Toiminnot

Hieron Meliteneläinen

Ortodoksi.netista

Marttyyri Hieron Meliteneläinen syntyi Tyanan kaupungissa Kappadokiassa.

Keisarit Diocletianus (284-305) ja Maximianus (284-305) lähettivät suuren sotajoukon Lysiaksen johtamana Kappadokiaan tuhoamaan kristinuskoa ja värväämään hyväkuntoisia miehiä Rooman valtakunnan armeijaan. Myös Hieron värvättiin, mutta hän kieltäytyi palvelemasta armeijassa, joka vainosi kristittyjä. Hän ei myöskään halunnut jättää sokeaa äitiään yksin. Hieron vastusteli, hakkasi (joissakin lähteissä tappoi) värvääjänsä ja piiloutui luolaan 18 kristityn kanssa, mutta antautui myöhemmin viranomaisille.

Hieron ja hänen kumppaninsa vietiin Meliteneen (nyk. Malatya Turkissa), jossa heidät pahoinpideltiin ja lopulta mestattiin noin vuonna 298, kun he eivät suostuneet uhraamaan pakanajumalille. Muut marttyyrit olivat nimeltään Hesykhios, Nikandros, Athanasios, Mamas, Barakhios, Kallinikos, Theogenes, Nikon, Longinos, Theodoros, Valerios, Ksanthias, Theodulos, Kallimakhos, Eugenios, Theodokhos, Ostrykhios, Epifanos, Maximianos, Dulcitios, Claudinos, Theofilos, Gigantios, Dorotheos, Theodotos, Castricios, Aniketos, Themelios, Eutykhios, Hilarion, Diodotos ja Amonitos.

Hieron oli suosittu sotilaspyhä Kappadokiassa. Varhaisin kuva hänestä on pyhän Johanneksen kirkossa Güllü Deressä Turkissa (koordinaatit: 38.25, 29.16667) vuodelta 913-921. Siellä hänet on kuvattu hovipukuun, mutta muualla hänet on yleensä kuvattu sotilaan uniformuun. Hieron on kuvattu myös Çavuşin kyyhkystaloon (Kuşluk, 964-5), joka sijaitsee neljä kilometriä Göremestä, sekä Tokalı Kiliseen Göremessä (950-60). Hieron on myös kuvattu Avcılarin Cisternin basilikaan (1200-l) ja Saklı Kiliseen Göremen lähellä (1200-luvun puoliväli) sekä Gören kirkkoon Nar'issa (1200-l).

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää marttyyri Hieron Meliteneläistä ja hänen 32 marttyyritoveriaan aina vuosittain heidän omana muistopäivänään marrskuun 7. päivänä.

Petja Pyykkönen

Minea

Muualla internetissä