Toiminnot

Laulukoulu

Ortodoksi.netista

Ortodoksi.net-sivustolla on julkaistu helatorstaina 9.5.2013 ortodoksisen kirkkomusiikin laulukoulu. Laulukoulussa voi harjoitella tropareita ja kontakkeja äänitteiden avulla.

Ortodoksi.netin laulukoulussa on tuttuja kirkossa laulettavia veisuja sanojen, äänen ja osassa nuottien kera. Laulukoulusta löytyy tällä hetkellä kirkkovuoden alun suurten juhlien, Neitseen Marian syntymän ja Ristin ylentämisen, troparit ja kontakit sekä helatorstain ja sunnuntain tropareita ja kontakkeja.

Laulukoulu on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat opetella kirkossa veisattavia lauluja. Jokaisesta veisusta Ortodoksi.net-sivustolla kaksi erilaista tiedostoa: Ensimmäisessä on pelkkä laulu ja toisessa on alussa äänenanto avuksi laulun harjoittelulle. Nauhoitukset, jossa on mukana äänenanto, ovat laulukoulun yhteydessä. Ilman äänenantoa olevat nauhoitukset löytyvät kunkin päivän artikkelien yhteydestä tai muista yhteyksistä, joissa troparin teksti on tuotu esille. Nauhoja laulettaessa on pyritty mahdollisimman tavalliseen ja reippaaseen laulutapaan, niin kuin se kirkossa laulettaisiin. Äänitteiden laulajat ovat Tampereen ortodoksisen kirkon kuoron laulajia kanttori Heikki Hattusen (tenori) johdolla. Äänitteillä laulavat kanttori Hattusen lisäksi Ulriika Paananen (sopraano), Arla Salo-Pursiainen (sopraano), Kerttu Halonen (altto) ja Rauno Arvola (basso).

Sopraano ja tenori kuuluvat enemmän vasemmasta kanavasta, altto ja basso enemmän oikealta, koska laulajat sijoiteltu nauhurin ympärille. Lauluja harjoitellessa voi tietokoneelta säätää kanavabalanssia, jotta kuulee oman äänialansa paremmin. Tai sitten voi ihan vain kääntää toisen kaiuttimen pois tai pitää korvalla vain toista kuuloketta.

Laulukouluprojektissa saatetaan kuunneltavaan muotoon tropareita ja kontakkeja ja muita keskeisimpiä lauluja. Aluksi työn alla ovat sunnuntain ja suurten juhlien troparit ja kontakit. Äänitteiden yhteyteen tuotetaan myös Internet-selaimella luettavat nuotit.

Huomionarvoista on, että kaikki laulujen tekstit ovat uuden nuottiliturgiakirjan mukaisia. Liturgiakirja julkaistiin joulukuussa 2011, ja ensimmäinen painos on loppunut. Ortodoksisten kanttorien liitto valmistelee parhaillaan toista painosta keräämällä korjauksia painovirheistä kirjan laajassa tekstiosassa. Kirjan myötä laulujen psalmitekstit yhdenmukaistettiin vuoden 1992 Raamatunsuomennoksen kanssa. Luettavissa teksteissä uutta käännöstä on käytetty alusta asti, mutta yhtenäinen laulujen sovittaminen ja nuotintaminen liturgian osalta totetutui maanlaajuisesti vasta uuden liturgiakirjan myötä. Jos jokin uusi teksti kirkkoveisussa ei ole vielä tullut tutuksi, on laulukoulun kautta hyvä mahdollisuus tutustua siihen. Uutta liturgiakirjaa käyttävät useimmat kirkkokuorot Suomessa.

Sunnuntain troparit kahdeksalla eri sävelmällä on levytetty aiemmin ja joitakin suurten juhlien tropareita löytyy kuorojen levyiltä. Tämä on ensimmäinen kerta, kun kootaan nauhoitukset kaikista 12 suuresta juhlasta, sunnuntaipäivistä, sekä muistakin keskeisimmistä tropareista ja kontakeista. Uusien tekstimuotojen myötä aiemmat nauhoitukset myös ovat tavallaan vanhentuneet. Totta toki vielä on, että vanhat sanamuodot ovat ne, jotka kirkkokansan syvissä riveissä soivat. Mutta hiljalleen uusiinkin totutaan. Veisujen sisältö on ennallaan. Uusi teksti on osoitus traditiomme elävyydestä, pyrimme elämään omassa ajassamme ja julistamaan kielellä jonka mahdollisimman hyvin ymmärtää. Tällöin kirkon muuttumaton oppi voi välittyä jopa entistä kirkkaampana.

Troparit ovat kunkin päivän "tunnuslauluja". Ne ovat lyhyitä veisuja, jotka kuvailevat vietettävää juhlaa, sen sisältöä tai sinä päivänä muisteltavaa pyhää ihmistä ja hänen elämäänsä. Tropari-nimistystä käytetään myös lukuisista muista lyhyistä säkeistöistä, joita jumalanpalveluksissa on, mutta tässä viitataan nimenomaan päivän tai juhlan tropariin (kr. apolytikion).

Kontakit ovat myös lyhyitä veisuja. Ne antavat vietettävään juhlaan tai henkilön dogmaattiseen ja historialliseen merkitykseen hieman toisenlaisen näkökulman kuin troparit. Liturgiajumalanpalveluksessa troparit ja kontakit lauletaan peräkkäin. Ne ovat lähes ainoita vaihtuvia veisuja liturgiassa.

Laulukoulu on ortodoksisen kirkkomusiikin rikkauden vuoksi hyvin laaja projekti. Ortodoksi.net-sivuston tapaan projektiin ei ole haettu tai saatu rahoitusta vaan kaikki toiminta on vapaaehtoispohjalla. Äänitteitä ja nuotteja saa vapaasti kopioida ja käyttää yksityiskäytössä sekä ortodoksisen kirkon liturgisessa ja uskonnonopetuskäytössä. Laulukoulun äänitteistä koostetaan CD-levy, mikäli tällaiselle tulee tarvetta.

Laulukoulu löytyy Ortodoksi.net-sivustolta osoitteesta: http://www.ortodoksi.net/index.php/Luokka:Laulukoulu

Ortodoksi.net toivottaa mukavia lauluhetkiä alkavalle kesällä.