Toiminnot

Naukratios Basileios Suuren veli

Ortodoksi.netista

Pyhä Naukratios (jossain lähteissä Nafkratos) oli pyhien Basileios Vanhemman ja hänen vaimonsa Emilia Kesarealaisen poika. Hän kunnostautui sekä oppineisuuden ja kristinuskon aloilla että aktiivisena erakkona, joka eli kuuluisan veljiensä Basileioksen ja Gregorioksen esimerkin mukaisesti.

Pyhä Gregorios Nyssalainen, hänen veljensä, kirjoitti Naukratioksesta seuraavasti (vapaasti käännettynä):

"Toinen neljästä veljestä, Naukratios nimeltään, hän tuli seuraavana Basileioksen jälkeen, kunnostautui luontaisilla lahjoillaan ja fyysisellä kauneudellaan, voimassa, nopeudessa ja kyvyssä tehdä mitä vain.
Kun hän saavutti 21. vuotensa, hän oli antanut osoituksensa näistä opinnoistaan julkisissa puheissaan niin, että koko yleisö oli ollut innostunutta ja hän jumalallisen innoituksen johtamana alkoi halveksia kaikkea tätä, mikä oli hänellä hallussaan ja alkoi vahvan johdatuksen vuoksi siirtyä elämään yksinäisyydessä ja köyhyydessä.
Hän ei ottanut mukaansa mitään muuta kuin itsensä ja yhden palvelijoistaan, nimeltään Krysapius, joka seurasi häntä isäntäänsä kohtaan tuntemansa kiintymyksen vuoksi ja aikomuksenaan elää samanlaista elämää hänen kanssaan. Niin Naukratios eli yksin löytämällään yksinäisellä paikalla keskellä Pontusta virtaavan Iris-joen rantapenkalla. Joki alkaa Armaniasta ja kulkee maidemme ohitse ja päättyy Mustaanmereen. Sen äärellä nuori mies löysi rehevästi kasvavien puiden ja mäen katveesta yläpuolelle kohoavien vuorten kupeesta paikkansa.
Siellä hän asui kaukana kaupungin metelistä ja häiriötekijöistä, jotka ympäröivät siellä elävien ihmisten elämää. Kun hän näin oli vapautunut huolien melskeestä, jotka estivät ihmisen korkeampaa elämää, hän katsoi aiheelliseksi omassa elämässään alkaa huolehtia ja hoitaa joitain vanhempia ihmisistä, jotka elivät köyhyydessään ja heikkoudessaan. Niinpä nerokas nuorimies meni kalastamaan ja koska hän oli taitava urheilija monella tapaa, hän toimitti tällä tavoin ruokaa kiitollisille huollettavilleen. Ja samaan aikaan hän näillä harjoituksilla kesytti omaa miehuuttaan.
Tämän lisäksi hän mielellään totteli äitiään, kun tämä käski häntä tekemään jotain. Ja näin hän siis näillä kahdella tavalla opasti elämäänsä alistaen nuoren luontonsa ahertamaan ja huolehtimaan uutterasti äidistään ja näin pitäen kiinni jumalallisista käskyistä, hän oli matkalla kotiin Jumalan luo.
Tällä tavalla hän käytti viisi vuotta elämästään tullakseen mietiskelijäksi, joka teki äitinsä onnelliseksi tavalla, joka korosti oman elämän pidättyvyyttä ja koko voimallaan omistautumista tekemään hänet synnyttäneen ihmisen tahdon mukaisesti.
Sitten äiti sortui sielunvihollisen aikaan saamaan tuskalliseen ja traagiseen vaivaan, keinotekoiseen, luulen, joka toi ongelmia ja murheita koko perheelle. Naukratios tempaistiin yhtäkkiä pois elämästä. Mikään edeltävä sairaus ei valmistanut tätä iskua eikä yksikään tavallinen tai tunnettu onnettomuus tuonut kuolemaa nuorelle miehelle. Aloittaessaan yhtä retkistään, jolla hän hankki tarpeellisia asioita huolehtimalleen vanhalle miehelle, hän palasi kotiin kuolleena yhdessä Krysapiuksen kanssa, joka jakoi elämän hänen kanssaan.
Hänen äitinsä oli poissa kolme päivää kaukana tästä tragediasta. Joku tuli hänen luokseen kertomaan huonot uutiset.Huolimatta siitä, että hän oli kaikessa hyveellinen, hänen luontonsa hallitsi häntä kuten muitakin. Siksi hän romahti ja sillä hetkellä menetti sekä hengityksensä että puheensa, koska seurakuset olivat hänelle katastrofaaliset. Pahan uutisen hyökkäys heitti hänet maahan kuten odottamaton isku oli iskenyt jalon urheilijan."

(lähde: Gregorios Nyssalaisen kirje "Makrinan elämä")

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko viettää pyhän Naukratioksen muistopäivää yhdessä hänen muiden perheenjäsenten kanssa samana päivän kuin on pyhän Basileios Suuren muistopäivä eli tammikuun 1. päivänä. Kreikassa juhlaa vietetään tammikuun toisena sunnuntaina.

HAP

Katso myös