Toiminnot

Ukrainan ortodoksinen kirkko - Kiovan patriarkaatti

Ortodoksi.netista

Ukrainan ortodoksinen kirkko - Kiovan patriarkaatti (ukrainaksi: Українська Православна Церква Київського Патрiархату, Ukraenska Pravoslavna Tserkva Kievskogo Patrisarhati / Ukrainan ortodoksinen kirkko, Kiovan patriarkaatti, UOK-KP) on toinen merkittävimmistä kirkoista Ukrainassa. Kirkkoa eivät kuitenkaan ole tunnustaneet muut kanoniset ortodoksiset kirkot, mukaan lukien kanoninen Moskovan patriarkaattiin kuuluva Ukrainan ortodoksinen kirkko (UOK-MP), toinen suuri ortodoksisen kirkko Ukrainassa.

UOK-KP:n pääkirkko on pyhän Volodimirin eli pyhän Vladimirin katedraali Kiovassa, Ukrainan pääkaupungissa. Nykyinen kirkon päämies on patriarkka Filaret (Mikhailo Denisenko), joka asetettiin tehtäväänsä vuonna 1995. Denisenko ekskommunikoitiin eli erotettiin ehtoollisyhteydestä alkuperäisestä Moskovan patriarkaattiin kuuluvasta kirkosta piispojen neuvoston päätöksellä vuonna 1997. Tätä tointa hän ei kuitenkaan itse tunnusta. Syyskuussa vuonna 2000 Razumkov-keskuksen tekemän mielipidetutkimuksen mukaan 21,8% Ukrainan väestöstä vastasi kuuluvansa Kiovan patriarkaattiin (UOK-KP). Kun väkiluku on noin 48 miljoonaa (v. 2004), prosenttiluku vastaa noin 10,5 miljoonaa jäsentä.

Kirkon lyhyt historia

Kirkon varsin uusi ja lyhyt historia alkaa vuoden 1989 elokuusta, kun Lvovin pyhien Pietarin ja Paavalin kirkon seurakunta ilmoitti irtaantuvansa Venäjän ortodoksisesta kirkosta ja Moskovan patriarkan alaisuudesta.

Kesäkuussa vuonna 1990 metropoliitta Mstislav valittiin kirkon päämieheksi arvonimellä Kiovan ja koko Rus-Ukrainan patriarkka. Patriarkka Mstislav oli viimeinen hengissä oleva Ukrainan autokefaalisen ortodoksisen kirkon perustajapiispoista. Hänet asetettiin tehtäväänsä marraskuussa pyhän Sofian katedraalissa.

Patriarkka Mstislav (Skripnik) kuoli kesäkuussa 1993 ja häntä seurasi lokakuussa patriarkka Volodomir [Vladimir] (Romaniuk). Patriarkka Volodimir kuoli heinäkuussa 1995. Hänen hautajaisensa pidettiin lähellä pyhän Sofian katedraalia Kiovassa ja niitä leimasi joukko kahnauksia hautajaisväen ja viranomaisten kanssa. Seuraava kirkon päämies oli patriarkka Filaret (Mikhailo Denisenko), joka asetettiin tehtäväänsä lokakuussa 1995. Hänen asemansa kirkon päämiehenä johti hajaannukseen kirkossa ja sen seurauksena neljä piispaa jätti Kiovan patriarkaatin seurakuntineen.

Valinnastaan saakka patriarkka Filaret on ollut erittäin aktiivinen niin kirkollisessa kuin myös valtiollisessa politiikassa. Hän yritti koota kirkkonsa ympärille kaikki nationalistisesti suuntautuneet ryhmät ja kaikki sellaiset kirkon organisaatiot, joilla ei ollut kanonista tunnustusta. Toisaalta hän ilmaisi katuvansa aikaisempaa tukeansa Ukrainan kansallisten kirkkojen jakautumiselle, autokefaaliseksi kirkoksi (UAOK) ja kreikkalaiskatoliseksi (uniaatti)kirkoksi.

Hänen nykyinen tavoitteensa on tehdä omasta kirkostaan yksi Ukrainan kansallisista kirkoista. Hänen yrityksensä saada kanoninen tunnustus kirkolleen on epäonnistunut tähän päivään saakka ja kilpaileva Venäjän kirkkoon kuuluva Ukrainan ortodoksinen kirkko (UOK-MP), joka on kanonisesti sidoksissa Moskovan patriarkaattiin, pysyy ainoana maailmanlaajuisesti kanonisesti tunnustettuna kirkkona ortodoksisessa kirkkoperheessä.

Nykyhetki

15.12.2018 kahden ukrainalaisen ortodoksisen kirkon - Ukrainan ortodoksinen kirkko - Kiovan patriarkaatti (UOK-KP) ja Ukrainan autokefaalinen ortodoksinen kirkko (UAOK) ja kaksi piispaa Ukrainan ortodoksisen kirkon – Moskovan patriarkaatti (UOK-MP) piispaa kokoontuivat Kiovassa Pyhän Sofian katedraalissa, jossa valitsivat uudelle perustettavalla Ukrainan ortodoksiselle autokefaliselle kirkolle uuden päämiehen, Kiovan arkkipiispan ja koko Ukrainan metropoliitan, jolle Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka Bartholomeos luovutti 6.1.2019 Tomos_asiakirjan, joka takaa uudelle perustetulle ukrainalaiselle kirkolle laajan itsemääräämisoikeuden eli autokefalian.


HAP