Symbolit Mikkelin kirkon profettojen ikoneissa
Ortodoksi.netista
Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arsenin ja ikonimaalari Jyrki Poudan 2024 Mikkelin ylienkeli Mikaelin kirkkoon maalaamissa pyöreissä profeettoja kuvaavissa seinäikoneissa on kaikissa jokin erikoinen symboli, esine / aihe, joka kuvaa tavalla tai toisella ko. profeetan toimintaa koskien nimen omaan Neitsyt Marian – Jumalansynnyttäjän tulevaa elämää. Tulevaa elämää siksi, että kyseessä ovat Vanhan testamentin ajan profeetat, siis henkilöt kauan ennen Kristuksen syntymää. Tätä profetian yhteyttä Neitst Mariaan ei nyt tässä avata, vaan tässä tekstissä keskitytään siihen, missä nuo symbolit on Raamatusssa mainittu ja miten ne on sinne kirjoitettu. Ko. Raamatun kohta avautuu alla olevasta tekstistä kokonaan, mikäli se on merkitty linkiksi (värillinen teksti). Tekstinä on näkyvissä vain oleellisin osa tekstistä.
Mikkelin pyhän ylienkeli Mikaelin kirkon seinä- ja kattomaalauksiin on lokakuussa 2024 maalattu useita Raamatussa mainittuja profeettoja, joilla kaikilla on profetia, joka jollakin tavalla liittyy Neitsyt Marjaan – Jumalan synnyttäjään.
Profeettojen ympyrän muotoisiin seinäikoneihin on jokaiseen maalattu profeetan oheen yksi ko. profeettaa kuvaava symboli, joilla kaikilla on siis yhteys Raamatun tekstiin. Niistä löytyy maininta Vanhasta testamentista.
Alttarista päin katsottaessa vasemmalla on ensimmäisenä profeetta Habakuk, joka on kuvattu oikeassa laidassa olevan profeetta Sakariaan kanssa muista profettojen ikoneista poiketen kokovartalokuvina. Heti Habakukin oikealla puolella on profeetta Jaakob ja hänen kuvassaan on mukana tikapuut.
Tikapuut viittaavat Vanhan testamentin kohtaan 1.Moos.28:10-22, joka kuuluu seuraavasti (tässä vain alku eli jakeet 10-12):
”Jaakob lähti Beersebasta ja kulki kohti Harrania. Matkallaan hän jäi auringon laskiessa yöksi erääseen paikkaan, otti siltä paikalta päänalusekseen kiven ja kävi makuulle. Yöllä Jaakob näki unessa portaat, jotka ulottui- vat maasta taivaaseen, ja Jumalan enkelit kulkivat niitä ylös ja alas.”
Seuraavassa pyöreässä ikonikuvassa on kuvattuna profeetta Gideon, jonka vieressä on hieman vaikeammin hahmotettava symboli, tukku villaa, joka viittaa Raamatun kohtaan Tuom.6:36-40 (tässä kaksi jaetta 36-37):
Gideon sanoi Jumalalle: "Osoita minulle, että todella teet minusta Israelin pelastajan, kuten olet luvannut. Minä tuon vastakerittyä villaa puimatantereelle. Jos huomisaamuna villassa on kastetta mutta maan pinta on kuiva, minä tiedän, että sinä teet minusta Israelin pelastajan, kuten olet luvannut."
Kolmannessa pyöreässä, aivan kirkon keskikohdalla olevassa ikonissa on kuvattuna profeetta Aaron vihreksi kasvavaksi oksaksi puhkeavan sauvansa kanssa. Raamatusta löytyy kohta 4.Moos.17:16-28 jossa jakeissa 18-20 sanotaan:
Leevin heimon sauvaan kirjoita kuitenkin Aaronin nimi. Kutakin heimon päämiestä kohti saa olla vain yksi sauva. Pane sauvat pyhäkkötelttaan liitonarkun eteen, missä saatte kohdata minut. Minun valitsemani miehen sauva puhkeaa lehteen, ja niin minä vaiennan israelilaisten nurinan ja pääsen kuulemasta heidän ainaista valitustaan teitä vastaan."
Seuraavassa neljännessä pyöreässä ikonikuvassa on profeetta Hesekiel ja hänen viereen on kuvattu suljettu portti, jonka selitys löytyy Raamatusta kohdasta Hes.44:1-3, jonka kahdessa ensimmäisessä jakeessa sanotaan:
Mies vei minut sitten takaisin temppelin ulommalle portille, sille, joka on itään päin, mutta se oli suljettu. Herra sanoi minulle: "Tämä portti pysyy suljettuna. Sitä ei ole lupa avata, eikä kukaan saa kulkea siitä. Herra, Israelin Jumala, on tullut siitä temppeliin, ja siksi se pysyy suljettuna.
Viimeisessä pyöreässä aivan oikeassa laidassa olevassa ikonissa on kuvattuna profeetta Jesaja, joka pitää kädessään pihtejä, jossa on henkuva hiili. Tämän symbolin selitys löytyy Raamatun kohdasta Jesaja 6:6-7, jossa sanoataan:
Silloin yksi serafeista lensi luokseni kädessään hehkuva hiili, jonka hän oli ottanut pihdeillä uhrialttarilta. Hän kosketti sillä minun huuliani ja sanoi: -- Katso, tämä on koskenut huuliasi, sinun syyllisyytesi on poissa ja syntisi sovitettu.
Ortodoksi.net / HAP
18.10.2024
(Kuvat ovat osasuurennoksia laajemmasta kuvasta ja niissä on kuvakäsittelyllä poistettu häiritseviä väriruutuja kuvan selkeyttämiseksi)