Joulujuhla patriarkaatissa (2024)
Ortodoksi.netista
Ekumeenisessa patriarkaatissa vietettiin juhlallisesti Herran Jeesuksen Kristuksen syntymäjuhlaa
Ekumeeninen patriarkka Bartholomeus johti jumalallista liturgiaa keskiviikkona 25. joulukuuta 2024. Liturgiassa olivat mukana metropoliitat Meliton Filadelfiasta, Irinaios Myriofytonista ja Peristasiasta, Chrysostomos Myrasta, Theoliptos Ikoniosta sekä Ioakeim Prudusasta (Burgers). Läsnä olivat myös pyhien luostarien johtajia, mm. Vatopedin luostarin arkkimandriitta Efraim Athosvuorelta ja Pyhän Johannes Kastajan luostarin arkkimandriitta Pietari Essexistä Iso-Britanniasta.
Jumalallisen liturgian aikana ekumeeninen patriarkka vihki diakoni Barnabas Christodouloun, Pyhän Johannes Kastajan luostarin veljestöön kuuluvan, pappeuteen, presbyterin virkaan.
Pyhän ja suuren synodin pääsihteeri, arkkimandriitta Bosporios, luki patriarkaalisen joulukiitoskirjeen.
Jumalanpalvelukseen osallistui pappeja, Athosvuoren munkkeja, Konstantinopolin kristittyjen yhteisöjen edustajia, Kreikan suurlähettiläs Turkissa, Theodore Bizakis, Kristuksen suuren kirkon arkoneja pääsihteerinsä Konstantinos Delikostantiksen johdolla sekä Ukrainan Konstantinopolin pääkonsuli, Roman Nedilskyi, Ukrainan Kreikan konsuli, Theofilos Georgakis, ja lukuisia muita kristittyjä Konstantinopolista ja ulkomailta.
Myöhemmin ekumeeninen patriarkka vastaanotti Kreikan suurlähettilään patriarkaalisessa toimistossa, jossa he vaihtoivat lämpimät juhlatoivotukset. Patriarkka pyysi suurlähettilästä välittämään joulutervehdyksensä ja Äitikirkon rakkauden Kreikan valtiolle ja kreikkalaisille uskoville. Tämän jälkeen hän otti vastaan Vatopedin luostarin apotin, arkkimandriitta Efraimin, veljestön jäsenineen ja maallikkoineen.
Viereisessä, remontin jälkeen patriarkaatin käyttöön otetussa Marasliksen patriarkaalisessa kaupunkikoulussa järjestetyssä juhlavastaanotossa ekumeeninen patriarkka antoi isällisiä neuvoja ja ohjeita vastavihitylle presbyterille. Hän muun muassa sanoi:
(Kuuntele opetuispuhe tästä linkistä luettuna äänitiedostona, avaa äänitiedosto uuteen välilehteen)
”Tästä päivästä lähtien sinusta on tullut Korkeimman pappi, Hänen sakramenttiensa palvelija. Tästä lähtien sinulla on etuoikeus katsella edessäsi olevia pyhiä lahjoja, nostaa Herran pyhä ruumis paljain käsin ja kokea Hänen läsnäolonsa jumalallisessa eukaristiassa.
Kuten pyhä Sofroni Athoslainen osuvasti huomautti: Vaikka kuinka usein toistaisimmekin tätä palvelustyötä, joka on meille annettu Hänen hyväntahtoisen kaitselmuksensa mukaan, riippumatta siitä, kuinka paljon olemme jatkuvasti täynnä uusia kokemuksia uppoutuessamme liturgiseen todellisuuteen, emme koskaan saavuta sen loppua.
Olemme kuitenkin täynnä iloa ja pelkoa, osallisina jumalallisesta elämästä, emmekä pysty irrottamaan itseämme Luojamme ja Isämme käsittämättömästä ja paljastetusta suuresta suunnitelmasta.
Kuten Jumala todella rakasti meitä ja kutsui meidät olemaan Hänen kanssaan aina ja ikuisesti
(Arkkimandriitta Sofroni Saharov, We Shall See Him As He Is, 1993, Holy Monastery of Timios Prodromos, Essex, Englanti, s. 350).
Tämän todistuksen täytyy säteillä läpi koko läsnäolosi ja elämäsi. Pappi on sekä sielultaan että ruumiiiltaan, kokonaan omistautunut pyhään tehtäväänsä. Uskollisena Kristuksen kutsulle hän puhuu ja toimii aina kaikessa linjassa sen kanssa, mitä Kristus, lihaksi tullut Jumalan Sana, saarnasi ja toteutti – hänen ristinsä ja ylösnousemuksensa kautta kirkossaan ja seurakunnassaan, jonka lihan Hän otti itselleen.
Hengellistä ja pastoraalista työtäsi on suoritettava tarkkaan, hienotunteisesti, empatiaa noudattaen ja kunnioittaen jokaisen kohtaamasi henkilön ainutlaatuisia ominaisuuksia. Ei ole olemassa sellaista asiaa kuin abstrakti tai persoonaton sielunhoito.
Asenteellasi ja käytökselläsi sinun tulee olla esimerkki Kristuksen pelastuksen universaalisuudesta ja kristillisen rakkauden voimasta, joka toisaalta ei tunne rajoja ja toisaalta on aina erityinen ja henkilökohtainen huolenaihe lähimmäisestä.”
Ekumeeninen patriarkka lisäsi:
Muutama vuosikymmen sitten sanottiin, että teologin ja papin tulisi pitää "Raamattua toisessa kädessään ja sanomalehteä toisessa". Tämä tarkoittaa, että teologian lisäksi on tärkeää olla perillä maailman tapahtumista, ymmärtää nykyihmisen tarpeita ja pyrkimyksiä, ottaa kantaa yhteiskunnallisiin kysymyksiin ja pysyä ajan hermolla sekä seurata yhteiskunnallisia muutoksia.
Nykyään kaikilla on älypuhelin, joka sisältää kaiken, jopa Raamatun. On kuitenkin epävarmaa, löytävätkö ihmiset Raamattua kaiken digitaalisen tiedon keskeltä. Edesmennyt Pergamonin metropoliitta ja tunnettu teologi Ioannis Zizioulas totesi, että kreikkalaisen filosofian 400-luvulla kristilliselle teologialle asettama haaste heijastuu nykyaikana tieteen ja teknologian kehityksessä.
Teologian ja tieteen tulisi käydä vuoropuhelua, ei taistella vastakkain. Niiden tulisi toimia yhteistyössä ihmiskunnan hyväksi, ei kilpailla keskenään. Olemme varmoja, rakas vanhin Barnabas, että ymmärrät tämän tarpeen sekä tietojenkäsittelyn asiantuntijana että teologina.
Kuulut ekumeenisen patriarkaatin papistoon, joka ei ole koskaan kannattanut sisäänpäin kääntynyttä tai sulkeutunutta ortodoksisuutta. Se noudattaa Herran sanoja: "Kukkulalla olevaa kaupunkia ei voi piilottaa" (Matteus 5:14).
Patriarkaatti ei ole koskaan takertunut konservatiivisesti menneisyyteen, vaan se on julistanut Kristuksen vapauden evankeliumia nykypäivään luottaen siihen, että traditio on koko kirkon elämä sen jatkuvuudessa ja yhtenäisyydessä.
Sisäänpäinkääntyneisyys ja eristäytyminen kuvastavat kirkon elämän ja hengellisyyden vääristymää. Tällaisen tilan syitä ja vaikutuksia on vaikea käsitellä, koska niitä ei usein edes tunnisteta uhkiksi.
Myöhemmin ekumeeninen patriarkka vastaanotti juhlatoivotukset Beyoğlun (Pera), Şişlin ja Sarıyerin kaupunginjohtajilta sekä Beşiktaşin kunnan edustajalta.
Lyhyessä turkinkielisessä puheessaan hän kiitti heitä läsnäolosta ja korosti sen osoittavan yhtenäisyyttä ja solidaarisuutta.
Hän toivoi saman hengen vallitsevan Lähi-idässä, jossa monet ihmiset, erityisesti lapset, elävät sodan varjossa, ja vetosi jälleen rauhan puolesta.
"Rukoilemme Kaikkivaltiasta Jumalaa lopettamaan verenvuodatuksen", patriarkka sanoi ja toivoi poliitikkojen lopettavan sodan vuoropuhelun avulla.
Syyrian tilanteen osalta hän toisti tukensa Antiokian patriarkaatille ja toivoi, että maan uudet johtajat palvelevat tasapuolisesti kaikkia kansalaisia uskonnosta riippumatta, koska he ovat kaikki saman Jumalan lapsia.
Puheensa päätteeksi hän ilmaisi ilonsa paavin tulevasta vierailusta Turkkiin ja toivotti hyvää joulua kaikille maassa asuville kristityille sekä hyvää uutta vuotta kaikille kansalaisille.
Keskipäivällä patriarkka siunasi Maraslis-koulussa järjestetyn joulupöydän, johon hän oli ensimmäistä kertaa kutsunut Konstantinopolin munkit viettämään joulua yhdessä henkisen isänsä kanssa perheellisessä ilmapiirissä.
(Lähde: Orthodox Times)