Toiminnot

Turkissa keskustellaan Halkista

Ortodoksi.netista

Presidentti Barack Obaman Ankarassa pitämässään puheessa mainitsema vuonna 1971 turkkilaisten sulkema Konstantinopolin ekumeenisen patriarkaatin Halkin teologinen koulu on keskusteluttanut Turkissa niin lehdistöä kuin hallituksen virkamiehiä.

Turkin uskontoasioista vastaava ministeri Said Yazicioglu on Milliyet-lehden mukaan sanonut, että ei ole olemassa mitään suunnitelmia Halkin teologisen koulun avaamiseksi huolimatta USA:n presidentin Barack Obaman painostuksesta tällä viikolla.

Toinen turkkilainen julkaisu Hurriyet kirjoittaa internetsivuillaan, että Turkin viranomaiset olisivat etsineet erilaisia ratkaisumalleja avata – kuten he sen sanovat – Heybeliadan seminaari, mutta patriarkaatti olisi torjunut nämä esitykset. Mitä nämä tarjoukset sitten ovat olleet, se ei kirjoituksesta selvinnyt tarkasti. Yhtenä vaihtoehtona lienee esitetty, että Halkin teologinen koulu tulisi osaksi Istanbulin yliopiston teologista tiedekuntaa.

Mielenkiintoiselta tietysti tuntuu, että toinen osapuoli, joka yksipuolisella ja ihmisoikeuksia rikkovalla päätöksellä sulki seminaarin, takavarikoi omaisuutta ja vaikeutti ja yhä edelleen vaikeuttaa monella muulla tavalla ortodoksien toimintaa, nyt edellyttää toisen osapuolen tulevan vastaan ja tekevän kompromisseja, kun kyse on EU:n ja laajalti muunkin maailman edellyttämistä toimista vähemmistöjen oikeuksien turvaamiseksi ja uskonnonvapauden palauttamiseksi Turkissa.

www.ortodoksi.net

(9.4.2009, klo 13:00)

Keskustelua myös Kreikassa

Halkin seminaaria koskevat ja muutkin presidentti Obaman lausunnot ovat herättäneet myönteistä vastakaikua myös Kreikassa. Kreikan ulkoministeriön tiedottaja George Koumoutsakos kertoo Financial Mirror -lehdessä, että lausunnot olivat positiivisia kannanottoja, joissa pyrittiin tuomaan selkeästi esille niin Kyproksen ja Halkin teologisen seminaarin kuin muitakin asioita koskevia kysymyksiä. Kreikan edustajan mielestä eurooppalaisella Turkilla on mahdollista tulla EU:n jäseneksi, kunhan maa ensin toteuttaa kaikki EU:n esittämät edellytykset ja perusteet.

Myös Kreikassa oli huomioitu turkkilaisten ristiriitaiset lausunnot Halkin osalta. Osa Turkin virkamiehistä kertoo, että asiasta voidaan neuvotella ja etsiä erilaisia keinoja ratkaista ongelma. Sen sijaan uskontoasioista vastaavan ministerin yksioikoinen ja jyrkkä mielipide ihmetyttää, sillä hänen esittämänsä vaihtoehto, Istanbulin yliopiston teologinen opetus, on pääasiassa islamilaista ja siihen on vaikea sisällyttää ortodoksista koulutusta.

www.ortodoksi.net

(lisäys 10.4.2009 klo 8:40)

Katso myös aikaisempia uutisia

Lue myös