Kyros Edessalainen
Ortodoksi.netista
Kyros Edessalaisen elämästä tiedetään kovin vähän. Hän syntyi ja eli 500-luvulla nykyisen Turkin itäosassa, Edessassa, Mesopotamiassa, nykyiseltä nimeltään Şanlıurfa, todennäköisesti 500-luvun alkupuolella ja opiskeli Nisibisin (kts. Narsai) koulussa sekä Mar Aban että Tuomas Edessalaisen johdolla. Kyros seurasi Mar Abaa, kun hän siirtyi nykyisessä Irakissa 35 kilometriä Bagdadista etelään Tigris-joen rantamilla sijainneen Seuleukia-Ktesifonin koulun johtajaksi ja alkoi myöhemmin opettaa samassa koulussa.
Kun Mar Aba kuoli, Kyros meni al-Hiraan, joka sijaitsee nykyisessä Irakissa sen keskiosassa ja hautasi sinne oppi-isänsä ja rakensi haudan ympärille luostarin ja siihen teologisen koulun.
Kyroksen teksteistä ei ole säilynyt paljoakaan, mutta tiedetään hänen kirjoittaneen useita kommentaareja. Säilyneitä tekstejä ovat hänen 540-luvulla Seuleukia-Ktesifonissa kirjoittamansa kuusi teosta ”Paastosta”, ”Pääsiäisestä”, ”Kuolemasta”, ”Ylösnousemuksesta”, ”Taivaaseenastumisesta” ja ”Helluntaisunnuntaista” [teoksesta (englanniksi) Six Explanations on the Liturgical Feasts]. Teksteissä on hyvä tasapaino älyllisen pohdinnan ja uskonhehkuisen julistamisen välillä – harvinainen ominaisuus tänäkin päivänä.
(lähde: munkki Serafimin kirja ”Paratiisi on idässä”)
Kirjallisuutta
- William F. Macomber: The theological synthesis of Cyrus of Edessa, Pontificium Institutum Orientalium Studiorum, 1964
- Six Explanations of the Liturgical Feasts, William F. Macomber, Peeters, 1974, ISBN 978-90-429-0397-5