Theofilos III (patriarkka)
Ortodoksi.netista
(Ohjattu sivulta Theofilos (patriarkka))
Hänen Autuutensa Jerusalemin ja koko Palestiinan patriarkka Theofilos (Θεόφιλος Γ´) on syntynyt vuonna 1952. Hän on syntyjään Messinian kreikkalainen, siviilinimeltään Ilias Giannopoulos (Ηλίας Γιαννόπουλος). Vuonna 1964 hän muutti asumaan Jerusalemiin.
Arvonimi
Patriarkan koko virallinen arvonimi on kreikaksi: Η Αυτού Θειοτάτη Μακαριότης, ο Πατριάρχης της Αγίας Πόλεως Ιερουσαλήμ και πάσης Παλαιστίνης, Συρίας, Αραβίας, Πέραν του Ιορδάνου, Κανά της Γαλιλαίας και Αγίας Σιών, Θεόφιλος Γ' eli suomennettuna jotenkin näin: Hänen kaikkein jumalallisin autuutensa, Jerusalemin pyhän kaupungin ja koko Palestiinan, Syyrian, Arabian ja Jordan joen takaisen alueen, Galilean Kanaan ja pyhän Siionin patriarkka, Theofilos III.
Elämä
Patriarkka syntyi siis Ilias Giannopoulos nimisenä Kreikan Peloponnesoksessa, Trifylian maakunnassa Messinian Gargalianoissa vuonna 1952 ja hän muutti 12 vuotiaana Jerusalemiin ja kirjoittautui patriarkaatin kouluun, josta hän valmistui vuonna 1970. Samana vuonna hänet vihittiin munkiksi patriarkaatin juhlasalissa nimellä Theofilos. Hän aloitti vuonna 1970 myös papillisen palveluksensa diakonina Pyhällä Gogatalla Ylösnousemuksen kirkossa.
Myöhemmin hän palveli muun muassa sen aikaisen patriarkka Benediktos I:n ylidiakonina, vuodesta 1975 vihittynä pappina muun muassa Kanaassa Galileassa, jossa pääasiassa oli Israelin arabialaisia yhteisöjä, joiden keskuudessa hän muodosti yhteisön nimeltä ”Nour al Masih” (Kristuksen valo) levittämään ortodoksista kristillisyyttä ja uskoa alueella.
Theofilos opiskeli vuosina 1975-78 teologiaa Ateenan yliopistossa ja vuonna 1981 meni täydentämään maisterin tutkintoaan Durhamin yliopistoon Koillis-Englantiin, jossa hän sai tutkintonsa valmiiksi vuonna 1986. Hän opiskeli myös Jerusalemin heprealaisessa yliopistossa. Sen lisäksi, että hän alkuperältään kreikkalaisena puhuu tietysti kreikkaa, hän puhuu myös englantia, arabiaa ja hepreaa.
Opiskelujensa aikana ja niiden lomassa hän ennätti toimia monessa erilaisessa patriarkaatin tehtävässä kuten esimerkiksi (1986) Pyhän Synodin sihteeristössä, KMN:ssa (1986) osallistuen mm. 7. yleiskokoukseen Canberrassa Australiassa, igumenina Kanaassa (1991-96), oikeudellisen komitean jäsenenä (1997) ja Pyhän Synodin jäsenenä (vuodesta 2000).
Vuonna 1996 hän yhtenä ensimmäisistä kristityistä papeista teki avauksen Qatarin suljettuun wahhabi-islamilaiseen yhteisöön ja alueeseen, joka historiallisesti on kuulunut Jerusalemin ortodoksisen kirkon jurisdiktioon ja jossa lukuisat myös ortodoksiseen kirkkoon kuuluvat palestiinalaiset siirtotyöläiset työskentelevät nykyään. Myöhemmin hän toimikin sitten Pyhän Haudan eksarkkina Qatrissa.
Vuosina 2000-2003 hän toimi kirkon lähettiläänä Moskovan patriarkaatissa, jossa hän työskenteli Moskovassa, jonne patriarkaatti oli perustanut metochionin eli podvorin, siis eräänlaisen sivupisteen, lähetystön.
Ennen valintaansa patriarkaksi Theofilos toimi lyhyen aikaa Taborin arkkipiispana, johon tehtävään patriarkka Irenaios vihki hänet vuonna 2005.
Virallisesti hänet nimitettiin Jerusalemin ja koko Palestiinan patriarkaksi lokakuussa 2005. Edustajia kaikista ortodoksista paikalliskirkoista sekä muita korkea-arvoisia maallisia arvohenkilöitä muun muassa Kreikan presidentti, Jordanian, Qatarin ja Palestiinan hallituksen edustajia, diplomaatteja ja virkamiehiä oli läsnä hänen virkaanasettajaisissaan.
Patriarkka
Theofilos III on Jerusalemin 141. patriarkka ja hänet valitsi tehtäväänsä Jerusalemin ortodoksisen kirkon Pyhä Synodi ja päätöksen vahvisti yleisortodoksinen Konstantinopolin synodi. Vaalin vahvisti alueen valtioista pian Jordania, mutta Israelin kanssa tuli hieman ongelmia.
Valinnan yhteydessä edellinen patriarkka Irenaios I erotettiin tehtävästään erilaisten taloudellisten, lähinnä kirkon maaomistukseen ja niiden yhteydessä tehtyihin kauppoihin liittyvien ongelmien vuoksi ja uuden patriarkan toivottiin tuovan Jerusalemin ortodoksisen kirkon elämään vakautta ja rauhaa.
Uudella patriarkalla on hyvät suhteet Yhdysvaltoihin ja yksi hänen serkuistaan on entinen CIA:n johtaja George Tenet. Tämän vuoksi hän tapasikin melko piakkoin valintansa jälkeen silloisen USA:n ulkoministeri Codoleezza Ricen.
Ongelmia ilmeni kuitenkin vielä valinnan jälkeenkin, kun vuonna 2007 Jordanian hallitus perui antamansa tunnustuksen uudelle patriarkalle, jota Israelin hallituskaan ei ollut tunnustanut. Patriarkaatissakin kapinoitiin, kun Sebastian metropoliitta Theodosios (Attallah Hanna) kehotti ortodokseja boikotoimaan uutta patriarkkaa. Asiat alkoivat kuitenkin selvitä melko pian ja jo noin kuukauden kuluttua Jordanian hallituskin tunnusti jälleen uuden patriarkan aseman Jerusalemin patriarkaatin johtajana. Myös Israelin hallitus tunnusti viimein yli kahden vuoden kuluttua valinnasta patriarkan aseman.
Patriarkka Theofilos vierailee Suomessa syyskuussa 2010.