Toiminnot

Hilda Whitbyläinen

Ortodoksi.netista

Whitbyn luostarin rauniot.
Kuva: Mike Peel / Wikipedia

Pyhittäjä Hilda Whitbyläinen (n.614–680) (englanniksi: Hilda of Whitby tai muinaisenglanniksi: Hild) oli Whitbyn luostarin perustaja ja igumenia ja muutaman luostariyhteisön johtajatar. Yksi näistä, Whitbyn luostari, valittiin Whitbyn synodin pitopaikaksi vuonna 664.

Kuninkaallista sukua

Hilda syntyi Northumbriassa vuonna 614 kuninkaalliseen sukuun. Synnyinpaikka oli yksi silloisen Englannin seitsemästä kuningaskunnasta ja kuningas Edwin oli Hildan sukulainen. Hänen isänsä Hereric oli kuningas Edwin Northumbrialaisen veljenpoika. Vuonna 627, Hildan ollessa 13-vuotias, Roomasta tullut lähetyssaarnaaja Paulinus kastoi Hildan kristityksi ja tämän jälkeen Hilda pyrki elämään mahdollisimman hurskasta elämää ja aikoi lopulta luopua maallisesta elämästä, perheestään ja maistaan ja mennä luostariin.

Luostarista toiseen

Hildan ensimmäinen kohde oli ranskalainen luostari, jota johti hänen sisarensa Hereswitha. Pian, vuonna 649, piispa kutsui hänet kuitenkin takaisin synnyinseudulleen Northumbriaan ja jonkin ajan kuluttua oleskeltuaan ensin eräässä toisessa luostarissa, hänestä tuli kelttiläisen Hartlepoolin kaksoisluostarin eli yhdistetyn mies- ja naisluostarin johtajatar, missä tehtävässä hän toimi sitten yhdeksän vuotta.

Seuraavaksi Hilda lähetettiin Streneshalchiin (Streonshalhiin), toiselta nimeltä Whitbyyn samanlaisen kelttiläisen kaksoisluostarin johtajattareksi. Tässä tehtävässään hän sitten toimi lopun elämäänsä.

Whitbyn luostarin kehittäjä

Hildan aikana Whitbyn luostari kehittyi kristillisen kulttuurin ja oppineisuuden keskukseksi Englannissa. Huolimatta siitä, että luostarissa toimi itseasiassa kaksi luostaria, toinen naisille ja toinen miehille, siellä vallitsi harmonia ja hyvä järjestys. Luostarista kasvatti Englannin kirkolle ainakin viisi piispaa, lukuisia pappeja ja myös kuuluisan hengellisen runoilijan Caedmondin. Hallitsijat ja rahvas kävivät luostarissa kuuntelemassa hänen hengellisiä neuvojaan ja näin pyhästä Hildasta kasvoi merkittävä hengellinen johtaja koko maalle.

Kirkolliskokous 664 Whitbyssä

Kiistat kelttiläisten ja roomalaisten käytäntöjen välillä kärjistivät Englannin kirkon elämää ja niiden selvittämiseksi tarvittiin kirkolliskokous, synodi, joka kokoontui Whitbyn luostarissa pyhän Hildan avustuksella ja kuningas Oswiun koolle kutsumana vuonna 664. Hilda itse oli kelttiläisen käytännön kannattaja, mutta joutui tyytymään enemmistön päätökseen roomalaisesta käytännöstä ja näin vahvistettiin kirkon yhtenäisyyttä. Päätöksiä vastaan kapinoineen munkit siirtyivät pääosin Irlantiin.

Pyhän Hildan kuolema

Sairastuttuaan noin 60-vuoden iässä kuumetautiin, pyhä Hilda heikkeni ja eli muutaman vuoden sairastellen. Vuonna 680 hän tunsi kuoleman lähestyvän ja hän kutsui koolle lähimmät hengelliset oppilaansa ja jakoi heille viimeiset ohjeensa ja antoi henkensä Herran käsiin.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhittäjä Hilda Whitbyläistä aina vuosittain marraskuun 17. päivänä. Hänen nimensä liitettiin pyhien muistokalenteriin muutama vuosikymmen hänen kuolemansa jälkeen. Hänelle on omistettu Englannissa useita kirkkoja ja hän on yksi kolmesta englannin ns. kuninkaallista syntyperää olevista pyhistä naisista. Kaksi muuta ovat Ethelreda (muistopv. 23.6.) ja Ebba (muistopv. 25.8.). Pyhää Hildaa ei ole merkitty suomalaiseen ortodoksiseen kalenteriin.

Hannu ja Petja Pyykkönen

Muualla Internetissä

YouTube -video

  • Celtic Saints: St. Hilda (Hild) of Whitby

'"`UNIQ--youtube-00000000-QINU`"'