Lasaros Gallesionvuoren ihmeidentekijä
Ortodoksi.netista
Pyhittäjä Lasaros, Gallesionvuoren ihmeidentekijä, syntyi Lydiassa Magnesiumin kaupungin lähistön kylässä vuonna 976. Hän sai kasteessa nimen Leo. Jo Leon syntymään liittyi ihmeellinen valoilmiö, joka pelästytti synnytyksessä mukana olleet naiset.
Kilvoittelua monessa paikassa
Sen jälkeen, kun hän oli saanut hyvän koulutuksen, tämä Jumalaa rakastanut mies meni kilvoittelemaan luostariin ja erämaahan. Kilvoittelunsa aikana hän saavutti kiinnostusta muitten ihmisten joukossa ja pyhiinvaeltajia virtasi hänen luokseen tapaamaan häntä. Myöhemmin kilvoiteltuaan jonkin aikaa tällä tavoin, hän meni pyhän Sabbaksen luostariin. Pyhä Sabbas oli askeettisen hurskauden yksi suurista edustajista Palestiinassa. Lasaros oli luostarissa kymmenen vuotta ja voitti omalla intensiivisellä kilvoittelullaan veljestön kunnioituksen ja rakkauden. Tänä aikana hänet vihittiin myös papiksi.
Gallesionvuoren näky
Kun Jerusalemin patriarkka oli vihkinyt Lasaroksen pyhään pappeuteen, hän palasi kotimaahansa ja meni kilvoittelemaan ensin erämaahan, sitten ensimmäiseen luostariinsa Orobokseen ja sieltä vielä erämaahan, jossa hän jälleen elvytti pienen erämaaluostarin. Jo tuolloin Lasaros aloitti asumisensa pylvään päässä kilvoitellen. Viimein Lasaros väsyi ympärillä olevaan ihmispaljouteen ja hän meni kilvoittelemaan Efeson ympäristössä sijainneen aution Gallesionvuoren lähistölle. Täällä hän näki ihmeellisen näyn: tulisen pylvään, joka nousi ylös taivaaseen ja jota ympäröivät laulavat enkelit veisaten: ”Nouskoon Jumala, niin hänen vihollisensa hävitetään.” (Ps.68:2)
Luostarin perustaminen
Paikalle, missä pyhä näki tämän näyn, hän rakensi keisari Konstantinos IX:n (1042-1055) tuella ja rahoituksella kirkon Kristuksen ylösnousemuksen kunniaksi ja ryhtyi jälleen itse asumaan pyhää Simeon Styliittaa (muistopv. 1.9.) jäljitellen pylvään päähän. Melko pian suuren askeetin ympärille alkoi kerääntyä suuri joukko muita kilvoittelijoita, joilla oli suuri tarve saada hengellistä ravintoa ja kuulla Jumalan sanaa ja saada pyhän esimerkillä siunauksen omalle elämälleen. Näin paikalle syntyi myös suuri luostari.
Valmistautuminen kuolemaan
Kun Lasaros sai ilmoituksen omasta kuolemastaan, hän kertoi siitä muillekin veljille. Munkkien itkuisten rukouksien ja Jumalansynnyttäjän esirukouksien tähden Herra antoi Lasaroksen maallisen elämän jatkua kuitenkin vielä viidentoista vuoden ajan.
Pyhittäjä Lasaros kuoli 72-vuotiaana vuonna 1053. Luostarin veljet hautasivat ruumiin sen pylvään juurelle, jolla hän oli kilvoitellut. Hänen kuolemansa jälkeen tapahtui useita ihmetekoja hänen haudallaan ja hänen kunnioituksensa alkoi nousta alueella.
Muistopäivä
Ortodoksinen kirkko muistelee pyhittäjä Lasarosta, Gallesionvuoren ihmeidentekijää, aina vuosittain marraskuun 7. päivänä ja sen lisäksi häntä muistellaan joissain paikalliskirkoissa heinäkuun 17. päivänä.
Tropari ja kontakki
Tropari, 8.säv.
- Sinä valvoessasi kastelit pylvääsi likomäräksi kyyneleilläsi, ja teoillasi kannoit satakertaisen hedelmän. | Paimenena sinä soit kaikille luoksesi tulleille anteeksiannon, isä Lasaros. || Ano Kristukselta, meidän Jumalaltamme pelastusta sieluillemme.
Kontakki, 4.säv.
- Kirkko riemuiten laulaa sinulle | koska sinä olet loistava valo, oi Lasaros. ||Älä lakkaa anomasta Kristukselta anteeksiantoa synneillemme.