Toiminnot

Mitkä ovat ekumeeniset tehtävämme tulevaisuuden Euroopassa?

Ortodoksi.netista

Patriarkka Bartholomeos: Mitkä ovat ekumeeniset tehtävämme tulevaisuuden Euroopassa?

Kuuntele suomeksi puhuttuna äänitedostona

Voiko kristillinen Eurooppa nyt sallia kaikkien äänien kuulumisen?


Konstantinopolin ekumeenisen patriarkka Bartholomeoksen puheenvuoron referaatti. Puhe pidettiin Tallinnassa 18. kesäkuuta 2023 Euroopan kirkkojen konferenssin (CEC) yleiskokouksessa.
---

HP Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka Bartholomeos esitti Tallinnassa pääpuheessaan 18. kesäkuuta CEC:n yleiskokouksessa haastavia kysymyksiä ekumenian tulevaisuudesta Euroopassa.

"Tänään läsnäolomme tarkoituksena täällä on juhlia ja vahvistaa ekumeenista henkeä erilaisten kirkkojemme, ehtoolliskäytäntöjen ja tunnustuskuntiemme keskuudessa, katsoen kunnioittavasti taaksepäin ekumeenisten suhteiden pitkään historiaan Euroopassa ja kaikkialla maailmassa, ja samalla katsoa eteenpäin valtaviin haasteisiin, jotka ovat edessämme mantereellamme ja kaikkialla maailmassa", hän sanoi.

"Kuten tiedämme, ekumeeninen liike sai alkunsa kahden maailmansodan tuhojen jälkeen viime vuosisadalla." Mutta tuo ekumeeninen liike kukoisti silloin hyvin erilaisessa Euroopassa kuin se, jonka tunnemme ja jossa elämme nykyään, patriarkka huomautti. "Tarvinneeko sanoa, että nykyään elämme hyvin erilaisessa Euroopassa, jossa uskonnollinen kytkös on muuttunut", hän sanoi.

"Kristillisinä kirkkoina emme voi enää pitää itsestäänselvyytenä sitä, että eurooppalaiset samaistuisivat kansallisiin kirkkoihinsa tai oikeastaan mihinkään tiettyyn uskon muotoon."

Ekumeeninen patriarkka kuvaili Eurooppaa, jossa uskonnollinen maisema on muuttunut dramaattisesti. "Tänään suurten kaupunkien katedraalikirkkojen liturgisiin jumalanpalveluksiin osallistuminen saattaa olla riittävää, mutta pienten kaupunkien esikaupunkikirkoissa läsnäolo on heikkoa", hän sanoi. "Siellä uskonnollisuus koetaan vähemmistönä."

Seuraavaksi hän otti esille ekumeenisen liikkeen tarkoituksen tai päämäärän tällaisessa Euroopassa. "Mikä rooli tai vastuu uskonnolla on sellaisessa Euroopassa?" hän kysyi kuvaillessaan tuhoisaa "uutta ekumeniaa", joka on pohjimmiltaan jakautumisen ja tuhon voimaa.

"Nämä jakavan ja tuhoavan mentaliteetin seuraukset ovat täysin esillä Venäjän nykyisessä julmassa hyökkäyksessä Ukrainaa vastaan sekä Venäjän kirkon antamassa oikeutuksessa tälle sodalle Ukrainan pelastamiseksi jumalattoman, maallisen ja liberaalin lännen väitetystä viettelystä." hän sanoi.

Nykyään niin kutsuttujen "kulttuurisotien" retoriikka on vakavasti vaarantanut kaiken mahdollisen dialogin ja samalla vahingoittanut ekumenian ydintä, hän valitti. "Kristittyinä yhteisöinä meidän on ensin omaksuttava nöyryyden tunne ja hyväksyttävä se, että olemme myös syyllisiä tähän ekumenian vähenemiseen", hän sanoi.

"Ekumeenisessa liikkeessämme – jossa erot tunnustetaan ja kunnioitetaan, jossa eri äänet lausutaan ja kuullaan – on yksi kysymys, josta meidän on jatkuvasti keskusteltava: mitä tarkoitamme kristillisellä Euroopalla demokraattisessa Euroopan unionissa?

Ekumeeninen patriarkka pohti kristillisen Euroopan mahdollisuutta heijastaa avoimuutta ja kunnioitusta, jota odotamme toisiltamme ekumeenisissa piireissä.

"Voiko kristillinen Eurooppa nyt sallia kaikkien äänien kuulumisen, myös ne, jotka ilmaisevat eri mieltä ja epäuskoa?" hän kysyi
.
"Tässä voimme ymmärtää, kuinka erimielisyytemme eivät voi horjuttaa yhtenäisyyttämme. Täälläkin voimme uskoa siihen, mikä on mahdollista keskinäisen kunnioituksen ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden kautta."

(lähde: https://orthodoxtimes-com.translate.goog/ecumenical-patriarch-to-cec-general-assembly-can-a-christian-europe-now-allow-for-all-voices-to-be-heard/)