Toiminnot

Ireneos Lyonilainen

Ortodoksi.netista

Pappismarttyyri Ireneos Lyonilainen, Ranska
Foto © Petja Pyykkönen)

Ireneos Lyonilainen (Käytetään myös nimeä Eirenaios ja Irenos, latinaksi: Irenaeus, kreikaksi: Ειρηναίος) tunnetaan sovittelijana ja apostolisen perimätiedon vartijana. Hän oli Polykarpoksen oppilas, joka puolestaan oli apostoli Johanneksen oppilas.

Elämä

Ireneos Lyonilainen syntyi todennäköisesti vuosien 140 ja 150 välisenä aikana ja kuoli vuosien 190 ja 202 välisenä aikana. Hän syntyi Vähässä-Aasiassa todennäköisesti Smyrnassa. Ireneos muutti Galliaan Lyoniin, jossa hän opetteli kelttien kielen. Ireneos puhui myös kreikkaa. Ireneos joutui matkustamaan Roomaan puolustamaan oikeaa uskoa montanolaisuutta vastaan, mutta hän palasi takaisin Lyoniin vuonna 177 tai 178. Ireneoksen kuolemasta ei tiedetä mitään. Hän hävisi noin vuoden 200 paikkeilla ja todennäköisesti hän koki marttyyrikuoleman. Hänet on haudattu pyhän Johanneksen kirkon alle Lyoniin.

Merkitys kirkolle

Ireneoksen kirjallisia tuotoksia on säilynyt varsin vähän. Kirjoissaan Ireneos puolustaa oikeaa uskoa gnostilaisia harhaoppeja vastaan ja osoittaa todeksi apostolisen julistuksen. Ireneos tunnetaan erityisesti siitä, että hänessä apostolinen suksessio välittyi elävänä. Ireneos oli Polykarpoksen oppilas, joka puolestaan oli apostoli Johanneksen oppilas. Näin apostolinen traditio välittyi suorana Ireneoksen kautta. Johannes tunnetaan myös rakkauden apostolina hänen Jumalan rakkautta koskevien kirjoitustensa myötä. Johanneksen ajatukset välittyvät myös Ireneoksen kirjoituksista, kun hän puhuu rakkaudesta voimana, joka sitoo ihmisiä Jumalaan ja toisiinsa.

Teologisesti Ireneos tunnetaan niin sanotusta anakefalaios-ajatuksesta (latinaksi: rekapitulatio), jonka pääajatus oli Jumalan ykseys. Se oli vastakohta gnostilaiselle ajattelulle. On olemassa yksi Jumala ja yksi Kirkko, jossa on pelastus.

Ireneos opettaa, että Kristus ei ole ajaton taruolento ja että Kristuksen ulosvirtaamista Isästä ei voi selittää. Ireneoksen mukaan Aadamin langetessa Jumalan pelastussuunnitelma raukesi. Kristus tullessaan ihmiseksi tuli uudeksi Aadamiksi, peruen Aadamin väärät teot. Ireneos vertasi myös Neitsyt Mariaa Eevaan. Kristus oli hänen mukaansa tottelemattoman Aadamin vastakohta ja Maria tottelemattoman Eevan vastakohta. Kristus täytti Jumalan käskyt ihmisenä ja vei Aadamin työn loppuun, voittaen pahan viettelytaidot.

Ireneos Lyonilaista kunnioitetaan alkukirkon pyhänä sekä ortodoksisessa että roomalaiskatolisessa kirkossa. Ortodoksisessa kirkossa Ireneoksen muistopäivä on 23.8.

Petja Pyykkönen

Tropari ja kontakki

Tropari, 4.säv.

Luonteeltasi apostolien kaltaisena ja heidän istuimensa perijänä | Jumalan hengessä sinä teoissa koit hengen näkyjen korkeutta. | Sen tähden toimittaessasi totuuden sanan palvelusta | sinä kärsit uskosi tähden aina verikuolemaan asti. || Rukoile, pappismarttyyri Ireneos, Kristukselta Jumalalta pelastusta sieluillemme.

Kontakki, 4.säv.

Elettyäsi hurskaasti sielunpaimenena | ja kuljettuasi veritodistuksen tien | sinä, Jumalassa viisas, sammutit epäjumalien uhrialttarit | ja puolustit hengellistä laumaasi. | Kunnioittaen sinua me lausumme sinulle: | Päästä meidät hartailla rukouksillasi kaikesta hädästä, || oi isämme Ireneos.

Muualla internetissä