Toiminnot

Koljada

Ortodoksi.netista

Koljada (kyrillisin kirjaimin: коляда) on itäslaavilainen sana, joka tarkoittaa joulua tai joulun juhlakautta. Vastaava eteläslaavilainen sana on koleda (kyrillisin kirjaimin: коледа tai колада).

Sanaa käytetään yhä nykyisin bulgarian, makedonian ja tšekin, slovakian sekä serbian kielissä. Sanan alkuperää on arvailtu lainasanaksi latinalaisesta sanasta calendae tai sanasta Kalends (monikossa calendarum), joka siis vastaa roomalaisen kalenterin jokaisen kuukauden ensimmäisiä päiviä. Toisten mielestä sanan alkuperä viittaa sanaan Kolo, pyörä. Tässä on taustalla ajatus vanhan englanninkielisen sanan yule (joulu) yhteys anglosaksiseen pyörää tarkoittavaan sanaan. Muita arveluja sanan alkuperästä on myös ajatus, että sen taustalla olisi bulgarian ja makedonian sana коля / колам (kolja / kolam), joka merkitsee ihmisen repimistä, tappamista, leikkaamista. Serbian kielessä tätä muistuttava sana on коло, колодар (kolo, kolodar), piiri. Edelleen sanan on arveltu tulleen itäslaavilaisen talven jumalan, jossain myös talven juhlan Koljadan nimestä.

Nykyisessä ukrainan, venäjän ja puolan (kolęda [kɔˈlɛnda]) kielissä sanan tarkoitus on muuttunut enemmän varsinaisesta joulusta ilmaisemaan kuljeskelevien, laulavien ja iloitsevien ihmisten jouluaaton perinnettä samalla lailla kuin Balkanin slaaveilla. Tällöin etenkin lapset ja nuoret, koljadnikit kulkevat talosta taloon ihmisiä tervehtimässä laulaen ja joillakin paikkakunnilla sirotellen ympärilleen viljan jyviä onnen toivotuksina ja saavat ihmisiltä palkkioksi karamelleja ja pieniä rahalahjoja.

Myös Bulgariassa ja Makedoniassa vastaavissa koleduvane- (коледуване) tai koledarenje- (коледарење) perinteissä joulun aikoihin poikajoukot vierailevat taloissa, laulavat joululauluja ja saavat lahjoja. Poikia nimitetään koledareiksi tai joskus myös kolezhdaneiksi. Suomesta vastaavuuden näihin ryhmiin voi löytää ”tähtipojista” eli tiernapojista (tähti ~ stjärna).

Sana koljada on siirtynyt myös erilaisiin yhdyssanoihin tarkoittamaan joulua. Tällainen on esimerkiksi koljada-laulut, joilla tarkoitetaan itäslaavilaisia, perinteisiä, edellä mainituissa tilanteissa esitettäviä joululauluja.

HAP