Kysymys EU-komissiolle ortodoksien syrjinnästä Turkissa
Ortodoksi.netista
Europarlamentaarikko Sari Essayah jätti EU:n komissiolle seuraavan kirjallisen kysymyksen 7.10.2009:
Turkin viivyttely uskonnollisten vähemmistöjen oikeuksien turvaamisessa
EU:n jäsenyydestä neuvotteleva Turkki on viivytellyt vuosikausia uskonnollisten vähemmistöjen oikeuksien turvaamista. Esimerkiksi ortodoksit ovat kokeneet syrjintää ja heitä lienee Turkissa enää vain kolmisen tuhatta. Yhä kiireellisemmäksi tulee saada Turkilta vastaus seuraaviin neljään suureen ongelmaan:
- Turkin on turvattava Konstantinopolin ekumeenisen patriarkaatin asema. On länsimaisen oikeusvaltion kannalta käsittämätöntä lainsäädäntöä, että ortodoksisten pappien, piispojen ja patriarkan tulee olla Turkin kansalaisia. Turkin valtion on tunnustettava, että patriarkka on maailmanlaajuisesti ortodoksisen kirkon johtaja. Tämä asema edellyttää, että patriarkka on voitava valita mistä jäsenkirkosta tahansa.
- Turkin on nostettava omaisuudensuoja länsimaiselle tasolle. Patriarkaatilta laittomasti haltuun otettu omaisuus, erityisesti kirkot, on palautettava.
- Pappiskoulutus tulee sallia. Halkin pappisseminaari tulee saada avata, joten yksityiskorkeakouluja koskevan lain tulkintaa on muutettava.
- Kristittyjen tulee saada pysyviä viisumeita ilman syrjintää.
Mikäli ihmisoikeudet Turkissa eivät pikaisesti parane, vaarantuu Turkin kehittyminen länsimaiset mitat täyttäväksi oikeusvaltioksi ja siten on edelleen mahdotonta ajatella Turkin jäsenyyttä Euroopan Unionissa. Mikäli Turkista kehittyy aito oikeusvaltio, jossa kristityn vähemmistön ihmisoikeudet ovat turvatut, se antaisi esimerkin muille muslimienemmistöisille maille, että ne takaisivat kristityille täydet oikeudet palvoa ja palvella Jumalaa uskonsa mukaisesti ja vapaasti julistaa uskonsa perusteita. Mihin toimiin komissio on ryhtynyt ja aikoo ryhtyä, jotta Turkki ei enää viivyttelisi ratkaisuja mainittuihin polttaviin ongelmiin?
(lähde: Euroopan Parlamentti)
Katso myös: