (18.12.)

Faddei Tverin arkkipiispa

Piispa Faddei [Taddeus] (siviilinimeltään Ivan Vasiljevitš Uspenski) syntyi vuonna 1872 Nižni Novgorodissa, opiskeli Moskovan hengellisessä akatemiassa, vihkiytyi munkiksi vuonna 1897. Hän toimi opettajana Smolenskin ja Minskin hengellisissä seminaareissa sekä Ufan ja Aunuksen hengellisissä seminaareissa.

Vuonna 1908 hänet vihittiin Volynian Vladimirin apulaispiispaksi ja siitä tehtävästä ensin Vladikavkazin piispan sijaiseksi ja myöhemmin vallankumousta paenneen arkkipiispa Jevlogin sijalle Volynian arkkipiispaksi.

Venäjän vallankumouksen melskeissä hänet vangittiin ja sijoitettiin tavallisten rikollisten sekaan Vladimirin vankilaan, josta hänet karkoitettiin Etelä-Siperiaan. Karkoitus päättyi vuonna 1923 ja hän asettui Volokolamskiin, josta hän siirtyi ensin piispaksi Astrahaniin ja vuonna 1928 piispaksi Tveriin Moskovan lähistölle.

Arkkipiispa Faddei pidätettiin vuonna 1937 ja laitettiin jälleen vankilaan rikollisten sekaan. Hänet teloitettiin joulukuun 31. päivä (juliaanisen kalenterin mukaan, gregoriaanisessa kalenterissa 18.12.) vuonna 1937 hukuttamalla käymäläkuoppaan.

Hänen viimeisistä ajoistaan on kerrottu seuraavaa:

"Kuvaile yksityiskohtaisesti keskustelujasi Orlov Mitrofanin kanssa poliittisista teemoista ennen kuin hän lähti Erzovkan kylästä."
"Jos minulla oli keskustelua poliittisista teemoista, sellaista en muista."
"Minkä neuvostovastaisen tehtävän annoit Orlov Mitrofanille?"
"Neuvostovastaista tehtävää en ole antanut, vaan päinvastoin, opastin häntä, miten toimia kirjeenvaihdossa voimassa olevien lakien mukaisesti."
"Todistuksen on väärä. Tutkimuksissa on käynyt ilmi, että annoit Orlov Mitrofanille tehtäväksi järjestää vastavallankumouksellista toimintaa."
"Viittaukset tutkimuksiinne eivät ole totta. En koskaan ole antanut mitään vastavallankumouksellista tehtävää."
"Olet pidätettynä vastavallankumouksellisesta toiminnasta. Myönnätkö syyllisyytesi?"
"Vastavallankumoukselliseen toimintaan en myönnä syyllisyyttäni," arkkipiispa vastasi.

Mutta tunnustaminen ei ollut tarpeen. Kuulustelu riitti osoittamaan todeksi väärien todisteiden kautta syytökset Neuvostoliiton vastaiseen vastavallankumoukselliseen toimintaan. Neuvostoliiton viranomaiset eivät koskaan tunnustaneet vainottujen uskovaisten tosiasioita uskonnollisesta vakaumuksestaan.

Arkkipiispa Thaddeus sijoitettiin vankilaan yhdessä rikollisten kanssa. Vangit pilkkasivat häntä "paaviksi" ja nöyryyttivät häntä. He laittoivat 65-vuotiaan miehen seinän viereen ja kiipesivät hänen hartioilleen katsoakseen ikkunasta. Toisinaan hänet työnnettiin kerrossängyn alle. Aika ajoin rikolliset täyttivät piispan tinakannun jätevedellä ja viskasivat sen sängyn alle, sanoen, että Vladika (piispa) pitää ottaa heidän suitsutusastiansa.

Vanhus kesti tätä kaikkea kärsimystä ja nöyryytystä vaieten. Hän makasi sängyn alla ja rukoili jatkuvasti.

Eräänä aamuna he yhtäkkiä vetivät piispan pois sängyn alta ja alkoivat rukoilla, että Vladika antaisi heille anteeksi. Mikä sai heidät muuttamaan vihansa armoksi ja vieläpä tällä tavalla? Peloissaan johtaja kertoi, että hän oli nähnyt yöllä unta, jossa Jumalanäiti määräsi häntä, ettei hän saanut koskea tätä pyhää miestä. Muussa tapauksessa he kaikki kokisivat kamalan kuoleman.

Hirveästi pelästyneinä vangit ryntäsivät katsomaan, onko vanhus vielä elossa. Hän osoittautui kuuluvansa vielä elävien joukkoon. Monet vangeista selvisivät vankilasta ja sodasta hengissä, vaikkakin jotkut kuolivat olleessaan mobilisoituja rintamalle.

Arkkipiispa oli vankilassa kymmenen päivää. Sen jälkeen NKVD:n troikka tuomitsi hänet kuolemaan. Vladika Thaddeus teloitettiin hukuttamalla kello yksi yöllä joulukuun 31. päivänä 1937 heittämällä hänet saastaiseen kuoppaan.

Venäjän kirkko kanonisoi marttyyripiispa Faddein vuonna 1997.

HAP